ПоддержатьУкраїнська

ТРЦ "Республіка": покупець кредитів банку "Надра" відкликав позов на 1,2 млрд грн

StopCor
StopCor

StopCor

ТРЦ 'Республіка': покупець кредитів банку 'Надра' відкликав позов на 1,2 млрд грн

ТРЦ "Республіка": покупець кредитів банку "Надра" відкликав позов на 1,2 млрд грн

ТРЦ ''Республіка'': покупець кредитів банку ''Надра'' відкликав позов на 1,2 млрд грн

16 липня Госпсуд м. Києва задовольнив клопотання ТОВ “Солтекс Капітал” та закрив провадження в справі №910/6295/16 за позовом вказаної компанії до ТОВ "ДХ Інвест Нерухомість" про стягнення заборгованості за кредитним договором у розмірі 1,22 млрд грн.

Нагадаємо, на початку лютого 2019 року ФГВФО продав для ТОВ "Солтекс Капітал" права вимоги банку "Надра" за кредитними договорами №37/2012-KK (позичальник - ТОВ “Мегаполісжитлобуд”) та №2/1/2-1/2013/980-КЛ/25 (позичальник - ТОВ “ДХ Інвест Нерухомість”) на 2,6 млрд грн за 777 млн грн (тобто з дисконтом 70%). У заставі за цими позиками - недобудований ТРЦ “Республіка” / Respublika (за адресою м. Київ, вул. Велика Кільцева, 1, 1а, 1в; цей проект пов’язували з Дмитром Фірташем).

Як писав Finbalance, згідно з судовими матеріалами, ТОВ “Солтекс Капітал” і ТОВ "ДХ Інвест Нерухомість" торік вели переговори щодо врегулювання “мирним шляхом” боргового спору на 1,22 млрд грн.

За даними ЗМІ, в ТРЦ “Республіка” інвестує Віталій Хомутиннік, а його партнером може бути Павло Фукс. Голова наглядової ради інвестфонду «Каскад-Інвест» (в якому сконцентровані активи Хомутинніка) Анатолій Шахновський заявляв, що “ТРЦ Respublika нам цікавий і ми, зокрема, розглядаємо його для інвестицій” (цитата).

У держреєстрі засновником ТОВ “Солтекс Капітал” вказане ТОВ “Галєон Інвест”, а кінцевим бенефіціаром - британець Джонсон Роберт Алан. Раніше підписантом компанії значився Василь Астіон (був партнером Віталія Хомутинніка в Dnipro Agro Alliance LTD до весни-2018). Згодом підписантом ТОВ “Солтекс Капітал” став Денис Лукашевич (партнер Євгена Астіона в компанії “Толкфін”, яка теж брала участь в згаданому аукціоні ФГВФО).

Згідно з ухвалою Печерського райсуду м. Києва від 26.11.2019, Головне слідче управління Нацполіції в межах кримінального провадження №12019000000000735 розслідувало в т.ч. продаж Фондом гарантування прав вимоги банку “Надра” за кредитами, в забезпеченні по яким - ТРЦ “Республіка” (причому відповідні позики перебували в заставі НБУ як забезпечення боргів банку “Надра” по рефінансуванню).

Нижче - цитата з ухвали суду: “За наявною інформацією, службові особи НБУ вступивши у попередню змову із службовими особами ПАТ «КБ «Надра», АБ «Кліринговий Дім», ТОВ «ДХ «Інвест Нерухомість», ТОВ «Мегаполісжитлобуд» та ТОВ «Солтекс Капітал», здійснили штучне заниження ціни, за якою актив у вигляді права вимоги по кредитним договорам було реалізовано на аукціоні на користь осіб, які безпосередньо пов`язані із боржником по вказаним кредитним договорам, чим державі в особі НБУ завдано збитків в особливо великих розмірах. Станом на сьогоднішній день, на території вулиці Кільцева дорога, 1, 1а, 1в, ТОВ «Теремки-Буд» проводяться будівельні роботи”.

Зауважимо, що в серпні 2019 року АМКУ надав дозвіл компанії Хомутинніка придбати торгівця міндобривами, якого пов’язували з Фірташем.

Як писав Finbalance, в грудні 2018 року - тобто незадовго до проведення цього аукціону - Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив заяву ТОВ "Мегаполісжитлобуд" і ТОВ "ДХ Інвест Нерухомість" про відмову від позову до Фонду гарантування в справі №640/20827/18, в рамках якої позивачі просили суд зобов’язати ФГВФО припинити дії щодо продажу активів банку “Надра”, а саме прав вимоги за згаданими двома кредитними договорами.

Читайте также: Константин Усов: от простого журналиста до богатенького драчуна, вора и Криворожского аля-медиамагната

У грудні-2018 цей же суд в рамках ще однієї подібної справи - №640/20828/18 (за позовом ТОВ "Мегаполісжитлобуд" і ТОВ "ДХ Інвест Нерухомість" до ФГВФО та банку “Надра”) - задовольнив клопотання позивачів про відкликання “як передчасної” заяви про забезпечення позову шляхом заборони для ФГВФО продавати вказані активи банку “Надра”.

За даними НБУ, борг банку “Надра” по рефінансуванню на початок листопада 2019 року становив 10,4 млрд грн.

Колишній директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін заявляв, що банку «Надра» не вистачить заставного майна, щоб розрахуватися перед Нацбанком, не кажучи вже про покриття тих 4 млрд, які Фонд гарантування має виплатили вкладникам у межах гарантійної суми. 

Другие новости