ПоддержатьУкраїнська

Український журналіст розповів про Узбекистан: кордон із талібами, бавовна і самаркандський плов

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Український журналіст розповів про Узбекистан: кордон із талібами, бавовна і самаркандський плов

Національні традиції Середньої Азії та новітні економічні тренди, спільний кордон із Афганістаном та стратегія співіснування без конфліктів, Ташкент і Самарканд – усе це сучасний Узбекистан. Це – країна контрастів, де готують найсмачніший плов і вирощують поля бавовни. Що являє собою Узбекистан без звичних нам стереотипів – у своєму новому фільмі показав відомий журналіст, мандрівник Роман Бочкала.

 Роман Бочкала презентував фільм про Узбекистан Фото: Youtube-канал Романа Бочкали

«Коли я відвідав Таджикистан, то дав собі слово наступного разу прилетіти в Узбекистан. І слова дотримався. По-перше, хотів дізнатися, що являє собою ця країна сьогодні. Тому що про неї багато стереотипів. По-друге, хотів зрозуміти, наскільки великий вплив "Талібану" в регіоні. Адже Узбекистан має спільний кордон з Афганістаном, і це багатьох хвилює. А по-третє, звичайно, хотів побувати в Самарканді – справжній перлині Середньої Азії», – розповідає Роман.

Чи знаєте ви, що за радянських часів Ташкент був четвертим за розміром містом СРСР після Москви, Ленінграда та Києва? Сьогодні тут мешкають 2,5 млн осіб. І що важливо, населення Ташкенту й Узбекистану в цілому – зростає, а країна – молодшає. Наразі в країні живуть 35 млн людей, що робить Узбекистан абсолютним лідером за кількістю населення у Середній Азії.

А ще країну вигідно відрізняє високий рівень безпеки: тут сміливо можна залишати двері відкритими. Місцеві переконують, що це – результат правління Іслама Карімова у 1991-2016 роках. Його режим порівнювали з диктаторським, а державу називали поліцейською. Але серед позитивного спадку – порядок і високий рівень безпеки для туристів за міжнародними рейтингами.

Спільний кордон з Афганістаном

«Одне з питань, яке мене цікавило в Узбекистані: наскільки серйозні побоювання щодо експансії "Талібану" до Центральної Азії? Розклад такий. Офіційний Ташкент прийняв собі рішення з талібами дружити. Про це вже можна говорити певно. Більшість афганських військових начальників, що втекли з Кабула одразу після приходу талібів, нещодавно були видворені з Узбекистану. Генерала Дустума залишили. Але це, можливо, на прохання самих талібів. Аби був під наглядом.

Минулого тижня у прикордонному Термезі відбулися офіційні переговори. Обговорювали економічну та соціальну сферу. Ісламському емірату Афганістан потрібні продовольство, медикаменти, енергоносії. Узбекистану – ринок збуту та стабільний безпечний сусід. Серед самих жителів особливого прагнення повторити успіх південних сусідів щодо зміни влади та вектора розвитку держави я не помітив», – наголошує журналіст.

 Роман Бочкала в Узбекистані Фото: Роман Бочкала (Facebook)

Узбекистан динамічно розвивається й вважається однією з найперспективніших держав регіону.

Він є одним зі світових флагманів з вирощування бавовни. А ще – у четвірці лідерів за запасами золота. Але колорит цієї країни вимріюється не лише її економічними показниками та геополітичним положенням.

«Ми дізналися, як готують справжній узбецький плов місцеві майстри, адже тільки моркви нарізають 60 кг на годину! Спробували найсмачніший, на думку місцевих, самаркандський плов за унікальним рецептом та тандирну самсу в Джизаку», – зазначає Бочкала.

Крім того, репортер побував на головному ринку Ташкента «Чорсу», на Чарвакському водосховищі та на бавовняних полях, які стратегічно важливі для країни. Під час подорожі знімальна група відвідала величну гробницю Тимура (Тамерлана). А також пролила світло на загадкову історію з ексгумацією решток великого завойовника за наказом Сталіна.

Запрошуємо до неймовірної подорожі в Узбекистан і всіх вас. Дивіться найцікавіше про цю середньоазійську країну та відчуйте, що Схід – дійсно справа тонка, у новій стрічці Романа Бочкали.

Другие новости