ПоддержатьУкраїнська

«Дах» для скандальних забудов: столичний Держгеокадастр саботує перевірки проблемних об’єктів

Максим Томилов
Максим Томилов

Правозащитник

«Дах» для скандальних забудов: столичний Держгеокадастр саботує перевірки проблемних об’єктів

Кадровий голод, некомпетентність чи особиста (не)зацікавленість? Держгеокадастр систематично ігнорує звернення правозахисників щодо сумнівних забудов із нецільовим використанням земельних ділянок. А перевірки проблемних об’єктів раз по раз переносять. Тим часом незаконні будівлі зростають, як гриби після дощу, їх вводять в експлуатацію, а порушники уникають відповідальності.

 Держгеокадастр системно нехтує перевірками сумнівних об’єктів Ілюстрація: СтопКор

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) – центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної та картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою тощо. Відомство має широкий спектр повноважень у сфері державного нагляду (контролю) – зокрема, в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності.

Відтак саме управління Держгеокадастру мали б здійснювати організацію державного нагляду (контролю) за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель, зокрема контролювати використання земельних ділянок за їх цільовим призначенням, проводити виїзні перевірки об’єктів та виявляти численні порушення на сумнівних будівництвах, які буквально заполонили столичний регіон. Але з цим виникла грандіозна проблема.

Протягом року, що минає, ВГО «Стоп корупції» неодноразово зверталася до ГУ Держгеокадастру у м. Києві щодо порушень на низці скандальних об’єктів столиці й передмістя.

І раз у раз повторювався аналогічний сценарій: перевірку начебто обіцяли провести. Але не зараз. У наступному кварталі. А потім переносили ще на квартал. Або взагалі на наступний рік.

Тим часом підрядник встигав добудувати проблемну будівлю, а замовник – задекларувати її готовність і ввести в експлуатацію об’єкт, що негативно впливає на стан земель із незворотними наслідками. Ось лише декілька типових прикладів.

Епізод №1. Скандальна забудова ЖК «Мілос» у Деснянському районі

2 липня 2021 року ВГО «Стоп корупції» листом повідомила Держгеокадастр про порушення вимог земельного законодавства у Києві, у провулку Милославському. Там, у зоні охоронюваного ландшафту, із грубими порушеннями зводять 27-поверховий ЖК «Мілос».

Попри те, що на цих земельних ділянках висотна забудова заборонена – це суперечить Генплану міста Києва. А МУО надано для індивідуального житлового, гаражного та дачного будівництва, функціональне призначення – територія вулиць і доріг, частково територія захисної зелені та частково комунально-складська територія.

 Поліція взялася розслідувати справу щодо ЖК ''Мілос'' Ілюстрація: Лун.юа

Після 6 місяців роздумів і розгляду звернення «СтопКору» поліція таки взялася розслідувати незаконне будівництво й ініціювала кримінальне провадження.

А що ж Держгеокадастр? Звідти відповіли стандартною «відпискою»: перевірку скандального об’єкта спершу перенесли на 3-й, а згодом – уже на 4-й квартал 2021 року.

 Відповіді Держгеокадастру Фото: скриншот

Епізод №2. Незаконне зведення ЖК «Оболонь плаза»

Скандальний ЖК «Оболонь плаза» будують просто над станцією метро. Причому за документами це – багатофункціональний комплекс у складі закладів громадського харчування, торгівлі, офісних і житлових приміщень та підземного паркінгу.

Відповідно до Генплану Києва, це – взагалі територія громадської забудови. І містобуди (МБУ) теж розроблені за всіма ДБНами саме для громадської, а не житлової забудови.

 Будівельні роботи тривають Фото: скриншот

Звернення ВГО «Стоп корупції» щодо здійснення перевірки на об’єкті будівництво «Багатофункціонального комплексу у складі закладів громадського харчування, торгівлі, офісних приміщень, житлових приміщень та підземного паркінгу на перетині вул. Маршала Малиновського та проспекту Оболонського» розглядали 9 листопада на комісії у новоствореній ДІАМ.

Тим часом будівельні роботи на об’єкті добігають кінця. Своєю чергою, Держгеокадастр відповідає стандартними відписками.

 Відповіді Держгеокадастру Фото: скриншот

Зручно, чи не так? Поки кадастрівці таки доїдуть до будмайданчика, незаконний ЖК вже добудують, і залишиться лише розвести руками.

Епізод №3. Будівництво на Воскресенській

Тут скандально відомий забудовник «ІнтергалБуд» зводить нову чергу — ЖК «Паркові озера 2». Це комплекс позиціюють як комплекс комфорт-класу, що має складатися з чотирьох житлових будинків від 17 до 25 поверхів на 677 квартир і розташований біля ЖК «Паркові озера»

 ЖК «Паркові озера 2» незаконно зводять на Воскресенській Фото з відкритих джерел

Проте територія забудови не належить до категорії земель житлової та громадської забудови, а отже розміщення ЖК на ній не передбачено земельним законодавством та суперечить законодавству у сфері містобудівної діяльності.

Як реагує на наші звернення Держгеокадастр? Так само як і в решті випадків – відписками. Як кажуть, знайдіть 5 відмінностей. Перевірку перенесли вже на 2022 рік!

 Відповіді Держгеокадастру Фото: скриншот

І таких прикладів – насправді не три чи чотири, а набагато більше.

Зауважу, що навіть у тих одиничних випадках, коли – вже після здачі об’єкту в експлуатацію – інспектори Держгеокадастру все ж виїжджали на перевірку й виявляли очевидні порушення, їхні руки вже були зв’язані чинним законодавством. Адже на цьому етапі будь-які подальші дії щодо зупинення незаконного будівництва фактично унеможливлені, бо будівництво завершено. І вже існує невідповідний цільовому призначенню об’єкт нерухомості.

Так, в окремих випадках інспектори постфактум фіксували факти порушень, видавали приписи й спрямовували матеріали до Київської міської прокуратури. Де ці справи вже місяцями припадають пилом, і нічого не відбувається. Ба більше, самі представники Держгеокадастру навіть не знаходять часу на те, щоб перевірити виконання власних приписів. Адже це – вже окремий контрольний захід.

То про що ж ідеться: брак часу, халатність чи відвертий саботаж?

Ми розуміємо, що відомства країни перебувають у стані реформування. Розуміємо, що Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, як і решта надважливих відомств, можуть відчувати певний брак кадрів. Адже у своїх відповідях Держгеокадастр нарікає на велику кількість звільнених працівників і неможливість оперативно здійснювати всі функції.

Але подібна ситуація не може тривати роками! Здається, що постійне ігнорування звернень і перенесення перевірок проблемних об’єктів стає вже нормою функціонування Держгеокадастру. І від такої бездіяльності державного органу врешті-решт у громадськості може урватися терпець.

На наш запит від 30.07.2021 року до ГУ Держгеокадастру у м. Києві стосовно надання відомостей про проведені позаплановi перевірки у 2021 роцi на підставі звернень ВГО «Стоп корупції» ми отримали цікаву відповідь від 27.08.201 року за номером 287/0-288/0/43-21. У ній зазначено, що на підставі наших звернень накази про здійснення заходів державного нагляду за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель усіх категорій i форм власності… не видавалися.

 Відповідь Держгеокадастру Фото: скриншот

І виникає логічне запитання: можливо, тут наявна певна корупційна складова чи особиста зацікавленість?

Адже результатом такого нехтування стає хаотична забудова Києва й особливо прилеглих до столиці населених пунктів будинками-монстрами, на земельних ділянках із невідповідним цільовим призначенням. Але через бездіяльність контрольних органів порушники раз по раз уникають відповідальності й продовжують збагачуватися на продажі незаконних квадратних метрів.

Ми закликаємо Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру нарешті звернути увагу на численні порушення земельного законодавства. Настав час працювати, а не прикриватися папірцями!

Другие новости