ПоддержатьУкраїнська

Губернатор Херсонщини Гусєв розповів про дзвінки Зеленському та SMS Гончаруку (відео)

StopCor
StopCor

StopCor

Губернатор Херсонщини Гусєв розповів про дзвінки Зеленському та SMS Гончаруку (відео)

Новий херсонський губернатор носить шкарпетки з гусенятами, може запросто надіслати SMS-повідомлення прем'єр-міністру та декларує готовність перетворити депресивну пустелю на український Лас-Вегас. Та чи зможе нова "дрім тім" дійсно ощасливити херсонців і чи з'явиться на адмінкордоні з окупованим Кримом цивілізована інфраструктура? Про ці та інші амбіційні проєкти розвитку в ексклюзивному інтерв'ю Роману Бочкалі розповів голова ОДА Херсонщини Юрій Гусєв.

https://www.youtube.com/watch?v=MDUC3hfsbHY

Про інфраструктуру і дороги на Херсонщині

- На сьогодні посада губернатора – це, мабуть, пік Вашої кар'єри, хоча до цього теж були відповідальні посади. Як вони змінили Вас та чи змінили?

- Насправді 3 роки до цієї посади я не працював на державній службі – працював у міжнародних фінансових організаціях. Я був дуже радий пропозиції президента Зеленського – він запропонував мені очолити Херсонську обласну державну адміністрацію, тому що я з Херсона, у мене дружина з Херсона. Можливість віддати належне своїй малій Батьківщині для мене велика честь і приємність.

Сьогодні ми реалізуємо цілу низку таких інноваційних програмних проєктів у нашій області – це стосується і транспортної інфраструктури, перший пілотний проєкт Концесії морського форту реалізується саме в Херсонському морському порті. Ми зараз працюємо над розвитком дорожньої інфраструктури, над розвитком туризму. Ми маємо унікальні можливості регіону. Я без перебільшення вважаю, що Херсонська область – один з найкращих регіонів не лише України, але й Європи, тому що ми маємо Чорне, Азовське море, ми маємо унікальну систему озер Сиваша, ми маємо Каховське море, ми маємо найбільше піщану пустелю Європи, найбільший штучний насаджений ліс в Європі.

І тому ми маємо унікальні природні багатства, і неймовірні можливості інвестицій в Херсонську область, зокрема й для того, щоб люди, які перетинають адмінкордон і повертаються з тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим, заїжджають в Херсонську область, відчували, що Херсонщина – це Європа, де є всі можливості для вільного висловлювання, якісного життя, щасливого життя, успішного інвестування, якісної інфраструктури. Наша команда тут працює над тим, щоб Херсонщина розвивалась. І в цьому розвитку для нас важливим є виконання принципу законності, закон має бути один для всіх – це стосується й інвесторів, і наших гостей, і жителів Херсонської області.

Тому ми працюємо, для мене це величезна відповідальність – частину мого життя віддати на службу Херсонщині.

 Для мене честь і відповідальність віддати частину життя на службу Херсонщині - Юрій Гусєв

- Ну, до речі, з приводу КПВВ... Я влітку був там, трошки спостерігав цю картину. Це жах, насправді, те, що я там побачив. Знаєте, у мене був досвід, я бачив кордони і в Сирії, там, де йде війна, і в Іраку, і в Афганістані, але такого жаху, як тут, у нас, я не бачив. Я знаю, що президент поставив завдання. Наскільки воно вчасно виконується і коли?

- Ну, по-перше, ми першу частину завдання вже виконали. 15-го листопада ми відкрили нові режимні зони на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Люди вже користуються цими режимними зонами. Я отримую схвальні відгуки і переконаний, що якісні КПВВ наближають нам повернення Криму. Оскільки люди бачать, що Україна змінюється, Херсонщина змінюється, вона стає сучаснішою і ми працюємо для потреб людей, які сьогодні змушені перетинати цей адмінкордон, цю адмінмежу.

І я переконаний в тому, що ті тимчасові споруди, які ми збудували за проєктом проєктного інституту Служби безпеки України, в майбутньому будуть використовуватися в інших місцях, а ми повернемо контроль над Кримом, а це стане символом, що Херсонщина і Україна чекають Крим додому, чекають повернення контролю над тимчасово окупованими територіями і чекають всіх людей, які проживають зараз на тимчасово окупованих території, додому в Україну.

- Ви до цього назвали багато цікавих напрямів для інвестицій. Ну, я так просто для себе прикинув: на це потрібні, не знаю, десятки років чи робота дуже великою командою, щоб все встигнути, а, як показує досвід, часу завжди мало, тим більш на посаді, на яку ти призначаєш і ніколи не знаєш, чи надовго ти призначаєшся. От є якісь пріоритет конкретний, щоб встигнути хоча б щось?

- Є конкретний пріоритет, який з’явився, коли я об'їхав всі райони області. У нашій області 18 районів. Я зустрічався з людьми на вулицях, на площах, всі люди говорили про одне найболючіше питання – це дороги, якість транспортної інфраструктури в нашому регіоні. Я хочу сказати, що ми вже здійснили цілу низку заходів.

По-перше, зараз, ми вже забезпечили перегляд тих угод, які були підписані в першій половині цього року.

По-друге, зараз ми запроваджуємо незалежний контроль над якістю виконання робіт з будівництва і ремонту доріг.

І, по-третє, ми з Європейським банком реконструкції та розвитку підписали попередню угоду про те, що ЄБРР буде фінансувати місцеві дороги Херсонської області обсягом не менше ніж 25 млн євро і це перша така угода на виконання меморандуму, який підписали прем'єр-міністр з віце-президентом ЄБРР, яку ми плануємо реалізовувати вже наступного року.

 У херсонські дороги буде вкладено 25 млн євро - Юрій Гусєв

Зараз ми відпрацьовуємо всі механізми, всі процедури ефективного використання цих коштів, а це передбачає, що ЄБРР дозволить нам зробити всі процедури використання коштів максимально прозорими і антикорупційними. Для нас це також дуже важливо.

- До речі, чи увійде в цей проєкт дорога до Асканії-Нова? Ми їздили туди і дорога була просто жахлива.

- Якраз зараз, визначаючи пріоритетність будівництва і ремонту доріг на наступний рік, ми визначали кілька важливих моментів: перше – це дорога учнів до шкіл, друге – дорога людей до закладів охорони здоров'я і третє – це подорож туристів до найбільш відомих туристичних об'єктів. Це стосується і Асканії Нова, Скадовська, Лазурного, Залізного Порту, Генічеська. Це стосується унікальних об'єктів, таких як Чорноморський біосферний заповідник тощо.

Це ті об'єкти, які насправді відкривають Херсонщину для світу. Це ті об'єкти, про які мало хто знає в Україні й про які ми маємо розказати всьому світові, тому, користуючись нагодою, я хочу запросити всіх, хто дивіться нас зараз, відвідуйте Херсонщину не лише влітку – ми маємо унікальні місця, які закохають Вас в наш регіон.

Про Службу щастя і кар'єрний "Ліфт"

- Я дивлюся, що Ви дуже заряджений на позитив і це дуже важливо. Ви сказали до цього, що без команди нічого зробити не можна. Хто Ваша команда, як ви її мотивуєте? Бо ми знаємо, що, на жаль, заробітна плата держслужбовця не набагато більша…

- На жаль, заробітна плата все ще не є ринковою і люди, які, скажімо, в приватних корпораціях отримують достойну зарплату, не можуть собі дозволити жити на зарплату державного службовця, але водночас заробітна плата державного службовця дозволяє жити, можливо, не так розкішно, як працюючи в бізнесі, але дозволяє жити відповідно до того, як живе пересічний українець. Це перше.

Друге – ми стали першим пілотним регіоном, де була реалізована президентська ініціатива – платформа “Ліфт”. І за цією ініціативою ми знайшли вже двох заступників голови обласної державної адміністрації, один з яких приїхав з іншого регіону і зараз займається якраз інфраструктурою. Це людина, яка жила зовсім в іншому місці й для неї це і є тим самим ліфтом, який відкрив можливість працювати в команді обласної державної адміністрації, попрацювати в команді президента фактично.

Президент призначив першого голову районної державної адміністрації саме в нашій області, ним став Андрій Онищенко, який є сьогодні є очільником Генічеської районної державної адміністрації. Ми зараз активно шукаємо людей на посади керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації, відкриваючи можливості новим людям прийти, податись, перемагати в чесному конкурсі й ставати частиною нашої команди. Так, дійсно, ми віримо в те, що буде підвищуватись мотивація. Це стосується заробітної плати та інших мотивуючих факторів для роботи на державній служби, тому що державна служба, робота на людей має бути нормально оплачувана, також має бути оцінена суспільством.

Зокрема, в нашій новій структурі обласної державної адміністрації створили принципово новий підрозділ – це Служба щастя. Ми плануємо, що люди, які прийдуть працювати на Службу щастя, будуть працювати над потребами людей в регіоні та будуть підвищувати цей індекс щастя, який зараз якраз вимірюємо в нашій області для того, щоб люди усвідомлювали, що кожен чиновник працює на потреби людей.

І кожна людина має усвідомлювати, що є працівники, до яких можна завжди звернутись, отримати зворотній зв'язок. У нас працює, наприклад, на Фейсбуці й на інших месенджерах чат-бот голови обласної державної адміністрації, де люди мені активно дописують про проблеми. Іноді це проблеми рівня органів місцевого самоврядування.

 Чиновники працюватимуть над підвищенням ''індексу щастя'' - Юрій Гусєв

Це стосується, наприклад, ремонтів у під'їздах чи інших питань, якими має займатись міський голова чи депутати селищної, сільської ради, яких люди, власне, обирають, але дуже часто це питання, які спрямовують мою увагу і мої рішення на розв’язання конкретних питань. Зокрема, ми зараз, завдяки цим зверненням, краще коригуємо питання медичного захисту, ми працюємо над освітніми проєктами, зокрема й відповідаючи на запити наших громадян.

- А Ви встигаєте читати їх?

- Дуже часто читаю я, більшість питань спрямовуються на підрозділи обласної державної адміністрації, які опрацьовують їх, відповідають. Коли ми не можемо допомогти, тому що є об'єктивні причини, наприклад, люди звертаються до мене з проханням знизити тарифи, а це не є моїми повноваженнями. Ми чесно відповідаємо, що це не повноваження голови обласної державної адміністрації. Проте коли ми можемо, ми працюємо над там, щоб людям все ж таки допомогти і щоб вони отримати ту турботу, якої вони потребують.

Про комунікацію в Зе-команді і легалізацію грального бізнесу

- З приводу команди – дуже важливо, щоб Ви мали підтримку власне з центру, бо Ви є частиною команди, нової команди, Зе-команди. От як у Вас відбувається комунікація, наскільки Вас чує Київ, як часто Ви можете взяти й подзвонити там, наприклад, президентові чи ще комусь із ТОП-посадовців для того, щоб розв’язати якесь питання Херсонщини?

- Ну, зараз комунікація дуже проста, пряма і відверта. За 4 місяці роботи я, напевно, разів 5 спілкувався з президентом телефоном. Іноді він телефонував, зокрема, щоби запитати, як справи в регіоні, як просувається реалізація його доручення з будівництва КПВВ. Одного разу я йому зателефонував, мене одразу з'єднали й президент почув моє запрошення відвідати наш регіон.

Скажу, що ситуація дуже відрізняється від того що було, просто кардинально. Ти дзвониш, говориш «Можна з’єднатись з президентом?» – «Так, президент вас слухає».

З Прем'єр-міністром, з яким ми знайомі багато років, ми взагалі переписуємось СМС-ками, дуже часто він включається швидко для того, щоб приділити увагу нашому регіону з розв’язання тих чи інших питань. Тому на сьогодні комунікація дуже проста, пряма і відверта – це перше. Друге – дуже багато наших ініціатив. Ми, наприклад, запропонували уряду, ми сподіваємось, що уряд найближчим часом схвалить відповідне рішення, створити в нашому регіоні центр Євроінтеграції для того, щоб люди отримували більше інформації про те, які можливості відкриваються для українців під час інтеграції до Європейського Союзу.

І в цьому сенсі я хочу, знову ж-таки подякувати уряду, подякувати віце-прем'єру Дмитрові Кулебі, якій дуже швидко відреагував на цю ініціативу і зараз це розглядається взагалі на рівні уряду. Дуже часто у нас виникають конструктивні комунікації з народними депутатами. Зараз, зокрема, ми обговорюємо можливість реалізації спеціальної економічної зони на території нашої області, яка б дозволила стати таким справжнім магнітом для інвесторів. Так само ми запропонували народним депутатам і це обговорили під час першого всеукраїнського форуму грального бізнесу, щоб Херсонщина була визначена пілотним регіоном легалізації грального бізнесу.

 Херсонщина стане пілотним регіоном з легалізації грального бізнесу - Юрій Гусєв

Це б дозволило нам тут побудувати якісні готелі, значно покращити транспортну інфраструктуру, створити ті умови, в яких іноземці приїздили б у Херсонську область для того, щоб пограти в казино. Але за цих умов ми зробили б чіткі бар'єри для тих людей, які мають проблеми з залежністю від гральних автоматів тощо.

Тому дуже-дуже інтенсивно відбувається комунікація, регулярно Прем'єр-міністр проводить селекторні наради, ми плідно працюємо з командою Офісу президента, з керівництвом Офісу президента і я переконаний, що ця проста, пряма, щира й відверта комунікація дозволяє вже отримувати певні результати і дозволить їх отримати в майбутньому…

Наприклад, будівництво КПВВ, вчасне виконання розпорядження, доручення президента

стосовно будівництва режимної зони до 15-го листопада стали можливими тільки завдяки рішенню уряду, який вносив міністр інфраструктури Владислав Криклій про визначення замовником «Укрзалізниці». І «Укрзалізниця» спільно з Міністерством інфраструктури за нашої участі дуже швидко реалізувала проєкт за оцінками окремих експертів, таких проєктів, які швидко були реалізовані, фактично протягом 2 місяців, в Україні ще не було.

– Круто. До речі, от Ви про гральний бізнес згадали, а мені аналогія згадалась. Колись Лас-Вегас теж в пустелі будували.

- Власне, ми говоримо про пустелю, про унікальні природні багатства, про те, що Херсонщина – це недооцінений скарб не лише України, а цілої Європи. Тому що Херсонська область – це й рожеве озеро, унікальні винарні регіону, Станіславські гори – це фактично пагорби, які виглядають як справжні гори, Дніпровський лиман і багато іншого – Тендерівська коса, найбільший незалюднений острів Джарилгач, те, чого немає в жодному регіоні Європи.

- Ви місцевий, родом з Херсонщини. Чи не створює це інколи ситуацій, коли приходить до Вас хтось, кого Ви знаєте, з якимось проханням? Це життя. І таке інколи відбувається. Як Ви в цій ситуації дієте?

- Мені дуже просто. Останні 16 років перед призначенням я не жив в Херсоні й не є частиною жодної групи, яка за цей час була сформована в Херсоні, маю на увазі фінансово-промислові групи тощо. Ми формуємо команду на відкритих конкурсах. Тому навіть коли до мене приходять однокласники, з якими я сидів за одною партою, навчався в одній школі чи одному університеті, я кажу, друзі, всі прекрасні люди, але я пропоную всім вам подаватись на відкриті конкурси та перемагати в чесній боротьбі. Можливо, з представниками інших регіонів, які сьогодні хотіли приїхати в Херсон у нашій команді, але працювати треба з професійними людьми, вірніше не з лояльними, а з професійними людьми. Ми не шукаємо своїх людей, ми шукаємо найкращих професіоналів, які посилюватимуть нашу команду і з якими ми досягатимемо нових результатів.

- Чи багато з’явилося людей після Вашого призначення? Хтось раптом згадав, що був Вашим товаришем?

- Дуже багато людей, яких я не чув близько 20 років, з’явилися та нагадали про те, що ми разом школу, університет закінчували чи просто товаришували. Але знову ж, я кажу, що я можу поновити спілкування та товаришувати з вами, але якщо ви хочете щось запропонувати, то це має бути під час відкритого конкурсу, якщо ви хочете стати підрядником в якихось роботах – подавайтеся на відкритті конкурси, пропонуйте найкращі умови та перемагайте, жодних спеціальних умов для друзів чи родичів у нас немає і бути не може, тому що закон один для всіх – для родичів, однокласників. І це лише дозволить нам рухатись вперед, руйнуючи схеми, руйнуючи той корупційний консенсус, який багаторічно вибудовувався на регіональному рівні, на жаль, і в Херсонській області так само.

Про реформи та інвестиції

- Але ж це залежить не лише від Вас і обладміністрації, є ДФС, інші структури та правоохоронні органи, які теж залучені в цей механізм. Чи вдається там знаходити якісь порозуміння? Бо багато хто залишився на своїх посадах.

- Насправді зараз так само відбувається і реформа ДФС, якщо говорити про податкову службу, здійснюються відповідні заходи в прокуратурі, замінено керівника Служби безпеки України в нашому регіоні і всі керівники знають про те, що я маю прямі та прості комунікації з їхніми київськими керівниками. І в цьому сенсі вони усвідомлюють, що про їхню неефективну роботу буде одразу відомо керівництва в Києві, тому на сьогодні ми бачимо певний прогрес. Я очікую на те, що правила та закон стануть одними для всіх. Все має бути за законом.

- Чи є вже якісь іноземні компанії, які зацікавилися Вашими пропозиціями?

- Під час міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти», який відбувався 15-го листопада, ми підписали один меморандум з турецькою компанією, яка взяла на себе зобов’язання побудувати до весни наступного року асфальтний завод у нашому регіоні. Ми не маємо асфальтного заводу, а наші плани будівництва та ремонту доріг вимагають наявності асфальтного заводу. Це перше.

Друге, відомі компанії «Чумак» чи «Агрофьюжн» взяли на себе зобов’язання розширити інвестиції в наш регіон. Скажімо, компанія «Агрофьюжн» взяла зобов’язання побудувати новий завод в одному з районів нашої області, компанія «Чумак» взяла на себе зобов’язання розширити присутність, інвестувати додатково у підприємство з переробки наших плодоовочевих продуктів в області.

Ми так само зараз відновили проєкт «Каховська Гес-2», проєкт, який десятки років тому був розроблений і зараз ми фактично його відроджуємо для того, щоб у найближчі 2-3 роки реалізувати. Точніше реалізовувати буде «Укргідроенерго», а ми будемо всіляко сприяти цій реалізації.

Тому на сьогодні я прийняв понад 10 іноземних делегацій, які проявляють інтерес до інвестицій у наш регіон і для мене це оптимістичний аванс до нашої роботи, до того, що відбувається в країні, бо ми віримо у те, що Україна сьогодні має унікальне вікно можливостей – для інвестицій, трансформацій, реформ. І ми на місці маємо працювати над тим, щоб люди відчули ці зміни, щоб інвестори відчули покращення інвестиційного клімату.

Для мене дуже важливо, щоб Херсонщина ставала лідером цих трансформацій на регіональному рівні, щоб ми показували динаміку покращення інвестиційного клімату на регіональному рівні.

Другие новости