ПоддержатьУкраїнська

Рада НБУ визнала неефективною валютно-курсову політику правління у 2019 році

StopCor
StopCor

StopCor

Рада НБУ визнала неефективною валютно-курсову політику правління у 2019 році

5 листопада члени Ради НБУ визнали діяльність Правління Національного банку в частині формування та реалізації валютно-курсової політики у 2019 році неефективною та такою, що не відповідає сучасним викликам розвитку країни. Про це повідомив Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин на сторінці у Facebook.

Згідно з повідомленням, Рада Національного банку України вирішила:

1. Інформацію від Правління Національного банку України (доповідач – заступник Голови Олег Чурій) та від членів Ради Національного банку України (Віталія Шапрана, Олександра Петрика та Віктора Козюка) взяти до відома.

2. Схвалити доопрацьовані з урахуванням результатів обговорення рекомендації Правлінню Національного банку України.

3. Визнати діяльність Правління Національного банку України в частині формування та реалізації валютно-курсової політики у 2019 році неефективною та такою, що не відповідає викликам сучасного розвитку України.

4. Рішення набуває чинності з дня його ухвалення.

Крім того, Рада Національного банку України надала Правлінню рекомендації стосовно стану золотовалютного резерву Національного банку України та ситуації на валютному ринку України наступного характеру:

1. Задіяти всі засоби та методи грошово-кредитної політики з метою пом’якшення монетарної політики Національного банку України.

2. Оновити стратегію управління золотовалютними резервами та графік поповнення золотовалютних резервів на середньострокову перспективу.

3. Підготувати та надати Раді сценарій розгортання ситуацій на валютному ринку України внаслідок можливого виходу власників-нерезидентів ОВДП з України та план дій Національного банку щодо політики курсоутворення та валютного регулювання у разі його реалізації.

4. Зважаючи на значну роль нерезидентів на ринку боргових цінних паперів Уряду, спільно з Міністерством фінансів України розробити правило щодо згладжування впливу продажу/купівлі ними валюти на стан міжбанківського валютного ринку.

5. Здійснити оцінку ефектів від приєднання до мережі Clearstream та ситуації на міжнародних фінансових ринках в збільшенні попиту нерезидентів на ОВДП.

6. Здійснити/актуалізувати дослідження щодо впливу зміни обмінного курсу на споживчу інфляцію в Україні.

7. Надати оцінку реального обмінного/реального ефективного обмінного курсу (переоцінка/недооцінка) відносно розрахункового рівноважного рівня.

8. Проаналізувати вплив розриву реального курсу на динаміку показників зовнішньої торгівлі, промисловості, інфляції.

9. Нівелювати вплив корегування відкритої короткої валютної позиції в банківській системі через використання індексованих цінних паперів.

Нагадаємо, учора Нацбанк оприлюднив абсурдні звинувачення у вигляді списку "сумнівних організацій", які беруть участь у мітингах під держустановою. Мовляв, "ця атака проплачена колишніми власниками виведених з ринку банків".

Другие новости