ПоддержатьУкраїнська

Перший підводний ядерний вибух. Свята і події. 25 липня

Евгений Брыж
Евгений Брыж

Журналист, редактор, медиаконсультант

Перший підводний ядерний вибух. Свята і події. 25 липня

У цей день, 26 липня 1946-го, на атолі Бікіні США провели перший в історії підводний ядерний вибух.

 Світлина US Navy Public domain

Атол Бікіні відкрили російські мореплавці у ХІХ столітті, а належав він багатьом країнам, у тім числі й Німеччині, коли вона мала колонії. Коли США отримали його під контроль після Другої світової — вирішили використовувати цей ледве помітний клаптик землі за 3400 км від Австралії як ядерний полігон.

З липня 46-го там почалися випробування. Операція отримала назву «Crossroads» («Перехрестя»).

Американці вивчали вплив вибухів на кораблі. Другий вибух провели 25 липня під назвою «Baker». Його потужність була 23 кілотонни. Заряд був приєднаний до дна судна й вибухнув на глибині 27 метрів. Решток цього судна, якщо вони взагалі не випарувалися, не знайдено.

Спалах стався під водою, там же почала ширитися бульба, спричинена випаровуванням та ударною хвилею. Над морем у повітря здійнялося понад два млн тонн води, піску й перемелених коралів. Однак не це, а хвилі на поверхні (від епіцентру й назад) спричинили найбільші пошкодження. А також — радіаційне забруднення.

Тому інші судна були потоплені або затонули без ремонтів, оскільки отримали радіаційне забруднення, з яким не змогли потім упоратися дезактиватори. Пішов на дно лінкор «Нагато», що був флагманом японського флоту при нападі на Перл-Харбор, а також німецький крейсер «Принц Ойген». Загалом було знищено 73 судна.

З 46-го по 58-й роки на атолі Бікіні провели 67 ядерних випробувань.

На ньому досі не можна жити — і лише 2010 року спеціалісти МАГАТЕ зазначили, що там стало відносно безпечно перебувати, якщо не їсти місцеву їжу та не заглядати куди не треба. Компенсації постраждалим (тим, хто переселився раніше або повернувся 68-го року, по завершенню програми) сягнула 83 млн доларів, але жодні суми — ніщо в порівнянні з кількістю смертей серед жителів. У деяких місцях концентрація радіоактивного плутонію вища в тисячу разів від кількості його в пробах, узятих поблизу ЧАЕС.

Іронія долі: саме цей вибух дав назву жіночому пляжному одягу, вперше продемонстрованому 1946 року. Рекламісти вирішили обіграти тему, використавши слоган «Бікіні — розділений атом». У 46-му це було вкрай сміливим нарядом і жодна манекенниця не взялася б його рекламувати. Танцівниця у стилі ню взялася — й отримала 50 тисяч пропозицій про шлюб.

Другие новости