ПоддержатьУкраїнська

Техногенної катастрофи не буде? У Дніпрі Аульську хлоропереливну станцію повернули у комунальну власність

StopCor
StopCor

StopCor

Техногенної катастрофи не буде? У Дніпрі Аульську хлоропереливну станцію повернули у комунальну власність

Небезпечне стратегічне підприємство Дніпра – Аульську хлоропереливну станцію повернули у комунальну власність. У цьому громадських активістів запевнив голова Дніпропетровської облради Гліб Пригунов під час засідання комісії з питань ЖКГ.  

Зазначимо, що раніше після рішення Дніпропетровської облради вкрай небезпечне підприємство опинилось в управлінні приватної компанії, яка не має ні персоналу, ні досвіду, ні необхідного обладнання для поводження з небезпечними шкідливими речовинами.

Техногенної катастрофи не буде? У Дніпрі Аульську хлоропереливну станцію повернули у комунальну власність

Команда «СтопКору» спільно з громадськими організаціями-однодумцями провела серію акцій протесту через корупційні дії посадовців області, зверталась до правоохоронних органів та передала усі факти злочинної оборудки, яка могла закінчитись техногенною катастрофою, у НАЗК.

У своєму розслідуванні «СтопКор» розкрив схему незаконної приватизації, коли замість комунального підприємства з’явилось приватне з ідентичною назвою. Така афера була апробована багаторазово на різних об’єктах Дніпропетровської області. Найстрашніше в корупційній історії Аульської хлоропереливної станції те, що відбувається вона із надзвичайно небезпечним підприємством. Окрім матеріальних збитків державі, яких було завдано передачею станції в приватні руки, журналісти «СтопКору» проаналізували, які існують ризики через непідконтрольність підприємства державі.

КП «АХС» – потужне хімічне підприємство з виробництва рідкого хлору, один з найнебезпечніших об’єктів з точки зору техногенних катастроф та небезпеки життю тисяч людей. На підприємстві може знаходитись одночасно до 275 тонн хлору. На даний час виробнича потужність становить понад 10 000 тонн хлору за рік (на 200 млн грн), що забезпечує потреби підприємств ЖКГ рідким хлором, який використовується для знезараження питної води у понад 220 містах та населених пунктах України, Молдови, Республіки Білорусь. Компанія є монополістом з виробництва хлору східного регіону України.

Зазначимо, що наразі існує мораторій на перевірки підприємств. Це пов’язано з антикорупційною ініціативою уряду країни. Але зворотнім боком такого рішення стало те, що зараз ніхто не перевіряє такі об’єкти, які вкрай небезпечні. І якщо підприємство, що контролюється державним органом влади, має певний ступінь відповідальності, то про ситуацію на приватному підприємстві можна лише здогадуватися.

Другие новости