ПоддержатьУкраїнська

На Донеччині розкрито кожне третє шахрайство. Поліція підбила підсумки роботи за 10 місяців

StopCor
StopCor

StopCor

На Донеччині розкрито кожне третє шахрайство. Поліція підбила підсумки роботи за 10 місяців

Загалом до відповідальності притягнуто 424 аферисти. Кількість повідомлень потерпілих від шахрайських дій, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, не змінилася, проте розкриття злочинів зросло майже на 30%.

На Донеччині розкрито кожне третє шахрайство. Поліція підбила підсумки роботи за 10 місяців

Шахрайство – злочин, побудований на обмані та маніпуляції. Аферисти користуються довірою громадян, адже розпізнати обман, який підноситься з акторською майстерністю та грає на кожній емоції людини, дуже важко. Зазвичай шахрайська схема будується на двох бажаннях людини – захистити та вберегти.

Так, захистити свої чесно зароблені гроші чи купити товар за вигідною ціною, чим заощадити – гачки, які використовують зловмисники під час махінації з банківськими картками чи купівлі/продажу товарів через інтернет. Таких злочинів було зареєстровано майже однакову кількість (по 300! фактів).

Нещодавно мешканка Слов’янська втратила 24 тисячі гривень, повідомивши псевдоспівробітнику банку реквізити власної картки. Жінка без сумнівів довірилася невідомому, який повідомив про можливий злом системи безпеки.

22-річний мешканець Маріуполя ошукав понад сотню громадян, створивши профіль у соціальній мережі, де пропонував до продажу жіноче взуття. Головною умовою була стовідсоткова передплата на банківську карту фігуранта. Викрили зловмисника кіберполіцейські.

Інше – почуття страху, переживання за життя та здоров’я родича. Аферисти телефонують жертвам під приводом непритягнення людини до кримінальної відповідальності. За 10 місяців було зареєстровано 71 таке повідомлення. «Ваш син/онук у тюрмі» - паска, в яку зазвичай потрапляють пенсіонери. Жертви поспішають виконати всі умови зловмисників перш ніж зв’язатися з реальним родичем.

Та аферисти не тільки на відстані вводять в оману громадян. Прямо на вулиці, дивлячись в очі, під приводом термінового дзвінка просять використати чужий мобільний, після чого зникають з гаджетом. На такий гачок потрапили 100 громадян. В Маріуполі чоловік зміг запам’ятати прикмети злодія та вчасно повідомив про випадок поліцію. Зловмисника було затримано по гарячих слідах.

Загалом з початку року поліцейські Донеччини зареєстрували 1274 факти шахрайства, з яких 424 – розкрито.

Запам’ятайте ознаки, які можуть вказувати на те, що перед Вами шахрай:

- ціна товару значно нижче, ніж у інших продавців, при цьому повна передоплата або аванс як обов’язкова умова покупки;

- продавець зареєстрований на сайті недавно;

- невідомий просить повідомити термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон. Ці дані є секретними та не потрібні при переказі грошей;

- невідомий представляється співробітником поліції або близьким другом родича та терміново вимагає гроші за порятунок близької людини від тюрми чи іншої біди;

Як не стати жертвою інтернет-шахраїв:

- перевірте інформацію про продавця (вбийте його дані у пошуковик, почитайте відгуки про нього в інтернеті);

- при надходженні товару перевірте його на пошті, сплачуйте за товар тільки після отримання;

- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон;

- якщо невідомий представився співробітником поліції, уточніть його ім’я та прізвище та відділення, де він працює. Після цього зателефонуйте своєму справжньому родичу та у поліцію за номером «102».

- не поспішайте виконувати вказівки шахраїв!

Поліція нагадує місцевим жителям про те, що необхідно приділяти увагу літнім родичам та знайомим, розповідати їм про методи «роботи» шахраїв. Якщо на вулиці людина похилого віку просить вас допомогти їй переказати значну суму грошей (і при цьому знаходиться у стані емоційного збудження) - поцікавтесь їх призначенням та у разі необхідності порекомендуйте перш за все звернутися у поліцію.

Другие новости

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Врачи выдавали фальшивые медицинские заключения о состоянии здоровья "пациентов", на основании которых военнообязанные признавались непригодными к службе