ПоддержатьУкраїнська

Скандальний "Укрводсервіс" намиває пісок під Києвом: раніше кришував надродерів (фото, відео)

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Скандальний 'Укрводсервіс' намиває пісок під Києвом: раніше кришував надродерів (фото, відео)

«Укрводсервіс» вчергове упіймали на несанкціонованому намиві піску під Києвом – цього разу у Фастівському районі. Незаконний видобуток маскують під розчистку водойми. Раніше це держпідприємство вже звинувачували у кришуванні піщаних нелегалів. А засновника фірми, яка є виконавцем робіт, судять за захоплення земель водного фонду. Що відомо про скандальне ДП і чи притягнуть розкрадачів надр до відповідальності?

 ДП «Укрводсервіс» незаконно видобуває пісок? Ілюстрація: СтопКор

Скандальне ДП «Укрводсервіс» знову упіймали на незаконному намиві піску на Київщині. 30 вересня представники ВГО «Стоп корупції» зафіксували техніку, задіяну в несанкціонованому видобутку надр, у с. Борова Фастівського району. Туди активісти вирушили за повідомленням місцевих жителів про те, що на річці Стугна орудують піщані браконьєри.

[video width="848" height="480" mp4="https://stopcor.org/wp-content/uploads/2021/10/whatsapp-video-2021-10-01-at-17.49.45.mp4"][/video]

«Тут стоять два вантажних автомобіля із чорноземом та торфом. У ТТН водіїв вказано, що це – деградований ґрунт. На місці працював земснаряд по намиву. Зі слів місцевих, вільховий ліс начебто планують вирізати та облаштовувати карти намиву піску. Роботи тут нібито проводяться за проєктом ДП «Укрводсервіс», а виконує їх ТОВ «Фенікс Дорбуд». Працюють за інвестиційною угодою: витрати за виконання робіт буцімто компенсуються за рахунок реалізації торфу та піску, який здобудуть під час розчистки», – розповів з місця події правозахисник Роман Литвин.

[video width="848" height="480" mp4="https://stopcor.org/wp-content/uploads/2021/10/whatsapp-video-2021-10-01-at-17.49.45-1.mp4"][/video]

 На точці зафіксували земснаряд Фото: СтопКор

ДП «Укрводсервіс» – замовник робіт

ДП «Укрводсервіс» вже далеко не вперше є фігурантом скандалів із несанкціонованим видобутком копалин. Як свідчать численні публікації у ЗМІ, це держпідприємство свого часу за такими самими «проєктами розчистки» незаконно видобувало пісок ледь не у всіх водоймах Києва.

 Замовник робіт - ДП ''Укрводсервіс'' Фото: СтопКор

У 2017 році активісти «Стоп корупції» пікетували будинок тодішнього в.о. очільника ДП «Укрводсервіс», першого заступника гендиректора – Юрія Погорільчука. За даними «СтопКору», державна структура укладає інвестиційні договори з компаніями, які під виглядом благоустрою території використовують її для намиву і складування піску.

Держпідприємству закидали зв’язки зі скандально відомим бізнесменом Валентином Раком. Останнього підозрюють у тому, що він протягом понад 7 років керував злочинним бізнесом із незаконного видобутку піску в с. Погреби, с. Пухівка Броварського р-ну, на озері Миколайчик Голосіївського р-ну, поблизу ТЦ «Sky mall» у Києві та інших місцях.

У 2018 році ДП «Укрводсервіс» отримало 38-мільйонний підряд на відновлення каскадів трьох водойм у селі Шпитьки Києво-Святошинського району. При цьому показово, що замовник – Шпитьківська сільрада – обрав найдорожчу пропозицію з представлених на аукціоні, а пропозиції решти шести учасників відхилив з різних причин.

У 2019 році жителі житлового масиву Троєщина поскаржилися на діяльність браконьєрів поблизу озера Алмазне. Зловмисники «працювали» здебільшого вночі, на точці без жодних дозволів працював земснаряд. Біля об'єкту був розміщеній інформаційний стенд, згідно з яким там начебто проводилося виконання природоохоронних заходів з відновлення водойми на замовлення Державного агентства водних ресурсів України ДП «Укрводсервіс».

Тоді активістам вдалося не лише зловити спритників за руку, а й передати докази їхньої незаконної діяльності місцевій поліції. Однак на цьому нелегальний бізнес не припинився. Представник компанії-генпідрядника в інтерв’ю журналістам спростував усі закиди та запевнив, що документи на проведення санітарних робіт є. Та, як з’ясувалося пізніше, згаданий лист від комунальників виявився «липою».

Загалом у судовому реєстрі містяться 65 рішень, в яких фігурує ДП «Укрводсервіс»

Серед них – і низка кримінальних проваджень. Зокрема, 3 червня 2020 року першому заступнику гендиректора ДП «Укрводсервіс» було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України. До підозрюваного було обрано запобіжний захід у вигляді застави.

13 листопада 2020 року під домашній арешт взяли засновника й директора ТОВ «Лентокс Плюс». Як встановили правоохоронці, між цією фірмою та ДП «Укрводсервіс» було укладено договір підряду на розчистку й благоустрій струмка Віта в межах вулиць Пирогівський шлях та Дніпровське шосе у Голосіївському районі м. Києва. При цьому де-факто роботи не проводились, але були внесені до акту приймання виконаних робіт. Таким чином, зловмисники «нагріли» бюджет на майже 400 тис. грн.

 ДП ''Укрводсервіс'' фігурує в кримінальній справі про розтрату бюджетних коштів Фото: скриншот

Аналогічна ситуація трапилась і з так званою розчисткою ставка у селищі Мриги у Голосіївському районі м. Києва, і навіть сума схожа – 360 тис. грн. Відтак у червні 2021 року Печерський райсуд столиці наклав арешт на земельні ділянки з навалом піскової суміші.

І це – лише декілька показових епізодів у цілій низці кримінальних справ, пов’язаних із проєктами ДП «Укрводсервіс».

Нині держпідприємство «Укрводсервіс» очолює Максим Засоба

У лютому 2020 року «зашкварного» Юрія Погорільчука на посаді директора ДП змінив Максим Засоба. Раніше він працював у господарсько-фінансовому департаменті секретаріату Кабміну України та очолював один з відділів Фонду гарантування вкладень фізосіб.

Працюючи у ФГВФО, чиновник придбав квартиру на понад 100 квадратів у столичній новобудові за 775 тис. грн, хоча за даними сайтів з продажу нерухомості помешкання тієї ж квадратури оцінювали від 100 тис. доларів (або близько 2,6 млн грн за тодішнім курсом).

Загалом пан Засоба декларує три квартири і комору у Києві та дачний будинок на 70 квадратів у Вишгородському районі. У родині є дві іномарки, а готівкою сім’я чинного директора ДП «Укрводсервіс» зберігає понад пів мільйона гривень.

Виконавець робіт з «розчистки» на Фастівщині – ТОВ «Фенікс Дорбуд»

Своєю чергою, виконавцем сумнівних робіт у с. Борова на Фастівщині є ТОВ «Фенікс Дорбуд». Це підприємство зі статутним капіталом у 1000 грн, яке займається будівництвом доріг та автострад, а також ще 14 видами діяльності, зокрема наданням в оренду вантажних машин.

У 2017-2020 роках компанія перемогла у тендерах на загальну суму близько 12 млн грн, здебільшого від Путрівської сільради Васильківського району на Київщині. У 2019 році ТОВ «Фенікс Дорбуд» фігурувало в адміністративному провадженні про стягнення штрафів: фірма заборгувала Київському міжрегіональному управлінню «Укртрансбезпеки».

Керівник підприємства – Ігор Гострий. А засновниками є родина Коломійців – Олександр Миколайович, Олександр Олександрович та Катерина Олександрівна.

Цікаво, що Коломієць-старший проходить як обвинувачений у кримінальній справі про незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах.

 Засновник фірми Олександр Коломієць є обвинуваченим у справі про заволодіння водним фондом Фото: скриншот

Як з’ясували правоохоронці, ще в далекому 2009 році МПП «Фенікс» на підставі робочого проєкту «Реконструкції руслової водойми на р. Стугна в с. Мала Солтанівка Васильківського району Київської області» та договору оренди земельної ділянки отримало дозвіл від Управління водного господарства у місті Києві та Київської області на проведення днопоглиблювальних робіт на землях водного фонду.

А в період з 2009 по 2014 роки пан Коломієць, використовуючи земснаряд, здійснив з руслової водойми річки Стугна незаконний видобуток піску. Чим спричинив державі матеріальну шкоду на понад 1,76 млн грн.

Позиція «Укрводсервісу»

Наразі у держпідприємстві та у Держагентстві водних ресурсів України, якому підпорядковується «Укрводсервіс», ситуацію з незаконним видобутком піску не коментують.

Відомо, що 8 жовтня цього року мають відбутись установчі збори для формування нового складу громадської ради при Державному агентстві водних ресурсів України. Відтак, маємо надію, що оновлена громрада при ДАВР дасть свою оцінку ймовірній участі держпідприємства у сумнівних схемах намиву піску у столичних водоймах.

Нагадаємо, попередній керівник «Укрводсервісу» Юрій Погорільчук щоразу намагався уникнути спілкування із журналістами та неодноразово ігнорував запрошення виїхати на місця нелегального видобутку.

Що далі?

Наразі активісти ВГО «Стоп корупції» звернулись до компетентних органів із повідомленням про ймовірно незаконний видобуток піску під прикриттям «зашкварного» держпідприємства у Фастівському районі.

 Активісти ГО ''Стоп корупції'' зафіксували незаконну діяльність піщаних нелегалів Фото: СтопКор

Сподіваємось, що багаторічній діяльності піщаних шахраїв на Київщині таки буде покладено край, а винні у розкраданні столичних надр зрештою будуть притягнуті до відповідальності. Ми продовжуємо моніторити цю справу, тож стежте за нашими подальшими публікаціями. Далі буде.

Другие новости