ПоддержатьУкраїнська

Метро на Виноградар: мешканці масиву звернулися до Кличка та запустили флешмоб (фото)

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Метро на Виноградар: мешканці масиву звернулися до Кличка та запустили флешмоб (фото)

Жителі масиву Виноградар вкотре звернулися до мера Києва Віталія Кличка. Просять взяти на особистий контроль завершення будівництва метро та бідкаються через транспортні проблеми. Передає кореспондент «СтопКору».

 Люди просять Кличка взяти під контроль завершення будівництва Фото: СтопКор

Журналісти поспілкувалися з людьми та з’ясували, що вимога одна та дуже проста – це давно омріяне метро на Виноградар.

«Ми всі хочемо метро. Мер обіцяв здачу вже у грудні 2021 року. Люди всі дуже сподівалися, бо тут погана транспортна розв’язка. Ходять чутки, що не вистачає фінансування, ходять чутки, що заблоковані рахунки. Я не знаю, чому вірити. Просто хочу, щоб виконалась обіцянка мера. Знову кажуть, що на 2 роки перенесли, це обурливо: обіцяти та не виконувати», – каже жителька масиву.

Ще одна жінка зазначила, що задля завершення будівництва насамперед у влади міста має бути на це політична воля.

«Стільки набудували ЖК, всі люди хочуть метро, нехай зроблять гарну справу. Владі потрібно контролювати цільове направлення коштів. Має також бути на це політична воля», – сказала вона.

Люди також повідомляють, що не знають, чи дійсно спрямовані кошти витратили на будівництво. А також, що недофінансування не могло статися без відома столичної влади.

«Жителям Виноградаря вже багато років потрібно метро. Воно ще з радянських часів було закладено. Маршрутні автобуси – дуже незручні, зранку сильна штовханина, дороги заповнені транспортом. До прикладу, я сьогодні вранці до метро «Нивки» добирався 1,5 години. Їхав та думав, що в маршрутці мера не вистачає. Потреба нагальна», – заявив ще один житель масиву.

 Люди підтримали флешмоб Фото: СтопКор

«Людям незручно в центр добиратися чи на той же вокзал. Транспортна розв’язка тут невдала, метро не вистачає. Маршрутки лише до 22 години вечора. А будинків набудували та продовжують будувати», – заявляють місцеві.

Зазначимо, раніше на сторінці ВГО «Стоп корупції» повідомлялося про запуск флешмобу #Хочу_метро_на_Виноградар. Сутність полягає в тому, щоб виставити у соцмережі фото з відповідним хештегом. Флешмоб підтримали жителі масиву.

Крім того, журналісти виявили, що 8 компаній роздерибанили 256 мільйонів гривень, виділених на будівництво метро на Виноградар. Кошти з рахунків ПАТ “Київметробуд” терміново вивели за останні 10 днів перед Новим роком, які збіглися зі зміною директора. Ексклюзивний список підприємств із конкретними сумами потрапив до редакції “СтопКору”.

Нагадаємо, що у грудні 2019 року, коли розпочали активну фазу будівельних робіт у метро, Кличко підтвердив обіцяні терміни відкриття нових станцій – кінець 2021-го.

У вересні 2021 року з'явилася інформація, що відкриття станцій «Мостицька» та «Проспект Правди» можуть перенести на 2023 рік. Йшлося про це в ухвалі Господарського суду Києва у справі про позов компанії-підрядника «Київметробуд» до КП «Київський метрополітен» про внесення змін до договору.

Станом на середину грудня будівництво метро на Виноградарі тривало. Підрядник звернувся до суду, щоб продовжити терміни здачі об'єкта. Попередньо завершити будівництво зможуть у травні 2023 року.

Другие новости