ПоддержатьУкраїнська

"Пріорітет в нашій роботі – захист журналістів і свободи", — начальник відділу ДЗІСД Нацполіції Роїк

StopCor
StopCor

StopCor

'Пріорітет в нашій роботі – захист журналістів і свободи', — начальник відділу ДЗІСД Нацполіції Роїк

Протягом 2021 року представнки Нацполіції та Офісу генерального прокурора провели низку робочих зустрічей, круглих столів, громадських слухань в регіонах на тему захисту безпеки журналістів в Україні. Спільно з Головним Слідчим управлінням правоохоронці роздробили методологічні рекомендації та алгоритми документування злочинів цієї категорії. Про це під час громадських слухань з нагоди Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів заявив начальник відділу Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України Владислав Роїк.

 Владислав Роїк розповів про захист безпеки журналістів в Україні Фото: СтопКор

"Уже другий рік поспіль беремо участь у громадських слуханнях НСЖУ щодо актуального стану фізичної безпеки журналістів і рівня свободи слова. Вважаємо, що плідна співпраця між НСЖУ, медіа спільнотою, правоохоронними органами та Офісом Генерального прокурора у цьому напрямку є вкрай важливою.

Також, минулого разу в ході слухання спільно з НСЖУ та департаментом створено окрему електронну поштову скриньку [email protected] для звернень журналістів на базі Нацполіції. Наразі вона є окремим дієвим способом комунікації між поліцією та медіа спільнотою. Авжеж, кожна подія, яка надійшла на лінію 102 окремо реєструється за місцем вчинення злочину. Ми також моніторимо щоденні звернення та інтернет простір та вивчаємо усі інциденти щодо журналістів", — запевнив начальник відділу ДЗІСД Департамент захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України Владислав Роїк.

За словами правоохоронця, постійно визначається перелік кейсів, якими активізується робота для подальшого притягнення винних до відповідальності.

 В НСЖУ провели громадські слухання щодо безпеки журналістів Фото: СтопКор

Представники департаменту спільно з Офісом генерального прокурора визначають відповідальних осіб на місцях і таким чином можуть більш конкретно сформулювати вказівки для регіональних підрозділів.

"Департамент і надалі визначає захист журналістів та представників ЗМІ одним із основних пріоритетних напрямів діяльності. Основне завдання — це робити професію журналіста більш безпечною, тому просимо за необхідності звертатися у будь який спосіб до Департаменту. Уся необхідна інформація розміщена на сайті Нацполіції", – додав правоохоронець.

У 2021 році сталося 19 випадків побиття журналістів, зафіксовано 80 випадків перешкоджань та 12 погроз на адресу представників ЗМІ.

Другие новости