ПоддержатьУкраїнська

Під Києвом «під крилом» місцевого ДАБК незаконно зводять торговий центр

Максим Томилов
Максим Томилов

Правозащитник

Під Києвом «під крилом» місцевого ДАБК незаконно зводять торговий центр

У Борисполі ексчиновниця ДАБІ маніпулює законодавством заради незаконного будівництва «Сільпо»? Проєкт реалізують в обхід законодавства, а місцевий Департамент архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) не реагує на звернення місцевих жителів. І, вочевидь, підтримує забудовника.

 Під Києвом незаконно зводять торговий центр Ілюстрація: СтопКор

У Борисполі на вул. Київський шлях, 6 триває будівництво торгового центру. Як повідомляють місцеві жителі, тут буде «Сільпо». Замовником та забудовником цього об’єкта є одна й та сама компанія – ТОВ «Смайл Констракшн». Здавалося б, до чого тут ексчиновниця ліквідованої ДАБІ та що тут незаконного?

 Замовник і забудовник – ТОВ «Смайл Констракшн» Фото: СтопКор

Як не дивно, будівництво загальною площею понад 3 тисячі квадратних метрів подається як таке, що має клас наслідків СС1. Для чого це робиться? Для того, щоб не отримувати дозвіл на виконання будівельних робіт, а просто подати повідомлення про початок будівництва на цьому об’єкті, заощадивши при цьому на розробці проєкту, відповідної для такого будівництва кількості погоджень тощо. Немає впевненості, що економічна обґрунтованість будівництва таким чином не вплине на безпеку експлуатації будівлі.

 Площа забудови – понад 3 тис. кв. м Фото: СтопКор

Таким чином, забудовник почав роботи, подавши повідомлення до бориспільського Департаменту з питань архітектурно-будівельного контролю (ДАБК).

Департамент зареєстрував це повідомлення, адже іншого не передбачає законодавство. Але при цьому Реєстр будівельної діяльності містить інформацію про повернення його на доопрацювання через виявлені порушення.

 Бориспільський ДАБК повернув повідомлення на доопрацювання Фото: скриншот

Однак чинне законодавство не передбачає такої норми як «повернення на доопрацювання» повідомлення про початок будівельних робіт.

Тому замовник, вивісивши паспорт об’єкта з номером того самого повідомлення, повернутого на доопрацювання, наразі в активному режимі продовжує будівельні роботи. У чому знімальна група «СтопКору» переконалася на власні очі, виїхавши до Борисполя.

 Будівельні роботи тривають повним ходом Фото: СтопКор

Як на це реагує Департамент?

Місцеві жителі неодноразово зверталися до місцевого ДАБК з проханням виїхати на перевірку, встановити порушення та скасувати це повідомлення у тому порядку, як це й передбачено законодавством.

На що у Департаменті відповіли, що причин для виїзду на перевірку не вбачають. Адже вони начебто повернули повідомлення про початок робіт на доопрацювання.

Варто зазначити, що це повідомлення про початок будівельних робіт було внесено в систему начальником відділу державного архітектурно-будівельного контролю Бориспільської міськради Валентиною Болдус.

 Повідомлення було внесене начальником відділу державного архітектурно-будівельного контролю Бориспільської міськради Валентиною Болдус Фото: скриншот

Це – дуже досвідчена особа, адже вона мала досвід роботи в ДАБІ України. І вона точно має знати, що повернення на доопрацювання повідомлення про початок будівельних робіт є незаконним.

Невже чиновниця маніпулює законодавством?

Ми вбачаємо в цьому ознаки корупційної схеми, до якої причетні забудовник і ДАБК. Людей вводять в оману задля будівництва тут торгового центру з класом наслідків СС1.

Що ж являє собою цей клас наслідків? По-перше, постійне перебування на об’єкті людей у кількості до 20 осіб. Тобто працівників тут може бути не більше, ніж 20. По-друге, це тимчасове перебування на об’єкті людей у кількості до 50 осіб. Тобто одночасно не більш як 50 відвідувачів.

 Клас наслідків СС1 передбачає обмеження кількості людей Фото: скриншот

Отже, уявіть собі: торговий центр площею понад 3 тисячі квадратів, у якому можуть перебувати до 50 відвідувачів. З такими показниками бізнес ніколи не буде рентабельним! Чи стануть підприємці працювати собі у збиток? Думаю, навряд.

Тому зараз ВГО «Стоп корупції» привертає увагу новоствореної ДІАМ до цього об’єкту.

Цей орган має здійснювати заходи державного архітектурно-будівельного нагляду за територіальними органами. Саме посадові особи ДІАМ повинні здійснити перелік заходів та встановити наявні порушення й деталі ймовірної корупційної схеми з боку Бориспільського ДАБК. А також притягнути до відповідальності всіх причетних до цієї схеми, поновивши законність містобудівного процесу.

Ми направимо відповідні запити та звернення і будемо й надалі тримати вас у курсі подій.

Другие новости