ПоддержатьУкраїнська

«Червоне світло» для агрорейдерів – аграрії і землевласники об’єднались для захисту своїх інтересів

StopCor
StopCor

StopCor

«Червоне світло» для агрорейдерів – аграрії і землевласники об’єднались для захисту своїх інтересів

Агрорейдери, стережіться! Громадську спілку «Агро-Продовольча Рада», метою якої є захист інтересів аграрного комплексу на регіональному, національному та міжнародному рівнях, презентовано днями в столиці – у рамках 31 Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019». Докладніше про захід – у репортажі Наталії Дігтяр.

https://www.youtube.com/watch?v=XhZ_MzSIfW4

«Особливістю є те, що у нас є фахівці з нормотворчої роботи, також експерти з галузей, які можуть консультувати, а також юристи, які мають досвід захисту інтересів аграріїв у судах чи інших складних конфліктних ситуацій», - наголосив голова комітету Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Слободяник.

Пан Слободяник виділив ще одну особливість: акцент на медійний блок і на публічну присутність у тих чи інших випадках: «Ми вважаємо, що це є одним із ключових інструментів як в рейдерських ситуаціях, так і захисту перед органами державної влади», - зазначив голова комітету Асоціації фермерів та приватних землевласників.

Новостворена спілка об'єднала асоціації та підприємства з виробництва й переробки агропродукції, зокрема, ряди організації доповнила й Всеукраїнська рада жінок-фермерів.

До роботи також приєдналися експерти із законотворчої та нормотворчої діяльності.

«Ми сьогодні відкривали агропродовольчу раду, це об’єднання аграрних і експортних асоціацій. Основне наше завдання – створити ефективну групу в лобіюванні інтересів аграріїв приблизно по зразках того, що ми бачимо в США та в ЄС. Там ми бачимо ефективні організації, без яких державні органи не схиляються приймати ті чи інші рішення, ми, власне, хочемо побудувати таку саму модель в Україні», - відзначив заступник голови Української аграрної асоціації Мар’ян Заблоцький.

Тимчасово виконуюча обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України, доктор аграрних наук Ольга Трофімцева наголосила, що міністерству потрібні ініціатива, бачення і конкретні конструктивні пропозиції щодо того, що можна зробити краще у напрямку підтримки аграріїв.

Інтереси гравців аграрного ринку України сьогодні представляє понад 300 підприємств, які розпоряджаються 750 тис. гектарів ріллі та 8,5 тисячами багаторічних насаджень – це 80% ринку виноробної продукції і 70% рослинних олій.

Та найбільшу дискусію викликало питання щодо агрорейдерства, сотні випадків якого фіксують щороку у різних регіонах країни.

«Ми були запрошені як спеціалісти в галузі протидії агрорейдерству, пройшло активне спілкування з фермерами нашої держави, були надані чіткі рекомендації, якщо відбувається рейдерське захоплення, відбувся комунікативний обмін нашими контактами і в цілому для себе ми з'ясували, що, на жаль, проблематика агрорейдерства на сьогоднішній день як ніколи актуальна», - повідомив голова Асоціації протидії агрорейдерам Руслан Лінда.

Нагадаємо, гучні скандали довкола рейдерських захоплень врожаїв цього року сколихнули Харківщину, де одіозна Анна Камінська разом зі своїми поплічниками з правоохоронних структур безпосередньо обкрадає успішні підприємства, не гребуючи при цьому фіктивними документами.

А влітку 2018 року агрорейдери розпочали операцію з «віджиму» однієї з найбільших груп агрокомпаній України - «Росток Холдинг».

«СтопКор», зі свого боку сподівається, що новостворена спілка «Агропродовольча рада» разом з експертами все ж сформує нову аграрну політику та виведе сільськогосподарський сектор на новий рівень.

Другие новости