ПоддержатьУкраїнська

Нардеп Кабаченко: Україна не готова до лобізму, так само як і до медичного канабісу

StopCor
StopCor

StopCor

Нардеп Кабаченко: Україна не готова до лобізму, так само як і до медичного канабісу

Українці можуть уникати та піддавати критиці прогресивні законопроєкти через упереджене ставлення. Таку думку висловив народний депутат від «Батьківщини» Володимир Кабаченко під час круглого столу на тему «Лобіювання: досвід США та український сценарій», що відбувся в медіацентрі «СтопКор» 14 липня.

 Володимир Кабаченко Фото: СтопКор

«Для прикладу розповім, чому термін "лобізм" сприймається вороже. Учора у Верховній Раді провалили новий прогресивний закон про медичний канабіс. У США, Канаді, більшості країн Європейського Союзу медичний канабіс абсолютно легальний. З цього держава отримує користь у вигляді залучень до бюджету, а люди, які страждають від характерних захворювань, отримують ліки на базі канабісу. Але сприйняття цього продукту в Україні негативне, тому прийняття законопроєкту на сьогодні просто неможливе. Це була аналогія до теми лобізму», — зазначив він.

Він також прогнозує, що нардепи 9-го скликання точно проголосують за закон до закінчення каденції.

«На жаль, дуже багато законів негативно сприймаються суспільством. Але наша задача — запроваджувати правильні та якісно прописані законодавчі ініціативи. У цій залі ми всі розуміємо, що лобізм — це усталена практика, що вона працює і в США, і в Європейському Союзі. Ми зараз маємо прописати дуже чіткий і якісний законопроєкт, який буде відповідати міжнародним нормам лобіювання, які вже існують у цілому світі. Законопроєкт про лобізм або інші проєкти, про які нагадала Катерина Одарченко, або більш комплексне опрацювання однозначно буде проголосоване у парламенті 9 скликання», — наголосив він.

 Фото: СтопКор

Зазначимо, поняття "лобізм" поширене у США та провідних країнах Європейського Союзу. Сутність лобізму полягає насамперед у налагодженні діалогу між представниками певної групи людей (наприклад, фермерів, що об'єдналися в певну асоціацію) та представниками влади. Лобістом виступає людина, яка доносить думку цієї групи до можновладців. У США, наприклад, лобіст — це визнана професія, за яку люди отримують зарплати. Крім того, аби запобігти корупційним явищам, за лобістами пильно стежать, відносячи дорогі подарунки до хабарів і водночас лояльно ставлячись до ділових обідів лобістів із представниками парламенту.

Другие новости