ПоддержатьУкраїнська

Довибори до ВР на Херсонщині: огляд подій

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Довибори до ВР на Херсонщині: огляд подій

Сьогодні, 31 жовтня, у трьох регіонах України відбуваються вибори. У Харкові обирають мера. А на Херсонщині та у Черкасах відбуваються довибори депутатів до Верховної Ради через перехід колишніх депутатів Колихаєва та Скічка до виконавчої гілки влади.

 У трьох регіонах відбуваються вибори Фото з відкритих джерел

Довибори до ВР: у 184-му та 197-му округах усі 329 виборчих дільниць (325 звичайних та 4 спеціальних) відкрилися вчасно, о 8:00. Таким чином, у голосуванні загалом зможуть взяти участь понад 292 тисячі виборців.

У зв’язку з епідемією коронавірусної хвороби всі виборчі дільниці забезпечені засобами захисту та дезінфекції. На дільницях вимірюють температуру та чергують медичні працівники. Однак ЦВК оголосило про відсутність вимог щодо наявності у виборців COVID-сертифікатів або ПЛР-тестів чи тестів на антиген. Таким чином, щоб проголосувати, виборець повинен мати лише паспорт громадянина України.

Довибори до ВР: про порушення

На Херсонщині на 12 годину ранку працюють усі 188 дільниць і суттєвих порушень не спостерігається. У селі Токареве Бериславського району активістами громадянської мережі «ОПОРА» зафіксовано голосування без паспортів двох пенсіонерок.

«Тому що ми цих бабусь і так знаємо», – на дільниці №650104 спостерігачі запобігли видаванню бюлетеня без паспорта, тому виборець не проголосував. Подібна ситуація сталась і на дільниці №650180. Ще одному виборцю дозволили проголосувати за допомогою застосунку «Дія», хоча поки що за законом це відбуватися не може.

 На Херсонщині відбуваються довибори до ВР Фото: ОПОРА Херсон

Також 4 повідомлення про порушення надійшли до поліції: «Працівники Бериславського районного відділу поліції наразі перевіряють інформацію про можливі порушення видачі виборчих бюлетенів. Аналогічне повідомлення надійшло і до територіального підрозділу поліції у смт Велика Лепетиха», – йдеться у повідомленні місцевого підрозділу МВС.

Спроби підкупу виборців та інші проблемні фактори

З передвиборчих штабів кандидатів надходить інформація про численні спроби підкупу виборців на Херсонщині. Називають суму в розмірі 400 грн за голос. Однак поки що офіційного підтвердження таких випадків не зафіксовано, і кандидати від непровладних партій лише закликають прийти на вибори та «проголосувати свідомо».

Щодо інших проблемних факторів. Спостерігачі зауважують, що прізвище Геннадія Лагути, який кілька днів тому був призначений головою Херсонської ОДА, залишилось у передвиборчих бюлетенях без позначки «вибув». За законом, відповідні дії з виключення слід було провести за два тижні до дня голосування.

 Прізвище Лагути залишили в бюлетенях без примітки «вибув» Фото: СтопКор

Таким чином, багато виборців, які не знають про політичне рокірування Лагути-Козира, яке сталося в останній тиждень перед довиборами, проголосують саме за Лагуту. І в експертів є побоювання, що саме ці голоси будуть «вкинуті» у стос бюлетенів за кандидата від влади Козира при підрахунку голосів. Відтак спостереження саме за підрахунком на Херсонщині експерти називають принциповим.

Явка на довибори до ВР

На окремих дільницях проголосувало від 5 до 7% виборців. І це при тому, що саме у 184-му окрузі Херсонщини виборча активність традиційно була найбільшою в регіоні (44% на виборах у 2019 році). Цього разу експерти припускають її суттєве зниження через епідемічну ситуацію.

Нагадаємо, що передвиборчі дільниці сьогодні працюють до 22-ої години. Для голосування потрібно мати з собою лише паспорт громадянина України.

Другие новости