ПоддержатьУкраїнська

Екоактивіст Петрухін запропонував перейти на безвибуховий видобуток руди: науковці розкритикували теорію

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Екоактивіст Петрухін запропонував перейти на безвибуховий видобуток руди: науковці розкритикували теорію

Криворізький науковець Антон Петрухін більше відомий у місті як один з очільників громадської організації та затятий екоборець. Хоча офіційно працює в гірничорудному інституті. Чим саме Петрухін займається в установі? І як це пов’язано з його активністю? Розбирався журналіст ІА «Стоп корупції ТБ» Кирил Вольний.

Антон Петрухін є заступником директора Державного науково-дослідного гірничорудного інституту. У 2015 році він також був депутатом Криворізької міської ради, а от у 2020-му вибори програв. Крім того, він позиціює себе як професійний екоактивіст.

Однак наукова діяльність, якою Петрухін займається в НДГРІ, насправді викликає певні сумніви.

«У науково-дослідному інституті Антон Петрухін обіймає посаду заступника директора, але особливими досягненнями не відзначився, за цей час навіть не спромігся захистити дисертацію. Сумнівів щодо академічної доброчесності посадовця додають і його наукові теорії», – розповідає журналіст.

Зокрема, одна з його пропозицій – перехід на безвибуховий спосіб видобутку залізної руди на місцевих кар’єрах. Та за словами інших науковців, зважаючи на особливості криворізьких родовищ, це просто неможливо.

 Сергій Жуков Фото: СтопКор

«Те, що можливо перейти на безвибухові технології – тут, загалом, я не згоден із ним, причому однозначно. Перейти на безвибуховий спосіб при розробці скельних порід нереально. Щоб зробити це одномоментно… я думаю, одному поколінню не доведеться побачити таку картину», – коментує завідувач кафедри відкритих гірничих робіт КНУ Сергій Жуков.

Нагадаємо:

  • ГО «Мірбез», яку очолюють Василина Нікульнікова й Антон Петрухін, спочатку підбурювала криворіжців судитися з металургійним гігантом «Арселорміттал» за 80 млн грн. А потім пропонувала підприємству профінансувати проєкт геопарку вартістю 50 млн грн.
  • За даними поліції, сам Антон Петрухін активно звертається до органів поліції, пише заяви. А також притягувався до відповідальності за порушення правил дорожнього руху.
  • У Криворізькому національному університеті, всупереч словам співробітника Антона Петрухіна, кажуть, що зупинити «вибухову діяльність» промисловців неможливо. Крім того, в НДГРІ повідомили, що всі заяви, які Петрухін робить на публіку – це його особиста думка, яка не впливає на принципи роботи інституту.

Другие новости