ПоддержатьУкраїнська

Водохреща-2022: як пірнають в ополонку борці з корупцією (фото, відео)

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Водохреща-2022: як пірнають в ополонку борці з корупцією (фото, відео)

Освячення водойм і народні купання у різних куточках України. Представники регіональних підрозділів ВГО «Стоп корупції» показали, де та як організовані занурення цього року.

 Водохреще-2022 Фото: СтопКор

19 січня в Україні відзначають велике церковне свято Водохреща. Ним завершується цикл різдвяно-новорічних свят. Однією з найвідоміших хрещенських традицій стало занурення в крижану ополонку. Вважається, що таким чином можна очиститись і змити з себе всі гріхи.

На Водохреща-2022 у більшості регіонів України облаштували спеціальні місця для занурень у воду: встановили намети, обігрів, влаштували чергування медиків і рятувальників.

Утім, жителі регіонів України менш активно купаються в ополонках, ніж у попередні роки. Аргументують острахом перед пандемією.

Про це розповіли активісти ВГО «Стоп корупції» з різних куточків України, які провели громадські інспекції місць купання. А дехто і сам занурився в крижану ополонку.

https://www.facebook.com/100051686923039/videos/632151791216577/

Координатор ВГО «Стоп корупції на Житомирщині Олександр Ігнатьєв оприлюднив відео, на якому привітав зі святом Водохреща та пірнув у воду ставка на вулиці Робітнича у рідному Олевську.

 Водохреща-2022 в Олевську Фото: СтопКор

Безпосередньо біля водойми облаштований намет для обігріву, на березі чергують представники поліції.

«У Святогірську на Донеччині цього року на достатньо високому рівні облаштували кілька місць для купання», — розповідає голова Святогірського осередку «Стоп корупції» Володимир Рибалкін.

https://www.facebook.com/svyatogirsk.stopcor/videos/931983630854235/

«Сьогодні в місті Святогірськ підготовлено декілька місць для занурення, на яких постійно перебувають працівники рятувальної служби, ДСНС та поліції. Також працюють пункти обігріву. Приємно спостерігати, що контролюється безпека руху в районі вул. Зарічна біля Святогірської Лаври. Дякуємо всім, хто додав своїх зусиль, щоб жителі та відвідувачі Святогірська відчували себе комфортно та в безпеці», — зазначив Рибалкін.

 Водохреща-2022 у Святогірську на Донеччині Фото: СтопКор

У Бердичеві на Житомирщині також спеціально облаштована й огороджена ділянка для купання на річці. Водойму тут освячували священник разом із військовим капеланом.

«Церковну церемонію освячення вод річки Гнилоп’яті провели Благочинний Бердичівського округу ПЦУ протоієрей Євгеній Шимченко й отець Василь Головчук, військовий капелан 26-ї артилерійської бригади», — повідомив керівник Бердичівського районного осередку Станіслав Лужанський.

 Водохреща-2022 у Бердичеві Фото: СтопКор

А от активісти Кіровоградщини повідомляють про те, що місця для купання цьогоріч не були належно облаштовані.

«Кіровоградський міжрегіональний підрозділ «Стоп корупції» і світловодський осередок традиційно беруть участь у хрещенських зануреннях. Зранку ми з колегами поїхали на Кременчуцьке водосховище у Світловодську, занурилися. Утім, фото не робили. Взагалі, можу сказати зі свого досвіду, що пірнати легше, коли міцний мороз. Під час відлиги – і відчуття не ті, і ризик захворіти значно вищий», — розповідає очільник Кіровоградського міжрегіонального підрозділу організації Віктор Дудін.

 Священник храму Макарія Овруцького ПЦУ отець Олександр освячує воду Голубого озера в Овручі Фото: СтопКор

В Овручі  борці з корупцією не тільки пірнають, а ще й організовують освячення водойми.

Вони зібрались на Водохреща разом з кількома сотнями жителів Овруччини на туристичній базі "Голубе озеро" - саме там, де був заснований Овруцький осередок "Стоп корупції".

"Раніше ніколи не купався на Водохреща. Але після того, як за проханням єпископа Овруцького і Житомирського владики Ізяслава заснував в Овручі релігійну громаду УПЦ КП (нині ПЦУ), щороку організовую освячення водойм священником нашої громади і іорданські купання.

Вперше пірнав в льодяну купіль, щоб показати приклад. Цьогоріч вже вп'яте. Щасливий від того неймовірно. Здається, що як на Водохреща не скупаюсь, то увесь рік буде невдалий", - розповідає керівник Овруцького відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції" Петро Левківський.

 Петро Левківський Фото; СтопКор

У Києві голова Правління ВГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук теж зранку тричі освятився в ополонці на одному зі столичних озер.

Він оприлюднив відео, де купається у крижаній воді разом із правозахисником Романом Литвином.

https://www.facebook.com/100007515610167/posts/3021930008067490/

«Це вже стало традицією. Щороку занурюємося в ополонку. Немов переродження відчуваєш! І більшість наших хлопців також традиційно на Водохреща занурюються у воду», — розповів Ігор Бондарчук.

Зазначимо:

  • Як повідомляв "Стопкор", для святкування Водохреща КП “Плесо” облаштувало в межах Києва 15 локацій. На кожній з яких 19 січня чергуватимуть рятувальники Kyiv Lifeguard Service від КП “Плесо” та рятувальники Спеціалізованої аварійно-рятувальної водолазної служби (САРВС).

Другие новости