ПоддержатьУкраїнська

Дмитро Чібісов: люди повинні відчувати безпеку, це головне мірило нашої роботи

StopCor
StopCor

StopCor

Дмитро Чібісов: люди повинні відчувати безпеку, це головне мірило нашої роботи

Генеральний прокурор України Юрій Луценко представив колективу прокуратури Київської області нового керівника – старшого радника юстиції Дмитра Чібісова. Як відомо, столичний регіон називають «дуже важким». Наразі серед найактуальніших питань краю – корупція і боротьба з «піщаною мафією».

- Корупція – це особливо болюча тема для нашої країни. Як здається Вам?

- Боротьба з таким явищем, як корупція, боротьба з тими, хто її породжує – це головна мета, головна стратегія захисту нашої країни, в тому числі для того, щоб наша громадськість бачила роботу правоохоронних органів, її ефективність та результативність. Нам вдається боротися, незважаючи на перепони цілої низки організованих злочинних груп, осіб, які систематично здійснюють неправомірні дії. На жаль, ми не починаємо з «чистого аркуша», наша боротьба починається деякими справами, які ще тягнуться з попередніх років. Але завдяки тому, що зараз ми набираємо у штат людей, які хочуть працювати, які хочуть щось робити для країни, ми маємо дуже гарні результати. По-перше: працівникам прокуратури Київської області слідчим підрозділом скеровано безпосередньо до суду за цей рік на даний час понад 30 кримінальних проваджень в сфері корупції, більше того, ще планується на цьому тижні декілька справ скерувати до суду такої категорії. І якщо взяти в порівнянні, то вся поліція і фактично всі інші правоохоронні органи, які є в Київській області, скерували за цей рік 14 кримінальних проваджень. Тобто прокуратура майже вдвічі, а то навіть й більше, скерувала кримінальних проваджень в сфері корупції. Тому ефективність нашої роботи є дуже вагомою, приміром, якщо брати на загальнодержавному рівні, то ми посідаємо перше місце по державі серед усіх прокуратур областей.

- Ви ризикуєте: я знаю, що ви зараз замінюєте досвідчених прокурорів на молодих, які не мають досвіду роботи. Про це говорилося вже давно, але, напевно, не кожен обласний прокурор на це зважився б.

- Для того, щоб отримати результат, потрібно робити так, щоб працювали ті, у кого світяться очі, хто хоче кращого для країни, хто хоче бути прозорим для засобів масової інформації, ставитись з повагою і відверто до людей, дивитись їм в обличчя , не опускаючи очі. Я підбираю тих людей, які можуть довести до громадськості, що ми дійсно боремося, даємо результат і хочемо кращого для країни. Я спочатку дивлюся на ефективність і результативність. Якщо результату немає у стислі строки, ми визначаємось: може людина виконувати свої функції чи не може. Наразі повністю оновлено склад підрозділу, який здійснює контроль за поліцією, зокрема, обрано нового заступника прокурора області з цього напряму. У цьому є суттєві зрушення. У нас подолано і незаконний видобуток піску, корисних копалин, а цю проблему, на жаль, раніше не вдавалось викорінити. Зараз створено певну групу осіб із прокуратури, які отримують сигнали про злочин і одразу ж виїжджають на місце події. Інформація не оголошується, не поширюється серед інших структур. Також ми співпрацюємо з деякими громадськими організаціями, наприклад, «Стоп корупції» – дуже поважна організація, яка сприяє в тому, що надає інформацію. Доволі результативними були перевірки, під час яких ми виїжджали і вилучали знаряддя вчинення злочинів, зупиняли незаконну діяльність завдяки активістам. Окрім того, зараз ми піддаємо злочинців притягненню до кримінальної відповідальності. Найближчим часом усі справи будуть скеровані до суду. Наразі вже є досить цікаві справи, які організовані і йдуть до того, щоб притягнути до кримінальної відповідальності винних осіб. Так, на даний час ми здійснили декілька десятків виїздів, вилучили понад двадцять одиниць незаконної техніки.

Маємо ще одну проблему, пов’язану із судами. Іноді ми вказуємо: є докази, є громада, люди, які стверджують, що незаконна діяльність здійснюється систематично; підприємства, які незаконно видобувають корисні копалини, використовують спецтехніку і начебто сторонніх осіб, проте діють організованою злочинною групою, одним флангом. Але коли такі справи доходять до суду, то іноді рішення бувають несправедливими – повернути спецтехніку, віддати її злочинцям.

Дмитро Чібісов: люди повинні відчувати безпеку, це головне мірило нашої роботи

- Чи можуть бути заведені за це кримінальні справи на суддів?

- Можуть. Хочу зазначити, що у нас перебуває два десятки кримінальних проваджень щодо суддів, у цьому році двох суддів скерували до суду з обвинувальними актами. Я впевнений: за незаконні рішення вони будуть притягнені до кримінальної відповідальності. Окрім того, у разі прийняття судами незаконних рішень ми звертаємося до апеляційних інстанцій і тоді приймаються дійсно обґрунтовані рішення. Але це все займає багато часу. Замість того, щоб припиняти інші злочинні діяння, ми змушені постійно боротися із якимись штучними перепонами, але я певен, що у майбутньому буде більше позитивних результатів.

- Стосовно прокуратури і НАБУ. Якби всі працювали так, як ви говорите, то для чого тоді було б створювати НАБУ, проводити реформи?

- Нас генпрокурор зорієнтував на правильний напрямок. Під час мого призначення він говорив про те, що на Київщині потрібно подолати незаконний видобуток піску. Цю проблему ми вже подолали, хоча ще інколи трапляються незаконні точки. Генпрокурор орієнтував нас і на проблеми незаконної порубки лісу. Зараз провадиться низка заходів, ми провели одночасно понад тридцять обшуків і слідчих дій в 16 лісогосподарських підприємствах, вилучили фіктивну документацію, оформлену на підставних осіб. В цих оборудках задіяні шалені кошти, десятки мільйонів гривень. Мене дивує той факт, що головний лісник Київщини надіслав нам 3 матеріали про порубки 13 дерев. В той же час фінансова інспекція встановила понад 9 млн. грн. реально існуючих збитків. Наразі ще маємо низку схожих справ, які перебувають на розгляді. Я впевнений, якщо б такий підхід був і раніше, то не виникало б питань з реформуванням прокуратури, правоохоронної системи, вони б діяли належним чином. Але хочу зазначити, що результативність нашої роботи висока, за поточний рік ми скерували до суду справ по хабарництву на понад 42 млн. грн. Це шалена сума для нашої країни. Більш того, ми скерували до суду шалену кількість справ з метою захисту інтересів держави. Нам важливі здобутки. Якщо брати по кількості позовів, які задовольнялись, то прокуратура Київщини посідає безумовно перше місце. Якщо підсумувати інші області, то ми за всіма показниками перекриваємо усі разом взяті. Також ми зараз активно співпрацюємо з тими працівниками поліції, які хочуть кращого для країни, проводимо міжвідомчі координаційні наради, піднімаємо питання, пов’язані з порубкою лісу, з незаконним видобутком піску, створюємо спеціальні групи, які вже почали діяти. Наразі опрацьовується бюджетний напрям, так як наприкінці року буде багато питань до тих, хто має меркантильні інтереси, тому ми діємо на упередження. По земельних питаннях: 14 тис. гектарів у цьому році було повернуто у власність держави, для порівняння – у минулому році цей показник сягав 1 тис. гектарів.

Дмитро Чібісов: люди повинні відчувати безпеку, це головне мірило нашої роботи

- Це при тому, що за усім стоїть шалений спротив впливових людей. Чи тиснуть на вас, дзвонять старі кадри?

- У мене є службовий телефон, прийом звернень громадян, а якщо дзвонять на приватний, мобільний телефон, я не піднімаю слухавку, якщо номер не записаний у мене і якщо це не пов’язано з якимись службовими оперативними питаннями. Таким чином я не даю можливості впливати на себе. У нас потужна команда, сформована із фахівців, які хочуть працювати. Я особисто вичитую справи, кожну справу по розбійних нападах ми вивчаємо і спрямовуємо сили на те, щоб подолати проблему. Моя мета – відійти від тих штучних показників, які формувались роками. Люди повинні відчувати безпеку, це головне мірило нашої роботи, це еталон для орієнтування.

Дмитро Чібісов: люди повинні відчувати безпеку, це головне мірило нашої роботи

- Судячи з того, що доводиться чути – вам довіряють. Зараз починається зміна і переорієнтація людей – адже ставлення до органів силових структур раніше було далеко не найкращим. А в столичній області обсяг роботи взагалі шалений.

- Я спілкувався з представниками громади Київщини і вони зазначають, що бачать роботу. Ми отримали велику відповідальність у той час, коли авторитет прокуратури був спаплюжений. Але довелося виправляти це, доводити реальними справами, ми довели. Зараз у Київській області усі негативні наслідки анульовано. Можна відмітити, що нині в області немає таких серйозних ексцесів, як раніше. Ми змогли довести, що можемо зробити нашу країну кращою. Наразі ми перебуваємо в тісних відносинах із представниками Євросоюзу, проводимо семінари, на яких тісно співпрацюємо із громадськими активістами і представниками іноземних держав. Це цікавий міжнародний досвід, у нас бувають представники з Канади, Румунії, Словенії. Зараз я займаюсь проектом, який хочу втілити для громадськості: він буде включати можливість будь-кого швидко і якісно повідомити на сайті інформацію про якусь надзвичайну подію, зорієнтувати щодо злочинців. Таким чином громадськість зможе залучатися до викриття злочинців. Плануємо створити і call-центр. До речі, зараз маємо домовленість із Нацполіцією щодо інтеграції баз даних прокуратури і поліції. Є ще цікаві ідеї стосовно створення електронного документообігу, проте це вже плани на майбутнє…

Другие новости