ПоддержатьУкраїнська

Довибори на Херсонщині: зафіксовано підкуп виборців від псевдоспостерігачів, — Одарченко

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Довибори на Херсонщині: зафіксовано підкуп виборців від псевдоспостерігачів, — Одарченко

Довибори до ВР на Херсонщині: згідно з постановою ЦВК, перегони в одномандатному виборчому окрузі №184 відбулися 31 жовтня. Однак без порушень не обійшлося: окремі політсили вдалися до підкупу виборців. Схему було реалізовано під виглядом оплати роботи спостерігачів, а про голосування за «потрібного» кандидата звітували телефоном.

 На Херсонщині — довибори до ВР Фото: ОПОРА Херсон

Кандидати нові, а схеми – старі? Під час довиборів на Херсонщині прибічники окремих політичних сил, а можливо, їхні представники, використовуючи перевірені схеми, вдалися до кримінально карних діянь – підкупу виборців. Про це йдеться у заяві кандидата в народні депутати України Катерини Одарченко.

31 жовтня на території Горностаївської ОТГ було виявлено схему, за якою невідомі прихильники чи представники кандидата в нардепи Сергія Козиря купували голоси місцевих жителів.

Довибори на Херсонщині: схема підкупу виборців

«Зазначені особи за допомогою родичів склали списки виборців, які ладні віддати свій голос за гроші за зазначеного кандидата в народні депутати. Підкуп виборців здійснювався під виглядом оплати за роботу в якості спостерігача. При цьому особи, яким сплатили ці гроші, мали прибути на виборчі дільниці в чітко зазначений час, з 10 до 12 години. Після чого, проголосувавши за Сергія Козиря, повинні були повідомити про це відповідальній особі за номером телефону», – зазначено в заяві.

 На Херсонщині зафіксували спробу підкупу виборців Фото: скриншот

Доказом цієї схеми є зафіксований факт, коли одна з виборців зчинила галас на виборчій дільниці, вимагаючи видати їй новий бюлетень. Свою поведінку жінка мотивувала тим, що начебто їй уже заплатили за голос на користь Козиря, а вона випадково зіпсувала бюлетень.

Як повідомляє Одарченко, аналогічну схему зафіксували й у селі Корсунка.

«Таким чином, діями невстановлених осіб вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 160 ККУ. А саме – надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення дій, пов’язаних із безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права», – наголошує вона.

 Заяву Одарченко зафіксували в журналі єдиного обліку Фото: скриншот

За вказаними фактами кандидат у народні депутати України Катерина Одарченко звернулася до Каховського районного відділу поліції в Херсонській області з заявою про кримінальне правопорушення в порядку ст. 214 КПК України. Відповідну заяву було зареєстровано в інформаційно-телекомунікаційній системі Нацполіції України.

Нагадаємо:

  • 31 жовтня на Херсонщині були призначені довибори до Верховної Ради у зв’язку з обранням екснардепа Колихаєва міським головою.
  • У селі Токареве Бериславського району активістами громадянської мережі «ОПОРА» зафіксовано голосування без паспортів двох пенсіонерок. А з передвиборчих штабів кандидатів надходила інформація про численні спроби підкупу виборців на Херсонщини. Зокрема, називали суму в 400 грн за голос.

Другие новости