ПоддержатьУкраїнська

Гроші не пахнуть: за банківські афери екс-нардепа Скосаря заплатять з кишень пересічних вкладників?

StopCor
StopCor

StopCor

Гроші не пахнуть: за банківські афери екс-нардепа Скосаря заплатять з кишень пересічних вкладників?

Скандально відомий Ігор Скосар винен гроші за кредитом Укргазбанку, а ще ПриватБанку. На засідання в Голосіївський суд екс-нардеп не з’являється та всім своїм виглядом показує – віддавати гроші не збирається. Ба більше, не поспішає розлучатись і з елітним майном. Деталі грандіозної фінансової афери – в ексклюзивному матеріалі Наталії Мальцевої.

https://www.youtube.com/watch?v=BQgXNGpQB-4

Чому ж пряме відношення подружжя Скосарів як власників до факторингової компанії "Авістар" є явною ознакою шахрайства – пояснює експерт з банківських питань Віктор Медведь: "Сутність діяльності факторингової компанії, на яку видається спеціальна ліцензія – вона купує проблемний актив і далі намагається щось з цього активу заробити. Природно, вона купує цей актив дешевше за суму грошових коштів, які вона може отримати. А банки, в основному, продають ті активи, в яких вони не бачать перспективи".

У випадку з Пилипчук, у власності якої опинився будинок Ігоря Скосаря, який постійно перезакладався у банках, окрім "Авістару" з іншими об’єктами працювали такі компанії як "Гровінг Стейт" і "Довіра та гарантія". Всі вони факторингові.

Гроші не пахнуть: за банківські афери екс-нардепа Скосаря заплатять з кишень пересічних вкладників?

"Я можу навести вам приклади, що ось у Київській області будинки, які у 2008 році купувалися за 300 тисяч доларів, продаються, тобто можна викупити право вимоги за цим кредитом приблизно за 20% від вартості. Тобто за 60 тисяч доларів те, що коштувало 300 тисяч доларів", – зазначає експерт з банківських питань Віктор Медведь.

Фахівець пояснює: боржник, який взяв 300 тисяч доларів, розуміє, що він ці кошти не віддасть, банк розуміє, що він їх ніколи не отримає. Схема виглядає наступним чином: боржник звертається в факторингову компанію, а факторингова компанія в інтересах боржника по суті викуповує об'єкт за 20% вартості і, знову ж, перепродає його боржникові.

Ось як це виглядає: наприклад, ви взяли у банку 1 млн доларів США. Оскільки у банку ви маєте певні зв’язки, кредитний комітет ухвалює рішення на вашу користь навіть попри те, що у вас немає офіційного місця роботи чи активів. Купили ви на ці гроші будинок. Сам будинок стає заставою. Півроку ви чесно сплачуєте відсотки за кредитом. А потім раптово перестаєте платити. Банк визнає ваш кредит безнадійним і десь за 2 роки невдалих спроб стягнути з вас борг віддає ваш кредит до факторингової компанії, якій ви також не чужі.

Гроші не пахнуть: за банківські афери екс-нардепа Скосаря заплатять з кишень пересічних вкладників?

Або вона взагалі – ваша власна. Компанія купує кредит з дисконтом, який може сягати й 70%. Тобто ваша факторингова компанія викуповує в банку ваш же кредит, скажімо, за 200 тисяч доларів. Отримує будинок, що був у заставі. І продає його нібито з торгів вашій же довіреній людині. Результат – у вас є будинок, мільйон доларів і списаний кредит.

Саме за такою схемою і провернув свою аферу Ігор Скосар, відомий купівлею депутатського мандата за 60 кілограмів готівкових доларів. Гроші він, за своїм власним зізнанням, позичав, а щоб не віддавати – приховав власне майно вартістю на мільйони.

"Проблема якраз полягає в корупції. Тому що на кожному етапі може бути корупція. І це сумно закінчується", – коментує фінансовий експерт  Віктор Медведь, – "На якому етапі може бути корупція? Коли видають кредит, не забезпечений належною заставою. По суті це фіктивний кредит, фіктивна застава".

І ще один важливий нюанс у цій цинічній схемі: якщо кредитні установи "у грі", то за борги аферистів на кшталт Скосаря розплачуватись врешті-решт доведеться… пересічним вкладникам цих банків, які ризикують втратити свої депозити та кошти на поточних рахунках. Та й "подвійні стандарти" ніхто не скасовував: адже якщо ви не посадовець чи екс-нардеп, то за умов прострочення чи несплати кредиту вас просто виженуть на вулицю. На відміну від "VIP-боржника" Скосаря, який продовжує "косити".

Другие новости