ПоддержатьУкраїнська

Гра в імітацію: як податківці "розкрутили" ДП "Східний ГЗК" на 600 мільйонів

StopCor
StopCor

StopCor

Гра в імітацію: як податківці 'розкрутили' ДП 'Східний ГЗК' на 600 мільйонів

Як показав аналіз реєстру судових рішень, податкова міліція ДФС здебільшого розслідує та направляє до суду дві статті Кримінального кодексу України – фіктивне підприємництво та ухилення від сплати податків.

Та чи насправді фіскали карають винних і відшкодовують кошти до бюджету? Чи шукають так званих "цапів-відбувайлів" і просто малюють собі хороші показники? На прикладі справи ДП "Східний ГЗК" розбиралась журналіст Лілія Ткачук.

https://www.youtube.com/watch?v=FSYmVd9ohyM

Відкривши провадження у 2015 році, слідство на цьому завмерло, вину директора так ніхто й не доводив. Провадження розслідувалось, чи то відлежувалось на полиці понад три роки. І вже у 2018 році інтерес до підприємства зріс.

У гонитві за показниками податківці придумали хитромудру схему: замість розслідування факту ухилення від сплати податків та розтрати державних коштів при взаємовідносинах з фіктивними підприємствами, податкова міліція скеровує справу до суду для звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з відшкодуванням завданих державі збитків.

Перший заступник голови ДФС Сергій Білан ''відрапортував'' у Фейсбуці про відшкодування коштів

Та невже усі збитки справді відшкодовані? Виявляється – ні, проста винахідливість. Адже всі державні підприємства, згідно з чинним законодавством, мають сплачувати державі як своєму засновнику частину від чистого прибутку, на кшталт дивідендів.

У даному випадку у 2017 році комбінат задекларував таку суму до сплати у розмірі 608 млн грн. Однак її вчасно не сплатив, тому сума чистого прибутку підприємства потрапила до бюджету із запізненням.

Провівши судово-економічну експертизу, податкова міліція Офісу великих платників ДФС разом із Генеральною прокуратурою України неправомірно інкримінує несвоєчасну сплату дивідендів, як ухилення від сплати податків. Викликає подив: яким чином? Адже навіть якщо дивіденди, з якогось переляку стало податками, то їх несвоєчасна сплата не є кримінально караним порушенням.

Надалі отримано зізнання за інсценований злочин від головного бухгалтера ДП "Східний ГЗК" та скеровано справу до суду з клопотанням, в якому прокурор просить суд звільнити цю особу від кримінальної відповідальності у зв'язку з відшкодування збитків.

Виникає логічне запитання: а як же ухилення від сплати 23 млн податків, за фактом якого розпочиналось розслідування? Яка правова оцінка надана розкраданню державних коштів? І чи не закрили податківці очі на всі ці питання в обмін на велике та безмежне "Дякую" з боку комбінату?

Другие новости