ПоддержатьУкраїнська

Кевлюк: найбільш боєздатні сили Росії або перестали існувати, або приведені в небоєздатний стан

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Кевлюк: найбільш боєздатні сили Росії або перестали існувати, або приведені в небоєздатний стан

В Україні вже присутні всі дивізії СВ ЗС РФ. Більшість зазнала втрат, а деякі сформовані ними БТГр розгромлені до стану, де неможливе відновлення боєздатності. Про це пише експерт Центру оборонних стратегій та полковник запасу з бойовим досвідом Віктор Кевлюк.

 Віктор Кевлюк Фото: Ірина Кевлюк/Facebook

За його словами, розслаблятися не варто, адже СВ ЗС РФ ще спроможні генерувати нові сили. Але це будуть не кращі за своєю навченістю та боєздатністю сили.

"Сухопутні війська ЗС РФ мають чисельність 280000 та організовані в 10 дивізій, 118 бригад та 4 воєнні бази. Матимемо на увазі 73 бригади, котрі не ведуть бій, тобто не ходять в атаку (ракетні, зв’язку, РХБЗ, РЕБ, ЗРБР, розвідувальні, інженерні, МТЗ та воєнної поліції), кулеметно-артилерійську дивізію та дивізію на Курильських островах, котрі точно не приїдуть сюди. На всі 73+2 та тих, хто має боронити запоребрик в інших місцях, припаде десь відсотків 60%, тобто нам лишається десь 100-110 тисяч бійців. Відкинемо 4 академії, 8 військових вишів, 4 військові бази за кордоном, штаби та установи тилу, то лишиться тисяч 65-70. Раз 45 тисяч вже у нас, десь є ще 20-25. Зауважимо, що все це шапіто укомплектовано персоналом відсотків на 80", — пише він.

Кевлюк зазначає, що забезпеченість озброєнням ворога має бути відсотків 75-80, з них справного – 80-90, з усього цього новітніх зразків (за Шойгу) – 70%. Загалом спроможно їздити та стріляти одночасно 60-70%, з них новітніх зразків – 40-50%. На наших же теренах присутні від наявного в Росії десь до половини танкопарку, парку ББМ, десь так само щодо САУ та РСЗВ.

"Сухий такий залишок: противник ще має 15-20 тисяч бійців, десь є 400-450 танків, під 1300 ББМ. Але знову ж таки є одне АЛЕ: в Україні ВЖЕ присутні ВСІ дивізії СВ ЗС РФ, більшість зазнала втрат, а деякі сформовані ними БТГр розгромлені до стану, де неможливе відновлення боєздатності. СВ ЗС РФ ще спроможні генерувати нові сили, але це будуть не кращі за своєю навченістю та боєздатністю сили", — каже Кевлюк.

Він перераховує, що може з цього приводу пояснити Пенсіонінформбюро:

  • не розслаблятися, боротьба триває;
  • найбільш боєздатні сили противника або перестали існувати, або приведені в небоєздатний стан;
  • БМД, що сьогодні догорають в Бучі і під Гостомелем, – оперативний резерв північного угруповання ворога (98 вдд, котру ми ще в 2014 били під Луганським аеропортом, зокрема львівський десант у рукопашних двобоях, та 106 вдд), тобто йде така п’янка, коли останній огірок ворогом вже порізано.

З неприємного — важкою лишається обстановка на півдні.

За словами Кевлюка, іншої армії з іншими контрактниками в Росії немає, ми перемололи до половини всього боєздатного війська. Пентагон каже, що в операцію вкинуто 90% наявних сил і засобів створеного торік угруповання, а формування іншого не спостерігається; врахуємо тут же, що те, що було на Далекому Сході, в Забайкаллі та за Уралом, вже тут, а іншого там – склади та бази, а їх ще треба розгорнути.

Напружимось ще трохи: сили агресора – закінчуються, 2-3 доби – і час гнати ворога якнайдалі.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, на Миколаївщині ЗСУ знищили групу окупантів, які перейшли на бік Росії у Криму.

Другие новости