ПоддержатьУкраїнська

Шведські експерти підтвердили причетність офіцера ГРУ РФ до катастрофи МН17

StopCor
StopCor

StopCor

Шведські експерти підтвердили причетність офіцера ГРУ РФ до катастрофи МН17

За транспортування "Бука", з якого було збито малайзійський Боїнг із 298 пасажирами на Донбасі, відповідала людина з позивним "Хмурий". Журналістам вдалося відшукати його товариша по військовій службі, який підтвердив особистість бойовика – це колишній російський розвідник Сергій Дубинський. Експертиза у Швеції підтвердила його причетність до трагедії.

Шведські експерти підтвердили причетність офіцера ГРУ РФ до катастрофи МН17

Новину повідомляє "Преса України".

"Новой Газете" вдалося розшукати людину, яка знайома з чоловіком, причетним до збиття пасажирського літака на Донбасі.

Сергій Тиунов, лідер самооборони Запоріжжя і ветеран бойових дій в Афганістані, впізнав у ньому свого колишнього товариша по службі, російського полковника Сергія Дубинського з позивним "Хмурий".

В ексклюзивному інтерв'ю "Новой газете" Тиунов повідомляє, що дружив з колишнім главою "ГРУ ДНР" Сергієм Дубинським і обговорював з ним наслідки трагедії МН17.

Слідчі JIT в жовтні 2015 року опублікували перехоплені телефонні переговори між главою військової розвідки "ДНР" "Хмурим" і сепаратистом з позивним "Бурят", їх розмова відбулася в день трагедії. "Бурят" і "Похмурий" обговорювали деталі транспортування "Бука".

У матеріалах JIT "Похмурий" фігурує як відповідальний за переміщення ракетної установки від кордону з Росією по території, підконтрольній сепаратистам.

"Провести нове дослідження двох голосів від імені редакції "Нової газети" я попросив експертів з аналізу мови з Інституту нейрології та фізіології Гетеборзького університету в Швеції (Institute of Neuroscience and Physiology, University of Gothenburg). Аналіз був проведений в лабораторії Voxalys (здійснює криміналістичні експертизи на замовлення прокуратури, поліції та судів Швеції) методом "сліпого тесту" без занурення в контекст і відповідно до інструкцій Міжнародної асоціації криміналістичної фонетики та акустики (IAFPA). Ми не стали знайомити експертів з тим, коли, кому і з якого приводу говорилося те, що ми надаємо їм в якості матеріалів для дослідження. Нам було важливо, щоб експерти не були піддані ніякому впливу (на поточний політичний момент)", – розповів журналіст "НГ".

Витративши 10 днів на дослідження, шведи підготували криміналістичний висновок, в якому повідомили, що записи представляють невелику, але достатню для висновку кількість матеріалу. Отже, результати їх дослідження підтримують гіпотезу про те, що порівнювані голосові зразки належать одній і тій же людині.

Інших доказів причетності полковника Дубинського до падіння малайзійського "Боїнга", крім телефонних переговорів, наразі не має. Офіційна Москва називає докази JIT "фейком з інтернету".

Нагадаємо, група добровольців Bellingcat, яка займається розслідуванням падіння малайзійського Boeing на Донбасі, довела, що його не міг збити український "Бук". На момент катастрофи він був занадто далеко, щоб здійснити влучний постріл.

Другие новости