ПоддержатьУкраїнська

Юшка від олігарха: на Львівщині у Західному Бузі загинула риба через скидання гарячої води з ТЕС

StopCor
StopCor

StopCor

Юшка від олігарха: на Львівщині у Західному Бузі загинула риба через скидання гарячої води з ТЕС

13 липня на річці Західний Буг у районі Добротвірського водосховища активісти зафіксували масовий мор риби. Температура води у водоймі перевищила 41 градус! Екологічне лихо спровоковане скиданням гарячої води з  Добротвірської ТЕС підприємства ДТЕК. Про це повідомив заступник голови Львівського осередку ВГО «Стоп корупції» Віктор Палас.

 В Західному Бузі масово гине риба через ТЕС ДТЕК Фото: СтопКор

До львівських стопкорівців звернувся керівник племінного фермерського господарства «Добротвірський рибзавод» Роман Депа. Він повідомив: на території рибовідтворювальної дільниці загинуло все живе через різке підвищення температури води поблизу Добротвірської теплоелектростанції.

«ТЕС використовує водойму для охолодження води. Гаряча вода з ТЕС виходить двома каналами. Один із них вчора просто не працював. Температура води, яку скидають у водойму, не має перевищувати 3 градуси від загальної температури водойми», — пояснює очільник рибгоспу.

 Загибель риби зафіксували поблизу Добротвірської ТЕС Фото: СтопКор

Заступник голови Львівського відокремленого підрозділу «Стоп корупції» Віктор Палас виїхав на місце катастрофи. Він виміряв температуру води в районі ТЕС і зафіксував критичні для усього живого показники – 41 градус Цельсія!

Пізно ввечері активісти викликали на місце представників Держекоінспекції Львівщини.

Начальник відділу експериментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції Львівської області Тетяна Боднарчук зробила заміри води на вміст кисню, хімічні показники та температуру. Зафіксована нею температура води в річці  — 26,8 градуса, а біля ТЕС — близько 41! Різниця у 13 градусів перевищує гранично допустимі норми та для фауни водойми є згубною.

У результаті — риба у фермерському господарстві поблизу та в самому Західному Бузі просто «зварилася». Активісти показали на відео сотні загиблих рибин і пожовклу рослинність поблизу ТЕС. Також повідомили про сморід навколо.

https://www.facebook.com/100004665152076/videos/252441432992229/

Активісти приїхали до Добротвірської ТЕС, утім не змогли потрапити на територію через паркани та зачинені ворота. Вони зателефонували черговому інженеру ТЕС. Той запевнив, що всі показники в межах норми.

Громадськість викликала слідчо-оперативну групу, склали заяву про злочин.

Львівські стопкорівці припускають, що на ТЕС сталась аварія, яка потребувала термінового охолодження води. Цю версію також підтверджує зафіксований рибалками факт: другий канал скиду води не працював.  Щоб не потрапити під санкції керівництва, співробітники станції не стали вмикати аварійні насоси та охолоджувати воду до норми. З метою економії електроенергії її гарячою скинули у водойму та «приготували юшку»,  пояснюють активісти.

 Фото: СтопКор
 Фото: СтопКор

«Технічні канали – це гідротехнічні споруди для транспортування циркуляційних (теплообмінних) вод у Добротвірське водосховище.  Добротвірське водосховище є технічною водоймою, яка призначена для охолодження циркуляційних вод. Температура оборотної технічної води в оборотному каналі №2 у місці скиду у водосховище та безпосередньо на прилеглій акваторії водосховища може перевищувати природні температури води на 10-15 градусів згідно з Правилами експлуатації Добротвірського водосховища, затверджених Державним агентством водних ресурсів України 17.11.2016 року. Відповідно до замірів лабораторії, температура води у р.З.Буг на вході у водосховище 13.07.21 становила 29-30 градусів Цельсія. Також важливим фактором є температура повітря навколишнього середовища, яка становила 34-36 градусів у тіні протягом тижня», — прокоментувала ситуацію представниця Добротвірської ТЕЦ Ірина Періг.

 Фото: СтопКор

Місцеві активісти повідомили, що така ситуація на Добротвірській ТЕС ДТЕК уже стає системною.

«Перший раз зафіксовано викид критично гарячої води у водойму та масовий мор риби у 2004-му, другий – у 2014-му році. Були відкриті провадження, зафіксовані збитки державі у розмірі 67 мільйонів гривень», — розповідає Віктор Палас.

Активісти повідомили, що 14 липня через розголос на місце прибула комісія, яка з’ясовуватиме причини екологічного лиха.

Другие новости