ПоддержатьУкраїнська

Сміття у вогні: через пожежу на Грозинському сміттєзвалищі відкрили провадження

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Сміття у вогні: через пожежу на Грозинському сміттєзвалищі відкрили провадження

Пожежа на Грозинському полігоні твердих побутових відходів на Житомирщині тривала кілька діб. Весь цей час жителі сусідніх сіл задихалися від смороду та задушливого диму. Правоохоронці розбираються з причинами пожежі. Кримінальне провадження щодо неналежного забезпечення охорони полігону посадовими особами комунального підприємства Коростенської міської ради зареєстровано 10 листопада.

 Пожежа на Грозинському сміттєзвалищі Фото: скриншот

Коростенські активісти та депутати домоглися відкриття кримінального провадження щодо причин пожежі на Грозинському сміттєзвалищі в Коростенському районі Житомирщини. Про це повідомили у Коростенському відокремленому підрозділі ВГО «Стоп корупції».

«Поліція завела кримінальне провадження на посадових осіб за фактом пожежі на полігоні та відсутність охорони у нічний час. А найголовніше, що справедливість перемогла, бо палити гілки, листя та сміття не можна нікому: ні пересічному громадянину міста, ні навіть такому "великому начальнику" як Якубовський! Перед законом усі єдині», — зазначив місцевий депутат Віталій Науменко.

Кримінальне провадження зареєстроване за заявою місцевого депутата.

Ідеться про причини загоряння: неналежну охорону полігону та спалювання листя, яке могло призвести до масштабної пожежі на звалищі.

«До Коростенського РУП ГУНП у Житомирській області надійшло звернення депутата Коростенської міської ради, що протягом жовтня-листопада поточного року посадові особи комунально-виробничого господарського підприємства Коростенської міської ради… неналежно виконували свої посадові обов’язки, не забезпечили належного контрольно-пропускного режиму на територію об’єкту підвищеної небезпеки, а саме — полігону твердих побутових відходів, що входить до сфери управління та відповідальності вказаного комунального підприємства та розташований в с. Грозине Коростенського району Житомирської області, а надалі протягом вказаного періоду здійснили ряд заходів, направлених на утилізацію залишків дерев і чагарників на території полігону, що призвело до неконтрольованого займання твердих побутових відходів на території полігону, яке ліквідується підрозділами ДСНС району», — йдеться в повідомленні про відкриття провадження від 9 листопада 2021 року.

 Правоохоронці зареєстрували провадження щодо пожежі на Грозинському сміттєзвалищі Фото: соціальні мережі

Раніше в комунальному підприємстві, що опікується охороною та експлуатацією полігону, заявляли про навмисний підпал смітника невідомими.

«КВГП інформує: напередодні візиту турецької фірми для підписання договору з перероблення сміття, сьогодні, 6 листопада 2021 року, близько 12 години дня невідомими особами було скоєно навмисний підпал полігону ТПВ у с.Грозино. Керівництвом проводяться всі необхідні заходи для усунення пожежі. Диверсія, спрямована на дискредитацію впровадження міжнародного екологічного проєкту», — заявили в КВГП «Коростень»,

Місцеві жителі стверджують, що вогонь дивним чином зачепив місця нещодавнього масового вивантаження так званого «львівського» сміття.

Нагадаємо:

  • 6 листопада сталася масштабна пожежа на скандальному Грозинському сміттєзвалищі. За твердженнями місцевих жителів, дві доби вони не могли дочекатися вогнеборців. Лише 8 листопада, коли на звернення місцевих жителів сміттєзвалище відвідав голова Коростенської РДА Юрій Тарасюк, на полігон приїхали вогнеборці.
  • Грозинський полігон ТПВ працює майже 50 років, через що має припинити свою роботу та підлягає рекультивації.
  • Саме цей полігон активісти блокували на початку поточного року через неконтрольоване завезення сміття з інших регіонів України, а також через бездіяльність місцевої влади в цьому питанні. Місцеві жителі перекривали міжнародну трасу Київ — Ковель. Також саме з боротьбою проти несанкціонованого завезення сміття пов'язують своє нещодавнє побиття кілька місцевих депутатів.
  • Мінекології та прокуратура висловили свої претензії з приводу діяльності на території сміттєзвалища інвестора ТОВ «УКР ЕКО СЕРВІС ПЛЮС». У результаті – органи місцевого самоврядування були змушені припинити співпрацю з інвестором.

Утім, як стверджують активісти, місцева влада на чолі з головою ОТГ зацікавлена у продовженні експлуатації полігону Попри категоричну незгоду місцевих жителів, на сесії Коростенської міськради з порушенням регламенту (з голосу, без обговорення в постійних депутатських комісіях) більшістю голосів було прийнято рішення про розширення меж полігону шляхом виділення додаткових 13 га землі.

 Коростенська міськрада готується залучити нового іноземного інвестора для сміттєвого бізнесу – турецьку фірму, що спеціалізується, серед іншого, на переробленні й утилізації медичних відходів  На думку місцевих активістів, з приходом нового інвестора реальна перспектива найближчих років — неконтрольоване завезення на грозинський полігон необмеженої кількості непотребу, у тому числі —  невідомого походження й умісту з території усієї країни.

Другие новости