ПоддержатьУкраїнська

Хроніки російського вторгнення: огляд ситуації у "гарячих" регіонах (оновлено)

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Хроніки російського вторгнення: огляд ситуації у 'гарячих' регіонах (оновлено)

Вторгнення РФ: Україна вже третю добу дає відсіч окупантам. За цей час ЗСУ декілька разів змусили противника змінити свої стратегічні цілі. За низкою напрямків українська армія розбила ворога і повертає контроль над захопленими населеними пунктами та об’єктами. "СтопКор" зібрав оперативну інформацію щодо ситуації в областях, які зазнали найбільш потужної атаки окупантів.

Україна третю добу дає відсіч російським загарбникам Фото з відкритих джерел

Редакція "СтопКору" публікує хроніки російського вторгнення і оперативні дані щодо ситуації в "гарячих" регіонах.

Херсонська область

Станом на ранок 27 лютого Нова Каховка на Херсонщині опинилась під контролем російських військ, вони захопили місьвиконком, зняли всі українські прапори з будівель. Про це заявив міський голова Володимир Коваленко.

"У Новій Каховці всі тримаються, але в підвалах. Тому інформацію дістати дуже важко. Для немісцевих: Нова Каховка — це те саме місто, звідки подавалась вода до Криму. І яке держава без прапору, мізків і совісті зараз нещадно обстрілює: просто знищує військовою технікою так, як не насниться в жодному кошмарі. Якщо ви були в Шато Трубецького або бачили "Кам'яні вишиванки" Нової Каховки, збережіть ці світлини і відео. Вони історичні", - повідомляє Kavun.City.

У Каланчаку на Херсонщині ніч пройшла спокійно, поінформувала Суспільноме селищна голова Світлана Фоміна.

Вибухи пошкодили тільки мережі енергопостачання у Антонівці- там ситуація поки не змінилась.

Таким чином поки, за підтвердженими даними, під контролем загарбників залишаються Генічеськ та прилеглі до нього території, Каховська ГЕС, Нова Каховка.

Що цьому передувало:

24 лютого, о 5:00 збройні сили Російської Федерації нанесли ракетно-бомбові удари по аеродрому в Чорнобаївці. Вторгнення також відбулося з боку ТОТ АР Крим. Через адмінмежу з півострова був зафіксований рух військової техніки.

За даними ДПСУ, в результаті обстрілу з ракетних систем залпового вогню з території тимчасово окупованого Криму позицій прикордонників в районі населеного пункту Преображенка в Херсонській області вранці 24 лютого один прикордонник загинув.

Протягом дня 24 лютого в районі населених пунктів Копані та Іваново Херсонської області військовослужбовці вели бій з противником. В районі Скадовська прикордонну комендатуру швидкого реагування обстріляли з вертольотів. Противник продовжив вторгнення за підтримки авіації з перетином українського кордону на напрямках Армянськ – Херсон, Чаплинка – Каховка. Того ж дня ГЕС у Каховці оточили окупанти.

За офіційним повідомленням ХОДА, станом на 17:00 24 лютого у Генічеському районі всі державні структури перейшли під контроль загарбників. Техніка стоїть в самому місті Генічеськ, на околицях блокпости з російськими військами. Проводять перевірку виїжджаючих на приналежність до збройних сил України. Стрілянина та активні бойові дії відсутні. Захоплені Каховська ГЕС та переправи через Північно-Кримський канал.

24 лютого розпочалися запеклі бої під Олешками та за переправу до Херсона (Антонівський міст).

В Антонівці через обстріли було пошкоджено центральний розподільчий газопровід. Також окупанти підірвали АЗС Аmic в Антонівці.

Під Херсоном тривали бої за Антонівський міст Фото з відкритих джерел

25 лютого у Новій Каховці близько 5:00 місцева самооборона зафіксувала колону військової техніки, яка зупинилась біля будівлі міської ради. Про це повідомило Суспільне Херсон. Як пpoкoмeнтувaв Нoвoкaxoвcький мicький гoлoвa Boлoдимиp Koвaлeнкo, cитуaцiя кoнтpoльoвaнa: "Мepiю нe зaxoпили, нaшi вce тpимaють пiд кoнтpoлeм", - cкaзaв Koвaлeнкo.

Зранку 25 лютого знову лунали вибухи в районі Антонівського мосту. Тривали бої і біля Каховської ГЕС. Як поінформували Сухопутні війська ЗСУ, на півдні противник вийшов на рубіж Херсон, Нова Каховка, Каховка з метою утримання дамби Північнокримського каналу для забезпечення водою тимчасово окупованого півострова Крим.

О 12:24 Суспільне повідомило, що окупанти бомблять Козацьке і Шилове на Херсонщині. Тим часом Генічеськ залишається повністю під контролем ворога, активних бойових дій там не має. Проходить переміщення великої кількості ворожої техніки через прилеглі до Генічеська території. Каховська ГЕС знаходиться під контролем ворога. На підступах до неї (с. Козацьке, с. Веселе) тривають тяжкі бої.

Протягом дня напружена ситуація зберігалась на Антонівському мосту, сам міст частково пошкоджений.

У ніч на 26 лютого українська авіація завдала потужного бомбо-штурмового удару по скупченню російської бронетехніки в Херсоні. Ворог відійшов і місто повернулося під контроль ЗСУ.

Станом на 08:00 26 лютого у Новій Каховці вибухи лунають через 1-2 години, але десь далеко, про це розповів Суспільному міський голова Володимир Коваленко. У Херсоні мешканці жителі чують потужні вибухи з боку Каховки. У Скадовську ніч пройшла тихо. Російський військових у місті немає, розповів Суспільному міський голова Олександр Яковлєв. У Таврійську теж було тихо, вибухи чули з боку Тягинки.

Як повідомив о 8:42 телеграм-канал Kavun.City, українські війська повернули контроль над Чаплинкою.

О 16:55 голова ХОДА Геннадій Лагута повідомив, що контроль над переправою до Херсона було втрачено. Проте вже ближче до ночі з’явилась інформація про те, що українські солдати знищили на мосту чергову колону російських окупантів.

Миколаївська область

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім розповів про ситуацію станом 7 ранку 27 лютого:

"У нас йде передислокація. Військові готуються до ворожого нападу. В місті нікого немає, все спокійно. Є можливість пересуватися та займатися побутовими справами. Своїм розпорядженням роблю обласну "Муніципальну варту". В нас є майже сто охочих людей, які будуть боротися з мародерами, патрулювати та таке інше. З’являться контактні особи, ми порядок наведемо, щоб не лазили вночі якісь покидьки. А вдень будуть відпрацьовувати територіальна оборона і поліція. Тут порядок наведемо", - повідомив губернатор.

Що цьому передувало:

Увечері 25 лютого російські війська атакували Миколаїв.

Горіли паливні склади локомотивного депо. Про це повідомило Суспільне Миколаїв з посиланням на працівників залізниці.

Було обстріляно військову інфраструктуру – аеродром, ПММ на Херсонському шосе, 100.

Станом на 04:30 ранку 26 лютого Миколаїв вдалося відстояти, українські ППО відбили російські атаки. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Він також повідомив, що російський десант робив спроби вторгнення з повітря в Очакові, але ЗСУ не дали це зробити.

"Не знаю, чи міст підірвали (в Очакові, – ред.), чи пов'язано це зі збиттям десантного літака, але на цей час висадки на Миколаївщині немає. Ніхто до нас не йде", – повідомив Кім.

Одеська область

У місті Роздільна Одеської області близько 6-ї ранку спільна група прикордонників, поліцейських та тероборонівців виявила ДРГ, повідомляє ДПСУ.

Захисники України виявили підозрілих осіб на мікроавтобусі Volkswagen. Під час спроби перевірити невідомих, проти прикордонників, поліцейських і тероборонівців відкрили вогонь з іншого автомобіля - позашляховика Mitsubishi L-200.

Бійці спільної групи відкрили вогонь у відповідь по диверсантах, після гчого позашляховик почав тікати.

У затриманому мікроавтобусі виявили зброю (в тому числі автомати, гранатомети), боєприпаси, міни, вибухівку. Також затримано одного з диверсантів, особа якого встановлюється. Пошук решти диверсантів триває. Серед захисників України є поранені.

Що цьому передувало:

24 лютого після обстрілу острова Зміїного з корабельних озброєнь та бойової авіації окупантів була зруйнована інфраструктура на острові. За наявною інформацією острів Зміїний захоплений, повідомили в ОДА.

Увечері 25 лютого з'явилося повідомлення, що контроль над островом вдалося відновити. Водночас у ДПСУ інформацію спростували.

Острів Зміїний намагаються захопити росіяни Фото: скріншот

25 лютого українські війська відбили атаку на Коблеве. Військові 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу знищили 25 російських десантників, повідомляє НВ.

Тривожна ситуація склалась в акваторії портів "Великої Одеси": неподалік порту "Південний", ракетними ударами російських кораблів підбито танкер-бункеровщик "Міленіум Спіріт" (який ходить під прапором Молдови). Усі 10 членів екіпажу врятовано, однак троє з них перебувають у важкому стані. На якірній стоянці порту "Південний" пошкоджено ударами ракет і ще одно судно, яке ходить під прапором Панами.

Упродовж дня також було зафіксовано окремі випадки прольотів гелікоптерів та повітряних літальних апаратів вздовж кордонів Одеської області з боку невизнаної Придністровської Республіки.

Як повідомив увечері 25 лютого голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, у цілому ситуація на Одещині контрольована. Збройні сили України і прикордонники разом з іншими силами безпеки та оборони, спільно з правоохоронними органами продовжують боронити Одесу і Одеську область.

Сумська область

Внаслідок обстрілів Охтирки Сумської області загинули шестеро людей, ще 55 отримали поранення.

"Протягом дня (26 лютого - ред.) відбувалися обстріли. Поранено 55 людей, 6 – загиблих. З учорашнього дня, після вчорашнього обстрілу садка у лікарні було двоє важких діток. Одна дівчинка померла, 7 років, інша дитина зараз у тяжкому стані", – повідомив олова Сумської обладміністрації Дмитро Живицький.

Місцева ТЕЦ вже відновила роботу після бомбардування, але кілька будинків поки що залишаються без тепла. У місті зараз є вода та електропостачання, але у деяких місцях є пошкодження газопроводів.

Що цьому передувало:

25 лютого російські окупаційні війська оточили Конотоп, місто Охтирка двічі відбило ворожий наступ. Про це заявив у відеозверненні голова Сумської ОДА Дмитро Живицький, передає Укрінформ.

"На сьогодні в кільце взяте місто Конотоп, місто Охтирка двічі героїчно відбило ворожий наступ. На жаль, населені пункти Сумської області взяті в облогу, техніка з міста Суми вийшла в напрямку міста Києва. Дуже багато техніки, яка пройшла транзитом і направляється в західному напрямку", - зазначив Живицький.

Крім того, російські військові реактивними системами залпового вогню обстріляли житлову інфраструктуру міста Охтирка у Сумський області. Під обстріли "ураганами" в Охтирці потрапили жилий масив, бомбосховища, дитячий садок.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, у місті Буринь було зафіксовано 10 ворожих "Буків", які відкрито їхали вулицями.

''Буки'' в Сумській області Фото: скриншот

Після важких боїв і значних втрат окупанти зупинилися поблизу Конотопа, на Сумщині, повідомили ввечері 25 лютого у пресслужбі Сухопутних військ України. У них проблема з пальним та постачанням.

Вранці 26 лютого російські військові захопили трасу Кіпті-Бачівськ на Сумщині, не дозволяють виїзд на дорогу цивільному населенню. В області відсутнє пасажирське сполучення, в тому числі залізничне. Таку інформацію надали в Сумській обласній військовій адміністрації о 2 годині 26 лютого, зазначає Суспільне.

Як повідомив "СтопКору" місцевий активіст Борис Спіцин, наразі Суми – у блокаді, але саме місто контролюється Україною, російських військових в обласному центрі немає.

Київська область

Вторгнення на ЧАЕС: 24 лютого Чорнобильська зона, так звана зона відчуження і всі об’єкти ЧАЕС були взяті під контроль російськими збройними угрупованнями. Жертв і постраждалих, за даними керівництва Чорнобильської зони відчуження, немає. Про це повідомив на брифінгу Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Другие новости