ПоддержатьУкраїнська

Техніко-економічні показники проєкту реконструкції Шулявського мосту сфальсифіковані – експерт з містобудування

StopCor
StopCor

StopCor

Техніко-економічні показники проєкту реконструкції Шулявського мосту сфальсифіковані – експерт з містобудування

На столичному проспекті Перемоги – кілометрові затори, а у кишенях наближеного до Кличка забудовника – сотні мільйонів гривень. Проте на фоні основної проблеми вкрадені кошти й тендерні махінації можуть здатися дріб’язком. Що приховує в собі безпосередньо проєкт реконструкції Шулявського мосту? Подробиці – у матеріалі Альони Середи.

https://www.youtube.com/watch?v=emU9kETp7_s

Як згадує транспортний інженер Віктор Петрук, було сім можливих варіантів проєкту, найкращий з них – це трирівнева розв’язка. Друге і третє місце – варіанти, запропоновані інститутом АЙСІДІ, а на четвертому місці – був власне «чотирилисник».

За словами інженера, була розроблена сфальсифікована таблиця техніко-економічних показників, в якій всі показники «чотирилисника» були завищені, а вартість занижена. А для решти варіантів, навпаки, показники занижені, а вартість завищена. Так, згідно з цією таблицею, вартість «чотирилисника» становила близько 400 млн гривень, але з урахуванням перерахунку коефіцієнтів кінцева вартість проєкту не може складати менше ніж 1,1 млрд гривень.

 Показники прийнятого проєкту завищені, а вартість занижена – експерт

Пан Петрук, у минулому – працівник відділу архітектури та містобудування КМДА. Його проєкт також брав участь у конкурсі на Шулявську розв’язку. І це був єдиний варіант, де не потрібно було зносити 5-тий цех заводу «Більшовик».

«Завод займає понад 30 га міської землі в дуже привабливому місці. В той самий час, коли ми при проєктуванні цілком серйозно будували розв’язку і Віталій Кличко вірив, що будує трирівневу розв’язку. Ще тоді мені ставилось доручення як фахівцю департаменту архітектури та містобудування вивчити питання відчуження 5-го цеху. З таким формулюванням, що завод повинен бути знесений в будь-якому випадку», – розповідає пан Віктор.

Очевидно, столична влада навіть на мить не сумнівалася, що один із цехів цього заводу можна легко прибрати з мапи. Але насправді – ні, не легко.

Адже на сьогодні АТ «ПКМЗ» залишається у Переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані завдяки Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

Враховуючи наведене, Фондом держмайна не надавалась згода Київській міській державній адміністрації на знесення корпусів АТ «ПКМЗ» у зв’язку із майбутньою реконструкцією Шулявського шляхопроводу.

Отже, виходить, що міська рада ухвалила проєкт, який реалізувати у законний спосіб неможливо.

Зауважимо, 23 вересня стало відомо, що мер Києва Віталій Кличко хоче звільнити двох заступників Олександра Спасибка і Дмитра Давтяна, які відповідали за транспортну інфраструктуру Києва.

Другие новости