ПоддержатьУкраїнська

Екснардеп Плотніков: Закон про ВЕЗ у Криму – сумнівний, але денонсувати його неможливо

StopCor
StopCor

StopCor

Екснардеп Плотніков: Закон про ВЕЗ у Криму – сумнівний, але денонсувати його неможливо

Суднобудівний завод в окупованому Криму та тимчасовий особистий «імунітет» з боку керівництва Мінінфраструктури. Як бізнесмен з Одеси зумів у період фактично військових дій не тільки зберегти, а й примножити свій бізнес у Росії завдяки державним замовленням? Розбирався Артем Поліковський.

ТОВ «Краншип», що входить до групи компаній «Трансшип» Андрія Іванова, зареєстроване в Керчі й володіє суднобудівною верф'ю «Фрегат». За словами фахівців, на таких захоплених Росією заводах виробляють не лише буксири, але й військові судна для країни-агресора.

Економічний експерт Олег Пендзин наголошує: бізнес у Криму на сьогодні є підсанкційним. Тобто будь-яка компанія, яка працює в Криму незалежно від її юрисдикції, потрапляє під міжнародні санкції. І дуже гостро на це реагують передусім російські компанії та великі банки, які активно працюють на світовому ринку.

Проте, як зазначає керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополь Ігор Поночовний, притягнути організатора цього бізнесу до кримінальної відповідальності дуже складно – через досі чинний закон про вільну економічну зону Крим.

 Фото: скриншот

Доктор економічних наук, екснардеп Олексій Плотніков зазначає: денонсувати чи скасувати цей закон досить непросто.

«Тому що в такому випадку Україна визнає, що вона не контролює цю територію, що територія, яка начебто непідвладна Україні, як і в справі з харківськими угодами, так і у випадку із законом про вільну економічну зону – це є таке непряме, але підтвердження того, що це територія України, що центральна влада пам’ятає та розглядає Крим як територію України. Але знову ж таки, з практичної точки зору закон про вільну економічну зону в Криму – сумнівний», – стверджує колишній народний депутат.

 Олексій Плотніков Фото: СтопКор

«Норми закону дозволяють резидентам України вести свою бізнес-діяльність на окупованій території Криму, інвестувати на окупованій території Криму, здійснювати перереєстрацію підприємств, які працювали до окупації на території Криму як підприємства, що є резидентами держави-агресора, здійснювати сплату податків в окупаційний бюджет і не здійснювати сплату податків у державний бюджет України», – додає експерт з питань окупованих територій, економіст Юрій Смєлянський.

У цьому світлі санкції Російської Федерації, що були накладені на українські підприємства «Трансшип» і особисто Андрія Іванова, більше схожі на операцію з порятунку від можливих санкцій в Україні, за прикладом арештованих активів інших улюбленців північного сусіда.

Сподіваємося, що вилучення техніки та обшуки працівниками СБУ не були показовими, і правоохоронці все ж поставлять крапку в цій історії. А поки – бізнес далі працює, збагачує бюджет Росії та спонсорує війну проти українців.

Другие новости