ПоддержатьУкраїнська

Шість рукостискань задля збереження Полісся: жителі екопоселення Омелянівка на Житомирщині звернулися до Зеленського (відео)

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Шість рукостискань задля збереження Полісся: жителі екопоселення Омелянівка на Житомирщині звернулися до Зеленського (відео)

Передати звернення Президенту  через шість рукостискань закликають ініціатори флешмобу, мета якого – врятувати ліси Житомирщини від знищення. Жителі екологічного поселення Омелянівка, що за 70 км від Житомира, оприлюднили відеозвернення до Зеленського. Люди б’ють на сполох: вікові ліси поблизу їхнього поселення почали масово вирубувати. Як з’ясувалося, 1200 гектарів лісу віддали у приватну власність для ведення сільського господарства. А поки ідуть суди, техніка тоннами вивозить деревину з Полісся.

 Масштаб вирубування лісів на Житомирщині Фото: скриншот

Жителі села Омелянівка Коростенського району Житомирської області на базі закинутого села створюють екологічне поселення, де кожна родина будує своє родове помістя. Вони створюють простір, де люди живуть у гармонії з природою та піклуються про неї. Восени вони помітили, як фурами почали вивозити зрубані дерева, та звернулися до суду.

Про це повідомив координатор ВГО «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв. До нього жителі поселення звернулися по допомогу.

«Нещодавно ми дізналися, що ліси навколо Омелянівки та ще тисячі гектарів землі нашої громади були незаконно оформлені у приватну власність під виглядом земель для ведення сільського господарства.  А вже 19 жовтня, попри те, що справа про незаконне привласнення землі розглядається в суді, так звані "власники" почали знищувати вікові дуби та вивозити їх фурами на продаж», — ідеться у відеозверненні, оприлюдненому екопоселенцями.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7yOrwPmvBJQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1rtLDhp93_mf_3y57gaLv4tUDY8CZH0yQ5lXRMdbzZS8GwcSgu2MlKLik

Поселенці нарахували більш як 300 знищених дубів, деяким із них більш ніж 50 років, окремі сягають 70 см у діаметрі. Люди наголошують: таке варварське знищення лісів загрожує існуванню рідкісних червонокнижних рослин і тварин Житомирщини, що перебувають під охороною Бернської та Боннської конвенцій.

Жителі Омелянівки упевнені: тисячі гектарів лісу віддали у приватні руки протизаконно.

«У цій справі дуже багато незрозумілих і абсурдних рішень державних органів, які всупереч закону та без будь-яких експертиз передали ці землі у приватну власність», — зазначають вони.

 Ліс передали у приватні руки Фото: скриншот

Як раніше повідомляв «СтопКор», 1200 га землі на Житомирщині, вкритої лісом, чомусь віддано ТОВ «Головки Агро» як поля. Місцеві називають це рейдерським захопленням. Цікаво, що кінцевим бенефіціаром агропідприємства є громадянин США.

«Громадянин США Девід Сафір організував масове вирубування дубових лісів у Житомирській області. ..ТОВ "Головки Агро" отримала ці землі сумнівним чином і найімовірніше шляхом підроблення документів», — розповідає координатор ВГО «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

Він повідомив, що земля арештована, утім, там ведуться роботи з вирубування лісу.

 Вивезення лісу на Житомирщині вантажівками Фото: скриншот

«Директор не має відношення до сільського господарства, утім, має відношення до лісозаготівлі та до продажу лісу. Я так розумію, що ця рейдерська схема організована спеціально для того, щоб вирубати ліс. І ніхто жодної сільськогосподарської діяльності вести і не збирався. Скоріш за все, ліс вирубають, а потім будуть шукати, кому продати землю», — прокоментував Ігнатьєв.

Жителі Омелянівки нагадали Зеленському про старт проєкту «Зелена країна». Активісти вважають абсурдом ситуацію, коли одні висаджують молоді дерева, а інші знищують гектари здорового сформованого лісу, набиваючи свої кишені.

 Жителі Омелянівки живуть в гармонії з природою Фото: скриншот

Вони просять Президента звернути увагу на цю ситуацію та дати розпорядження для ретельного вивчення ситуації.

Також вони запросили Президента у гості до Омелянівки.

«Друзі, знайомі та всі небайдужі люди! Нам потрібна ваша допомога. Допоможіть передати це відео Володимиру Зеленському. Допоможіть зберегти ліси та червонокнижних тварин нашого краю, нашої країни! Є така теорія шести рукостискань, згідно з якою будь-які дві людини на Землі розділені в середньому лише на п'ять рівнів спільних знайомих (і відповідно на шість рівнів зв'язків). Перевірмо цю теорію практично.

Будь ласка, поширте це відео максимально у всіх своїх соцмережах та інших інформаційних ресурсах. Можливо, саме серед ваших знайомих знайдеться шлях до Президента України. Окрім цього, надішліть це відео 10 своїм знайомим, які перебувають при владі або мають знайомих у владних структурах, і які, на вашу думку, зможуть знайти шлях до Президента України Володимира Зеленського», — просять учасники звернення.

 Жителі екопоселення Омелянівка звернулися до Президента Фото: скриншот

«Стопкор» долучається до флешмобу та передає рукостискання номер 2. Ми стежимо за розвитком ситуації.

Нагадаємо:

  • 15 листопада в Господарському суді Житомирської області відбулося підготовче слухання у справі щодо проблемної ділянки землі у лісі. Жителі екопоселення з плакатами біля суду і Житомирської ОДА  вимагали зупинити нищення унікального лісу. До них долучився і координатор «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

Другие новости