ПоддержатьУкраїнська

Повз бюджет: Софієнко намагалася вивести мільйон доларів через фірму Лікарчука, – журналісти

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Повз бюджет: Софієнко намагалася вивести мільйон доларів через фірму Лікарчука, – журналісти

Невловима кіпріотка Леся Софієнко водить податківців за носа? Боржниця, яка завинила українському бюджету 45 млн грн, намагалася провести 950 тисяч євро через банківський рахунок фірми свого адвоката. Виконавчу службу попередили про аферу. Утім кошти, які мали б стягнути в рахунок погашення податкового боргу Софієнко, пішли з України. По це йдеться в розслідуванні «Стоп корупції».

Фінансову аферу з офшорними рахунками Лесі Софієнко намагалися провернути в обхід податкової та виконавчої служб. Завинивши державі 45 млн грн за роками не сплачувані податки, пані Леся хотіла через посередника отримати 30 млн грн (а це – понад мільйон доларів США) для своєї закордонної фірми.

Нагадаємо, Софієнко було оголошено в розшук. А її активи арештували. За інформацією журналістів, нині вона переховується від правосуддя на Кіпрі.

Як стало відомо, можливість стягнути більшу половину її податкового боргу була, адже на афілійовану з нею компанію нещодавно зайшли 30 млн гривень.

«Від Лондонського міжнародного арбітражного суду на рахунок ТОВ "Авеллум партнерс" у банку надходить платіж у 950 тисяч євро. "Авеллум" – це юридична компанія адвоката Лесі Софієнко Костянтина Лікарчука. Однак цей платіж ТОВ "Авеллум партнерс" мав отримати від імені компанії "Цинстен Інвестментс Лімітед", зареєстрованої в офшорі Сент-Кітс і Невіс. Кінцевим бенефіціарним власником цього офшору є Леся Софієнко. яка отримує з нього дивіденди», – йдеться у розслідуванні.

Віктор Карпенко, керівник адвокатського об'єднання «Апріорі», зазначає: якщо людина перебуває в розшуку, то в такому разі повинні долучатись органи досудового слідства.

Крім того, за словами адвоката, фінансова установа також мала провести внутрішній моніторинг, контрольований Нацбанком. І якщо сума або походження грошей викликали сумніви у працівників банку, вони мали б заморозити активи та ініціювати власне розслідування.

 Віктор Карпенко Фото: СтопКор

«У цій конкретній ситуації, якщо приходять гроші на юридичну структуру, яка має відношення до цієї особи, яка є в розшуку, в принципі, реакція будь-якого державного органу має бути така: якщо це банк, і є сумніви стосовно того, до кого прийшли ці гроші, яке їх походження, банк повинен ці гроші заморозити для того, щоб надалі встановити походження цих грошей, для кого вони йшли тощо», — зазначив Карпенко.

То про що йдеться: непорозуміння чи халатність з боку держвиконавців?

Журналісти з’ясували, що податкова та виконавча служба були попереджені про надходження фінансового траншу. Однак жодних дій для стягнення боргу не вчинили.

За словами адвоката, належною реакцією з боку фіскалів мав стати арешт коштів. Адже йдеться про значну суму – 30 млн грн.

«Якщо адекватні дії державних органів при надходженні такої суми грошей не були здійснені, не був проведений фінмоніторинг у тому розумінні, як він мав проводитися, якщо слідчий, прокурор, виконавець не вчинили дії, щоб усі гроші потрапили в бюджет, то тут виникає питання, наскільки добре вони виконували свої обов'язки. Може навіть виникати питання щодо порушення кримінальної справи проти таких осіб за ту ж службову недбалість», — коментує Карпенко.

За оцінкою співзасновника тернопільського осередку ВГО «Стоп корупції» Вадима Коваля, який має багаторічний досвід роботи у виконавчій службі, можна припустити, що саме через бездіяльність ДВС кошти пішли з України повз бюджет. Якби виконавець вчасно звернувся до суду з поданням щодо накладення арешту, питань до ДВС не виникало б, вважає Вадим.

«Виконавець, коли всі ці документи отримав, із поданням своїм звертається до суду. А суд уже встановив би: чи прийдуть ці кошти, чи не прийдуть. Накласти арешт чи відмовити. Це зняло б питання до виконавчої служби», — зауважив Коваль.

Аби встановити, чому попри законну можливість борг не стягнуто, представники ВГО «Стоп корупції» з 30 міст України провели рейд у Львові.

 Активісти всієї країни з'їхалися до Львова через Софієнко Фото: СтопКор

Заступник начальника відділу примусового виконання рішень Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Богдан Антощук пояснив: гроші начебто не конфіскували, бо не розуміли, чи правда вказана фірма має стосунок до Софієнко.

«Ми не можемо однозначно стверджувати, що боржником будуть ці кошти отримані. Що є зв'язок між компанією, якій ці кошти призначені, і боржником. Цей зв'язок підтверджується лише ухвалою від 2019 року», — зазначив чиновник.

Натомість журналісти-розслідувачі нагадали: у рішенні Окружного адміністративного суду міста Києва від 27.03.2019 року чітко зазначено: кінцевим бенефіціаром «Цинстен Інвестментс Лімітед» є саме Леся Софієнко.

Тож хто саме «проґавив» мільйон доларів, які можна було конфіскувати до бюджету?

Так, у ДФС Львівської області переклали всю відповідальність на виконавчу службу.

«Мені нема що сказати, що наші працівники здійснили щось не так. Контролювати виконавчу службу – не наша функція», — повідомив начальник ГУ ДПС у Львівській області Ігор Комендат.

Водночас у державній виконавчій службі запевнили, що стягнути борги втікачки буцімто не можуть, оскільки у неї тут немає активів.

 У ДВС Західного регіону повідомили, що зробили для стягнення боргів Софієнко Фото: СтопКор

Те, що державний виконавець мав інформацію про безпосереднє відношення компанії «Цинстен Інвестментс Лімітед» до Лесі Софієнко, підтвердив і керівник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тарас Грень.

В цілому, представники ВГО «Стоп корупції» оцінили з’їзд у Львові як плідний: справа Софієнко вийшла на вищий рівень.

«Я впевнений, що ми досягли мети, спілкування з головою ДФС було плідним. Він зібрав комісію, пообіцяв закріпити за цією справою юриста. Вперше за 4 роки нашої боротьби вдалося вийти на вищий рівень. Під свій контроль цю справу взяв керівник, а також виконавець, який має контролювати цю ситуацію», — підкреслив координатор проєкту Богдан Хмельницький.

Аби з’ясувати, хто нестиме відповідальність за ситуацію з боргом Софієнко, та привернути увагу громадськості до бездіяльності компетентних інстанцій, активісти також провели низку мітингів у Києві.

Символічну гігантську банкноту номіналом 45 000 000 грн із портретом злісної боржниці Лесі Софієнко 14 грудня 2021 року принесли до стін Головного управління ДПС. До активістів вийшла керівниця відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ ДПС України Лариса Донцова. Активісти передали в.о. голови відомства колективне звернення з вимогою проконтролювати, як виконавча служба стягує борги до скарбнички держави.

 Активісти принесли ''купюру'' номіналом 45 мільйонів Фото: СтопКор

А 17 грудня пікетувальники вимагали проконтролювати роботу територіального управління виконавчої служби у Львові поблизу столичного офісу Міністерства юстиції.

«У результаті двох років перевірок, нарахувань, встановлення всіх обставин було передано рішення суду на виконання до Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України. А саме – до відділу примусового виконання рішень. Було призначено державного виконавця Олену Тарабан. І що відбувається після того? Рішення не виконується. Зараз Леся Софієнко переховується на Кіпрі, і стягнути кошти на користь держави неможливо», – наголосив активіст Роман Литвин.

Зрештою, у Мін’юсті визнали: саме через бездіяльність відповідальної за провадження державної виконавиці Олени Тарабан кошти оминули держбюджет. У відомстві також пообіцяли скликати круглий стіл для з’ясування всіх подробиць ситуації та запросити на нього громадських активістів.

Своєю чергою, у ДВС повідомили, що наразі податківці мають надати їм інформацію про закордонні компанії Софієнко.

Утім, як коментує Віктор Карпенко, окружне управління ДФС не має таких повноважень. За словами юриста, лише центральний офіс ДФС у Києві має, відповідно до наказів щодо співпраці з іншими країнами, встановити діяльність підприємств за межами країни.

«Фіскали мають пояснити, що це є кошти держави. Які можна пустити, образно кажучи, на будівництво садочків, благоустрій тощо. І подати інформацію в інші країни, де зареєстровані ці підприємства. Якщо там є активи, та країна повідомляє ДФС і відповідно блокує певні суми. Бо це є сумнівні кошти», — пояснює керівник адвокатського об'єднання «Апріорі».

Нагадаємо:

  • Активісти кілька років домагалися стягнення до бюджету боргу злісної неплатниці податків – «кримінальної Попелюшки» Лесі Софієнко. Дружина ексрегіонала Пєхова роками приховувала корупційні доходи в офшорах і завинила державі понад 45 млн грн.
  • При цьому офіційно безробітна Леся Софієнко вела красивий спосіб життя – з відпочинком у luxury готелях Європи, приватними косметологами та закордонним шопінгом на сотні тисяч гривень.
  • Після кількох років судових спорів податкова служба домоглася визнання боргів Софієнко перед державою. 26 січня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Софієнко в оскарженні претензій і підтвердив законність стягнення боргу.
  • У вересні відповідального державного виконавця ДВС Західного регіону Тарабан повідомили про те, що на рахунок ТОВ «Авеллум партнерс» в АТ «Альфа-Банк» надійде платіж від Лондонського міжнародного арбітражного суду у 950 тис. євро. Цей платіж ТОВ «Авеллум партнерс» мав отримати від імені компанії «Цинстен Інвестментс Лімітед», бенефіціарним власником якої є Софієнко Леся Степанівна.

Другие новости