ПоддержатьУкраїнська

Німеччина відмовляється видати Естонії дозвіл передати зброю Україні

Артем Некрасов
Артем Некрасов

Журналист, редактор

Німеччина відмовляється видати Естонії дозвіл передати зброю Україні

Німеччина відмовляється видавати Естонії дозвіл на експорт німецької зброї в Україну.

 Німеччина відмовляється видавати Естонії дозвіл на експорт німецької зброї в Україну. - фото GETTY IMAGES

Джерело: джерела The Wall Street Journal серед естонських і німецьких офіційних осіб.

Деталі : Як повідомляється, проблема пов'язана з експортом гаубиці Д- 30, що стріляє 122 мм снарядами приблизно на 20 кілометрів. Берлін відмовляється дозволити третій країні відправляти артилерію в Україну, оскільки, за словами чиновників, це озброєння було зроблене в Німеччині.

Гаубиці, вироблювані в Радянському Союзі, дислокувалися в колишній Східній Німеччині. Після возз'єднання Німеччини в 1990-х роках Берлін експортував зброю у Фінляндію, яка потім передала його в Естонію в 2009 році.

Німецькі офіційні особи заявили, що тупикова ситуація є результатом давньої політики по експорту зброї в напружені регіони.

Представник естонського уряду сказав, що його уряд все ще намагається переконати Німеччину передумати.

Що передувало: Естонська влада заявила, що мають намір відправити до України десятки протитанкових ракетних комплексів(ПТРК) Javelin і 122-міліметрових гаубиць.

Перед тим, як передати Javelin, Естонії треба отримати дозвіл від їх виробника - Сполучених Штатів. Що стосується гаубиць, то Естонія повинна попросити Німеччину і Фінляндію дати згоду на передачу зброї.

Нагадаємо:

Офіційний Берлін неодноразово відмовлявся поставляти Україні озброєння на тлі напружених стосунків Києва і Москви. Позиція влади Німеччини така - летальна зброя не буде поставлена, заявив офіційний представник уряду Штеффен Гебештрайт. Відмова Берліна відноситься також до оборонного озброєння, якщо його можна використати як летальне.

Другие новости