ПоддержатьУкраїнська

Порошенко вказав на важливу деталь в рішенні суду Гааги по Мінську-2

StopCor
StopCor

StopCor

Порошенко вказав на важливу деталь в рішенні суду Гааги по Мінську-2

Міжнародний суд ООН, оголошуючи попередню постанову за позовом України проти РФ, закликав відповідача виконувати Мінські угоди. Це вказує на головну роль в Мінському процесі, яку виконує Росія, а не посередницьку, як постійно стверджує Москва.

Порошенко вказав на важливу деталь в рішенні суду Гааги по Мінську-2

Про це заявив президент України Петро Порошенко, новину повідомляє "Преса України".

"Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною мінських домовленостей, а не посередником, як спочатку вона намагалася собі уявити. Визнання цього, підкреслюю, не політична оцінка, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка надзвичайно важлива для нас", – сказав глава держави на нараді з главою МЗС Павлом Клімкіним, його заступником Оленою Зеркаль та заступником голови Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим.

За словами Порошенка, унікальність ситуації в тому, що коли буде прийнято рішення суду, воно не потребує "ніякого додаткового голосування - ні Генасамблеї, ні Радбезу ООН".

"Це рішення прямої дії, воно повинно виконуватися будь-якою державою-членом ООН, і за невиконання... передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі", – зазначив він.

Вперше був застосований механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності держави-агресора за фінансування тероризму. "І саме за порушення (відповідної) конвенції ми поставили питання про притягнення до відповідальності", – підкреслив Порошенко.

У свою чергу, Зеркаль зазначила: "Суд дійсно підтримав Україну і це дуже важливо. Особливо важливо це з огляду на те, що справа стосується одного з постійних членів Радбезу ООН. 12 травня ми зберемося ще раз в Гаазі, і президент суду буде приймати рішення про подальший розгляд справи, а саме як вона буде просуватися і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми повинні викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб'єктивну сторону цієї справи".

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН відмовив Україні у вимозі ввести обмежувальні заходи проти Росії у зв'язку з порушенням конвенції про фінансування тероризму. Що стосується утисків прав національних меншин в Криму, то в Гаазі ці звинувачення визнали виправданими.

Другие новости