ПоддержатьУкраїнська

ДЕректори та проЕкти: безграмотні посадовці-освітяни Овруччини фальсифікують конкурси?

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

ДЕректори та проЕкти: безграмотні посадовці-освітяни Овруччини фальсифікують конкурси?

Конкурс на посаду керівника школи на Овруччині — поза законом. Це визнав суд першої інстанції. Заступницю голови Овруцької ОТГ із гуманітарних питань попередили про скорочення посади. А у звіті очільника гуманітарного відділу виявили купу граматичних помилок. В Овручі на Житомирщині заявили про системну кризу гуманітарної сфери.

 Звіт керівників структурних підрозділів Овруцької міськради Фото: скриншот

Житомирський адміністративний суд визнав протиправним рішення конкурсної комісії Овруцького виконкому. Кандидатам неправомірно відмовили в участі у відкритому конкурсі на заміщення посади директора школи на Житомирщині. Про це повідомили в Овруцькому регіональному підрозділі ВГО «Стоп корупції».

Як повідомляв «СтопКор», улітку 2021 року на Овруччині пройшли конкурси на посади директорів освітніх закладів. За заявами активістів і освітян, конкурси були сфальсифіковані. Тоді від участі відсторонили кількох претендентів під надуманими приводами. Вони подали позови до суду.

«Визнати протиправним та скасувати протокол засідання комісії з організації та проведення конкурсу на заміщення вакантної посади директора В. Фоснянського ЗЗОС І-ІІ ступеню імені О. Покальчука Овруцької міської ради Житомирської області від 12 серпня 2021 року №1 в частині відмові ОСОБІ 1 у допуску до конкурсу на посаду директора В. Фоснянського ЗЗОС І-ІІ ступеню імені О. Покальчука Овруцької міської ради Житомирської області», — зазначено у рішенні Житомирського адміністративного суду щодо позову Людмили Мошківської.

 Рішення Житомирського суду щодо непрозорого конкурсу в Овруцькій ОТГ

Це одна з чотирьох «освітніх» справ, що розглядають у суді.

Скандальні рішення ухвалювала освітянська комісія, до якої у громади чимало питань. Зокрема, конкурс на посаду керівника Ігнатпільської школи, на переконання овруцьких освітян, був підлаштований під приятельку голови комісії, заступниці міського голови з гуманітарних питань Ірини Дєдух – заявили активісти «Стоп корупції». Дєдух тоді в коментарі «СтопКору» порадила відстороненим кандидатам подавати до суду. Вони так і зробили. І вже виграли перший позов.

Цікаво, що заступницю мера пані Ірину вже попередили про те, що скоро вона залишиться без роботи. Утім, причиною скорочення її посади став інший скандал, повідомляють представники регіонального підрозділу «Стоп корупції». На грудневій сесії міськради депутати й активісти звинуватили Дєдух у неналежно проведеній перевірці щодо можливого розбещення дитини в одній зі шкіл ОТГ. Посадовиця відзвітувала, що розбещення не виявлено, і звинуватила дитину у брехні. А також публічно оголосила прізвище, ім’я дитини та її медичний діагноз. А отже — розголосила приватну інформацію. Це викликало обурення громадськості.

Ірину Дєдух тоді не звільнили – забракло голосів депутатів, бо більшість – її однопартійці.  Натомість обранці підтримали пропозицію про скорочення її посади. Заступниця мера з гуманітарних питань працює до 25 лютого.

Образу на такий розвиток подій Дєдух висловила у щорічному робочому звіті, що його розіслали депутатам.

ою посаду скоротили, висновок — виконуй все, але якщо тебе не любить керівництво, то це нічого не варто", — зазначила посадовиця у річному звіті про виконану роботу.

Представниця ВГО «Стоп корупції» в Овруцькій ОТГ Олена Федорук проаналізувала звіт заступниці голови ОТГ. Каже, офіційний документ має емоційний особистісний характер, посадовиця себе ретельно вихваляє та переконує, що роботу виконує на 100%.

«Зухвала жінка перетворюється на ображену дівчинку, яка губки надула, ніжкою топнула… Свою зарплатню зобов'язані посадовці відробляти на 100%, бо вона платиться з податків населення, щоб для цього населення, за його ж гроші, вони працювали для народу. Весело читати, що "відпрацювала на 100%", виконуючи все, як прописано в посадових обов'язках. Але пані Ірина забула, що не змогла назвати свою посаду, а також розповісти про свої посадові обов'язки», — коментує Олена Федорук.

Борчиня з корупцією Федорук працює у сфері освіти. Каже: її шокувала кількість граматичних помилок у звіті гуманітарного відділу, який підпорядкований Дєдух. Керівник гуманітарного відділу Василь Ткачук відзвітував онлайн у міськраді 10 січня.

«"ПроЕкт", "Рада дЕректорів", "покращення надання якості освітніх послуг"», – цитує Федорук граматичні та лексичні помилки у звіті гуманітарного відділу, що опікується освітою в територіальній громаді.

 Активісти виправили помилки у звіті керівника гуманітарного відділу Овруцької міськради Фото: СтопКор

«Ознайомилася зі звітом гуманітарного відділу. Далі першої сторінки читати вже не було бажання. Це я не брала до уваги розділові знаки…

Слово "проЄкт" уже так пишемо років зо два. "ПроЕкт" не вживається. Особливо в освітян. Коли дочитала до "засідання Ради дЕректорів", то просто не повірила своїм очам! Як? Начальник освіти! Респект Вам і уважуха, пане Василю, від дЕректорів, яких обрали на пАсади чесТно на конкурсах!...  

Як людина може очолювати освіту, якщо не вміє грамотно писати, при цьому маючи редактора в комп'ютері?» — коментує Олена Федорук.

Після критики щодо безграмотності текст звіту виставляти у відкритий доступ не стали.

На виправдання очільника гуманітарного відділу, голова ОТГ обмовився, що звіт друкувала секретарка. Начальник лише його підписав.

Натомість місцеві жителі кажуть про системну кризу гуманітарної сфери в територіальній громаді. Оскільки, за словами місцевих, владні посади в гуманітарному блоці Овруцької міськради нібито розподіляли не за рівнем компетентності й фаховості, а за принципом політичної лояльності до мера.

У коментарі до оприлюдненого звіту керівника гуманітарного відділу Василя Ткачука депутат Овруцької міськради та керівник місцевого відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Петро Левківський у міськраді заявив про непрозорість проведення атестації освітян і можливий тиск на атестаційну комісію з боку керівника гуманітарного відділу. На його думку, це – ще одне свідчення системної кризи в гуманітарній сфері Овруччини.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3uabOFe-jh5s2k2fuM-LUhCJiE2-EQDCsbCK5RyJ9rVlOtJyg1eIj3YMk&v=F7w6naE_OvQ&feature=youtu.be

Нагадаємо:

  • За інформацією місцевого підрозділу ВГО «Стоп корупції», непрозоро призначені конкурсні комісії під надуманими приводами усунули від участі у конкурсах на посади очільників навчальних закладів небажаних кандидатів, ігноруючи вимоги законодавства. А «переможниця» одного з конкурсів виявилася приятелькою голови конкурсної комісії – заступниці мера Овруча Ірини Дєдух.
  • Уперше героїнею скандалу заступниця голови ОТГ Овруччини з гуманітарних питань Ірина Дєдух стала тоді, коли на сесії міськради при призначенні на посаду не змогла дати відповідь, як називається її посада, натомість її посаду назвав міський голова.

Другие новости