ПоддержатьУкраїнська

На Дніпропетровщині побили журналістів, а на Київщині готують «карусель»: у столиці розповіли про хід кампанії-2020

StopCor
StopCor

StopCor

На Дніпропетровщині побили журналістів, а на Київщині готують «карусель»: у столиці розповіли про хід кампанії-2020

Свято наближається: до дня виборів залишилося менш ніж два тижні. Одна з головних тенденцій кампанії – зловживання службовим становищем з боку посадовців для створення преференцій окремим кандидатам. Окрім адмінресурсу, місцеві «царьки» не гребують і силовими діями. Про це повідомив науковий консультант ГО «Стоп корупції» Олександр Чекмишев в ході чергового брифінгу, присвяченого місцевим перегонам-2020.

https://www.youtube.com/watch?v=ZIoepi6zFvE

Тривожна новина надійшла з села Грушувато-Криничне на Дніпропетровщині. Там на журналістів «СтопКору», які знімали сюжет про будинок голови облради, було скоєно напад. Одразу після зйомок на локацію прибув приватний підприємець Рой, на пару з яким посадовець утримує будинок, із натовпом помічників-«тітушок».

Поплічники Роя заблокували автівку «СтопКору». Від журналістів вимагали віддати відзнятий матеріал. Пізніше у них відібрали камери, мікрофон, забрали телефони та особисті речі. Звичайно, після цього на місце інциденту медійники викликали правоохоронців.

 До знімальної групи на розкішній Audi Q8 приїхав депутат облради Рой Фото: СтопКор

Нагадаємо також, що наприкінці вересня в Олевській ОТГ на Житомирщині було скоєно напад на активіста ГО «Стоп корупції» Олександра Ігнатьєва: йому зламали ніс та спричинили струс мозку. Замах, за його словами, скоїв представник екснардепа Пашинського – Андрій Іванов.

Як повідомляє Олевський осередок «СтопКору», Іванову вручили дві підозри – за напад і за розкрадання коштів на зведенні модульних будиночків для прикордонників на кордоні з Білоруссю. Разом із начальником митниці у 2018 році вони вкрали 800 тисяч гривень, а будинків досі немає.

 Постраждалий кандидат в депутати Олевської ОТГ Ігнатьєв розповів про деталі нападу Фото: СтопКор.

Інша надзвичайна подія сталась на Київщині, в Богуславській ОТГ – у селі Киданівка. Колишній сільський голова, а нині виконувач обов’язків старости Борис Зорич, який, до речі, є фігурантом кримінального провадження, що розглядається у суді, вдався до технології накручування голосів, відомої ще з часів Януковича.

В.о. старости зареєстрував на кілька адрес у селі чотири десятки немісцевих громадян, які у день виборів приїдуть до Киданівки й проголосують за того, на кого вкаже пан Борис. За кого – зрозуміло, бо він сам балотується у Богуславській ОТГ. При цьому Зорич навряд чи володіє коштами для такої оборудки, тому, ймовірно, його хтось спонсорує.

У Львові активіст ГО «Стоп корупції» Віктор Палас провів перевірку агітаційних наметів у трьох районах: Личаківському, Галицькому та Сихівському. Порушення скрізь однотипні: зовнішня реклама без дозвільних документів, порушення благоустрою. Головні порушники – «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Удар», «Свобода». Про всі виявлені факти активіст повідомив поліцію.

У Києві місцевий адвокат і кандидат до Київради Віктор Смолій вдався до нетрадиційної реклами на грані фолу: у відеоролику молодий чоловік африканської зовнішності з використанням ненормативної лексики закликає голосувати за Смолія.

На Чернігівщині правоохоронці почали кримінальне провадження за фактом стрілянини поблизу агітаційного намету. Учора до поліції надійшло повідомлення, що в центрі Бобровиці невідомі пошкодили намет однієї з партій, згодом конфлікт переріс у бійку із застосуванням зброї. На місце виїхали патрульні та слідчо-оперативна група.

Правоохоронці встановили, що один з місцевих жителів попрохав агітаторку прибрати намет ОПЗЖ. Жінка покликала керівника місцевого осередку партії, а потім між чоловіками зв’язалась бійка. Слідчі відкрили провадження за статтею 125 ККУ – умисне легке тілесне ушкодження. Крім того, поліціянти склали адмінпротокол на чоловіка, що зіпсував агітаційний намет.

Загалом за 14 жовтня 2020 року зафіксовано 181 заяву про порушення виборчого процесу.

Другие новости