ПоддержатьУкраїнська

Бурштиновий фронт: як за сонячний камінь воюють в Рівненському окружному адмінсуді

StopCor
StopCor

StopCor

Бурштиновий фронт: як за сонячний камінь воюють в Рівненському окружному адмінсуді

"Тому - дала, тому – ні, тому – дульку, тому – дві…" - так мені колись казала бабуся в старезній дитячій історії про сороку-ворону. Однак то лише у казці все завершується справедливим хепі-ендом, у реальності все завершується судом. У бурштиновій реальності… А втім, давайте по порядку.

Бурштиновий фронт: як за сонячний камінь воюють в Рівненському окружному адмінсуді

У минулому Рівненська обласна рада неодноразово відмовляла різним бізнесовим структурам в отриманні права на розробку бурштину у північних районах Рівненщини. Під приводом того, що має бути закон, обласні обранці гальмували спроби через шпарини в існуючому законодавстві отримати доступ до бурштинових покладів. Дозволю собі пофантазувати і припустити, що так депутати вчинили з міркувань інтересів області, а не тому, що це була "тєма" інших груп. Зрештою, довгий час обласним обранцям вдавалось відбиватись від атак на бурштинову біду краю.

Проте на останній сесії Рівненської облради депутати здались і дозволили двом фірмам почати розробку на більш як тисячі гектарів найбільш бурштиноносної поліської землі. Аргументом, який озвучували лобісти цього рішення, було те, що хай краще миють законно і дають якісь гроші на розвиток місцевих громад. І кажуть на розвиток… дали. Наприклад, рівненська журналістка Тетяна Закордонець у соціальних мережах написала, що стійкість обласних депутатів похитнули два мільйони американських аргументів.

Не буду стверджувати, що це правда. Однак є факт, що силами депутатів з ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", БПП "Солідарність" та Радикальної партії Ляшка фірми ТОВ "Ред.Ме" та ТОВ "Інклюз-8" отримали близько тисячі гектарів бурштинових земель. Їх територія вже обгороджена парканом і охороняється, як стверджувала пані Українчук, "молодиками з автоматами і бойовими патронами". Однак не це предмет статті.

Це рішення обласної ради відкрило "ящик пандори". Усі ті, кому відмовили раніше, наче за командою пішли до суду. З юридичної точки зору все правильно: чому одним дали, а іншим, за таких же обставин, – відмовили?

Уже у четвер, 17 листопада о 16.00 Окружний адміністративний суд Рівненської області розглянув позов проти Державної служби геології та надр України та Рівненської обласної ради "Про визнання протиправною бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії".

Позивачів одразу кілька: ТзОВ "Інвестнерудпром", ТзОВ "Георесерчінг", ТзОВ "Зірка Рівненщини" та ТзОВ "Амбер майнінг компані". Разом ці фірми претендують на площу бурштинових родовищ у 4830,4 гектари. Для розуміння, на Рівненщині площа земель з найбільшими покладами бурштину (за словами геологорозвідника, який виступав в сесійній залі) трохи більше чотирьох тисяч. Тобто з урахуванням вищезгаданих тисячі гектарів наданих ТОВ "Ред.Мет" та ТОВ "Інклюз-8" найбільш багаті на бурштин території вже роздані. І навіть більше…

Так от, згідно з рішенням Окружного адміністративного суду Рівненської області нині Державна служба геології та надр України та Рівненська обласна рада зобов'язані видати погодження на розробку бурштину на заявлених цими фірмами територіях. А саме:

ТзОВ "Інвестнерудпром" (ділянка "Ясинецька" Дубровицького району площею 85,4 га);

ТзОВ "Георесерчінг" (ділянка "Чудель" Сарненського району площею 1806 га);

ТзОВ "Зірка Рівненщини" (ділянка "Вири" Сарненського району площею 1614 га);

ТзОВ "Амбер майнінг компані" (ділянка "Труска Гребля" Сарненського району площею 1325 га).

Тепер задоволені будуть всі. Тобто всі ті, хто у різні часи прагнули урвати шмат бурштинового пирога. Представники нинішньої, минулої і позаминулої влади тепер будуть у повному бурштині.

Джерело: ВСЕ

Автор: Олексій Кривошеєв

Другие новости