ПоддержатьУкраїнська

Нардепу Чорноморову закидають спроби тиску на НААН та лобіювання агрорейдерів, - ЗМІ

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Нардепу Чорноморову закидають спроби тиску на НААН та лобіювання агрорейдерів, - ЗМІ

Нардеп Артем Чорноморов зі "Слуги народу" ініціював створення у парламенті Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування корупції на держпідприємствах НААН. До складу також увійшли 8 його однопартійців. Крім того, комісію сформували незадовго до призначеного Урядом аудиту установ НААН. У ЗМІ створення ТСК називають спробою тиску на академіків із метою захоплення наукових земель.

Представник фракції ''Слуга народу'' Артем Чорноморов Фото: СтопКор

У НААН заявляють про масові спроби захоплення земель наукових установ і держпідприємств Академії у низці регіонів. Зокрема, на Київщині, а також в Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Чернігівській областях. Як випливає з публікацій у ЗМІ на цю тему, до своєрідної "підтримки" агрорейдерів можуть бути причетні окремі посадовці. До чого тут Чорноморов?

У жовтні у Верховній Раді було створено Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування корупції на держпідприємствах НААН. Відповідне рішення ініціював нардеп "Слуги народу", голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Артем Чорноморов.

Артем Чорноморов ініціював створення ТСК з питань корупції у НААН

Як зазначив сам Чорноморов, до нього начебто дійшла інформація про те, що працівники агропідприємств, які перебувають під управлінням НААН, опинилися без державного захисту.

"Сьогодні склалася ситуація, коли група певних ділків використовує їх як свою годівницю. Призначаючи підконтрольних місцевим латифундистам директорів ДП ​​під збирання врожаю, користуються його землями тощо. Щоб усі звинувачення не були голослівними, крапки над "і" має розставити тимчасова слідча комісія", – заявив нардеп.

В Україні почастішали випадки рейдерського захоплення земель наукових установ Фото з відкритих джерел

До складу ТСК, окрім самого Чорноморова, увійшли 8 його колег за фракцією, а також Михайло Папієв з ОПЗЖ та Антон Кіссе з фракції "За майбутнє".

У ЗМІ Чорноморова називають ставлеником миколаївського агромагната та місцевого депутата партії "Наш край" Юрія Кормишкіна. Останній відомий на всю Україну тим, що одна з його фірм придбала "для господарських потреб" Rolls-Royce вартістю пів мільйона доларів.

До складу ТСК увійшли 8 ''Слуг народу'' Фото: скриншот

За інформацією журналістів, створення ТСК може маскувати спробу під гаслом боротьби з корупцією захопити землі Академії. Та черговим проявом посилення тиску адмінресурсу на науковців у відповідь на очікувані результати аудиту майна НААН, який 4 серпня 2021 року було призначено Кабміном.

Ми продовжимо ретельно стежити за подіями довкола НААН. Та сподіваємося на відповідну реакцію й коментарі лідерів фракції "Слуга народу", партійцям якої закидають імовірне лобіювання агрорейдерів. Адже до функцій парламенту належить, зокрема, законодавча підтримка аграрної галузі та науки в державі. А будь-яке зазіхання на наукові землі з боку агромільярдерів і можновладців є неприпустимим.

Нагадаємо:

  • У 2017 році у Чабанах під Києвом рейдери захопили цінний науковий полігон НААН. На цій ділянці звели багатоквартирний будинок. Численні звернення академіків до компетентних органів жодного результату не дали.
  • У 2019 році на Прикарпатті рейдери під прикриттям поліції, ймовірно, в інтересах одного з депутатів ВРУ та його родини, здійснили захоплення земель Національної академії аграрних наук України.
  • Протягом останнього року на низці сайтів з’явилися публікації з ознаками замовності, спрямовані на дискредитацію керівництва НААН. На думку наукової спільноти, чорна піар-кампанія та створення ТСК можуть бути ланками одного ланцюга, що мають на меті посилення тиску на майно Академії.

Другие новости