ПоддержатьУкраїнська

Мороз – не перешкода: під Нацбанком триває акція "Зупинимо корупцію в НБУ"

StopCor
StopCor

StopCor

Мороз – не перешкода: під Нацбанком триває акція 'Зупинимо корупцію в НБУ'

22 листопада стартував десятий день акції "Зупинимо корупцію в НБУ". За цей час мітингарі вдягали Рожкову та Смолія у тюремний одяг, влаштовували масштабні живі флеш-моби, "вимітали" очільника Нацбанку та навіть ночували під стінами держустанови.

 Учасники акціїФото: СтопКор
 Учасники акціїФото: СтопКор

Активісти вимагають, щоби керівників Нацбанку в особі Якова Смолія та його заступниці Катерини Рожкової притягли до відповідальності за корупційні схеми. Серед гасел: "Смолій, не грабуй народ", "Очистити злочинне керівництво НБУ", "Банківська система НБУ – економічний геноцид українців".

"Всі ми бачили, що майже щодня правоохоронці, НАБУ, прокуратура, СБУ хапають того чи іншого працівника Національного банку. Чи це не ганьба? При цьому керівництво установи нічого ніби й не помічає – у них нічого не відбувається, мовляв, "з ким не буває". Ну вийшов собі кави попити, взяв 40 тисяч доларів і пішов далі працювати. Терпіти ці факти вже немає ніяких сил. Саме тому ми визначили ряд конкретних вимог:

- розслідувати факти корупції в НБУ та притягти винних до політичної й кримінальної відповідальності;

- запустити механізм ТСК (тимчасової слідчої комісії) для контролю ситуації щодо розслідування результатів діяльності НБУ за період 2016-2017 рр. (керівництво бере хабарників на поруки);

- розслідувати махінації за 2014-2017 роки (зокрема справа про розкрадання 1,2 мільярда гривень за допомогою надання стабілізаційного кредиту Національним банком України ПАТ "ВіЕйБі Банк" у 2014 році – вони ніколи б не отримали коштів, якби не мали спільників у цій будівлі);

- прокоментувати факт з ОВГЗ.

Чому НБУ спекулює облігаціями за таким високим відсотком? Бюджет втратив 20 мільярдів, а "наближені" до керівництва особи збагатилися. Кошти так і не пішли в реальний сектор економіки", – заявив координатор ГО "Стоп корупції" Роман Бочкала.

 Громадські організації, які долучились до акціїФото: СтопКор

Ініціатором акції виступила ГО "Стоп корупції". Наразі до протестів долучилися понад 10 громадських організацій, які вже тривалий час відстоюють права звичайних громадян та відомі своєю діяльністю в Україні. Серед них – "Захист українського народу", "Захист інвесторів", "Стоп корупції", "Народ проти корупції", "Всеукраїнський рух Фінансовий майдан", "Спільна варта", "Асоціація боротьби з агрорейдерством", "Захист звичайних людей", "Міжнародний антикримінальний альянс", "Асоціація захисту позичальників", "Асоціація захисту вкладників", "Наш час" тощо. Деякі з них напряму постраждали від корупційних схем у держустанові.

Другие новости