ПоддержатьУкраїнська

Перетворити селище на смітник: у Баришівку під Києвом незаконного звозять відходи

StopCor
StopCor

StopCor

Перетворити селище на смітник: у Баришівку під Києвом незаконного звозять відходи

Сортувальна лінія, електроенергія від перероблення відходів та 50 нових робочих місць для жителів Баришівки під Києвом. І все на Баришівському сміттєзвалищі. 

 На баришівське сміттєзвалище непотріб звозять з усієї країни

Це на словах. На ділі: на полігоні немає навіть банальних ваг, а непотріб звозять з усієї України.

Сміття просто закочують в землю, не даючи перегнивати. Відсутня банальна стічна система для збору токсичної рідини. Все потрапляє просто у підземні води.

Про це стало відомо активістам ГО "Стоп корупції" від місцевих жителів.

 Сміття закочують в землю, не даючи йому перегнивати

"17 листопада 2018-го року колишній депутатський склад Баришівської ради знайомиться з ТОВ "Еко Систем Груп". "Надійного партнера" в особі директора ТОВки, Олександра Калюжного, презентує сам селищний голова Олександр Вареніченко. Дивно, але цим двом чоловікам вдалося переконати депутатів проголосувати за співпрацю, не ознайомлюючи з договором, статутом та будь-якими іншими документами вищевказаної фірми. Чим же "взяли" ділки, запитаєте Ви?! Безкомпромісною картинкою! За проєктом на сміттєзвалищі повинна була з'явитися сортувальна лінія (усні терміни: пів року), вироблена від перероблення сміття електроенергія повинна була б надходити до селищної ради за зеленими тарифами, а все це "свято сортування" повинні були б забезпечувати 50 офіційно найманих працівників. Ну звісно ж, місцевих жителів.

17 квітня 2019-го О. Вареніченко підписує договір (якого, до речі навіть не попіклуватися надрукувати для ознайомлення депутатам). Не дивно, адже там жодної правки, а суцільна недолугість! Не вказано чітких термінів встановлення обіцяного обладнання, зони відповідальності взагалі не передбачені, а умови розірвання заплутані до маразму", – розповідають місцеві жителі Баришівки.

 Поліція обіцяє розібратися у проблемі екологічного лиха селища

Примітно, що саме сміттєзвалище оформлене. Є паспорт об'єкта й усі необхідні документи. На розробку екопрограми сортування ще у 2013 році отримали фінансування КОДА та КОР.

Вочевидь, саме тому сміттєзвалище й зацікавило спритних ділків.

Навесні цьоро року околиці Баришівки зі сторони с.Власівка охоплює нестерпний сморід. За тиждень його відчуває все містечко. На об'єкт (Баришівське сміттєзвалище) виїжджає група активістів (місцеві депутати, журналісти, громадські діячі).

"На місці смердять трупи великої рогатої худоби. Жодних пояснень, документів та навіть здогадок, чому воно все там. Поліція обіцяє розібратися.

Але все марно, точка відліку вже поставлена, підступний план запущено, і здається, нічого вже не зупинити...

Одна за одною на сміттєзвалище заїжджають вантажівки, щоразу на різних номерах", – переповідають місцеві жителі.

На полігоні знаходили чеки з різних супермаркетів з усієї країни.

 Активісти обіцяють слідкувати за ситуацією навколо сміттєвого полігону

За сміттєвим бізнесом стоїть "серйозна" фірма ТОВ "ЕкоСистемГруп".

У реєстрі юридичних осіб її статутний фонд становить 2500 гривень.

20 серпня 2019 відбулася чергова сесія Баришівської селищної ради. На порядку денному перебувало питання розірвання договору співпраці з ТОВ "ЕкоСистемГруп". Голосування провалили.

Наступна сесія відбудеться цієї п'ятниці, 20 вересня, у ЦПР "Мрія". Початок о 10:00.

Ми будемо слідкувати з роботою депутатів Баришівської селищної ради.

Другие новости