ПоддержатьУкраїнська

Неформальний "господар" столиці Вавриш нацькував спецзагони на обурених забудовою киян

StopCor
StopCor

StopCor

Неформальний 'господар' столиці Вавриш нацькував спецзагони на обурених забудовою киян

Що дозволено Юпітеру, не дозволено бику? Поки пересічні підприємці вимушені затягти паски й закрити бізнес на час карантину, а десять силовиків гуртом полюють на одного спортсмена у Гідропарку, представники великого капіталу продовжують заробляти свої мільярди, чхавши на всі заборони. У столиці неприкрито вирують незаконні будівництва, на будмайданчиках на повну працює техніка, а правоохоронці чомусь карають не самих правопорушників, а тих, хто фіксує їхню протиправну діяльність.

Увечері в середу, 8 квітня стало відомо, що Кабмін змінив власну постанову про запобігання поширенню COVID-19, дозволивши працювати забудовникам та будівельним гіпермаркетам. Кому на руку ці зміни? Хто у розпал карантину цинічно дерибанить столичну землю під елітні новобудови й наживається на українцях? Читайте далі, буде цікаво.

Ілюстрація: СтопКор

22 січня цього року Департамент містобудівництва та архітектури КМДА надав дозвіл компаніям колишнього регіонала Андрія Вавриша на забудову близько 13 гектарів прибережної зони у Подільському районі столиці. І це – попри те, що чинне законодавство передбачає на цій території лише будівництво громадських об’єктів, які до того ж мають бути схвалені органами охорони культурної спадщини.

Фірма-забудовник Saga Development (до ребрендингу відома як Riverside Development), генеральним директором якої є Вавриш, формально заснована зі статутним капіталом у 10 тисяч гривень панамською компанією TREVOR BIZNES S.A. Вона рекламує майбутній комплекс як ЖК "Новий Поділ". На березі Дніпра планують звести житлові багатоповерхівки, офісні будівлі та культурний центр.

Візуалізація проєкту ЖК Новий Поділ Фото: LUN.ua

Своєю чергою, інвестором ЖК Новий Поділ виступає ТОВ "Ріверсайд Девелопмент Лтд", топменеджером якого також є Андрій Вавриш.

https://www.youtube.com/watch?v=TZUxomOuBnY&feature=youtu.be

Після парламентських виборів у 2019 році ще одна компанія з орбіти Вавриша отримала від містобудівного департаменту КМДА черговий скандальний дозвіл. Ідеться про зведення забудовником ТОВ "МК 8" хмарочосів на зсувонебезпечному схилі в історичному серці столиці.

Баталії довкола цієї ділянки тривали з 2007 року, коли на дніпровських пагорбах почали зводити ЖК "Печерський бастіон" (Royal Hills). Після старту будівництва схил почав зсуватися прямо на житлові будинки.

Зсувонебезпечний схил на Печерську Фото: ''Вечірній Київ''

У вересні 2019 дозвіл на будівництво на цій небезпечній ділянці отримало підприємство-суборендар "МК 8". За інформацією ЗМІ, чинний керівник фірми Сергій Софієв – менеджер Андрія Вавриша, й останній цього не заперечує. Засновником підприємства є АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Атлон", керує яким ще один компаньйон Вавриша – Андрій Овсій.

Партнери планують побудувати на зсувонебезпечному пагорбі 24-поверхові висотки з офісами та комерційними площами.

У лютому 2020 року прізвище Вавриша знайшлося серед фігурантів справи проти колишнього головного архітектора Києва Сергія Целовальника. Як стало відомо під час засідання у Вищому антикорупційному суді, де обирали запобіжний захід для Целовальника, останній під впливом свого тодішнього заступника Андрія Вавриша підписав у 2013 році містобудівні умови й обмеження.

Сергій Целовальник (у центрі) з адвокатами в суді 6 лютого 2020 року Фото: Наші гроші

Базуючись на цих МУО, надалі розробили проєкт забудови на ділянці, відведеній спецшколі №130, і замість басейну для київських школярів ТОВ "Укрбуд Девелопмент" скандального екснардепа Максима Микитася звів там стоянку.

Нагадаємо, посаду заступника очільника Головного управління (з 2012 року – Департаменту) містобудування та архітектури КМДА та начальника Служби містобудівного кадастру столиці пан Вавриш обіймав із жовтня 2010 до серпня 2015 року.

Як з’ясували представники Агентства журналістських досліджень, пан Андрій із бакалаврським ступенем техніка-електрика не мав жодного права без фахової освіти працювати на посаді такого рівня.

За інсайдерською інформацією, своїм протиправним призначенням до верхівки КМДА Вавриш має завдячувати протекції ексголови Адміністрації Януковича Сергія Льовочкіна та колишнього очільника ДУСі Андрія Кравця.

Відомо, що за часів "царювання" Вавриша у містобудівному управлінні КМДА, всі замовлення на розробку локальних ДПТ надавалися його фірмі ТОВ "Терра Проджект".

У серпні 2015 року пан Андрій залишив "хлібну" посаду, офіційно – за власним бажанням, неофіційно – за численні зловживання у розміщенні зовнішньої реклами. Зауважимо, що роком раніше, коли кандидат Вавриш без успіху балотувався до столичної міськради, його звинувачували у підкупі виборців та зведенні небезпечного для дітей ігрового майданчика.

Після відставки пана Вавриша, обов’язки заступника Департаменту були покладені на його колишню підлеглу Анну Бондар, яка торік зайшла до парламенту від 220-го столичного округу (Поділ) як представниця пропрезидентської політсили "Слуга народу".

У медіа Вавриша також пов’язують із колишнім керманичем Офісу Президента Андрієм Богданом – тезки не приховують давньої дружби, а у соцмережах можна знайти світлини з їхнього спільного розкішного відпочинку на елітних курортах.

Вавриш і Богдан – давні друзі Фото: Антикор

У липні 2019 року голова КМДА Віталій Кличко повідомив, що Богдан намагався підпорядкувати його Вавришу.

"У мене відбулася зустріч із керівником Офісу Президента, мені потім надійшов дзвінок – і пан Богдан заявив, що я повинен узгоджувати свої дії щодо процесів у місті з двома персоналіями – я можу вибирати, з тим чи іншим. Було озвучено прізвища Вавриш і Ткаченко", – заявив мер Києва.

Не є таємницею, що після появи Вавриша у репортажах про новий Офіс Президента поруч із Володимиром Зеленським, всі його проблеми з незаконними будівництвами, почали швидко розв'язуватися. Лише у липні 2019-го стрімко стартували продажі житла в елітних житлових комплексах Philadelphia Concept House, Home & Park Comfort House та Washington Concept House.

Останній із численними порушеннями зводять у все тому ж Печерську – найдорожчому районі столиці. До 2005 року на цьому місці була двоповерхова садиба, збудована наприкінці XIX століття, якій у 60-х роках минулого століття надали статусу історичної пам’ятки.

У "нульових" чиновники тодішнього Мінкульту віддали будівлю буцімто під реконструкцію, мотивуючи це тим, що будинок "був серйозно пошкоджений під час Другої світової війні і втратив свою автентичність". Однак його просто знесли організатори однієї з наймасштабніших квартирних афер України з "Еліта-Центру".

Згодом місцеві жителі хотіли розбити на цьому місці сквер, однак у справу втрутився Вавриш.

Земельну ділянку із видом на костьол Святого Миколая місто надало Державному академічному камерному хору "Київ". Своєю чергою, хор начебто знайшов інвестора, який взявся звести тут житлову висотку, – Saga Development.

У ДАБІ фірмі Вавриша надали дозвіл на забудову ділянки, попри те, що будівництво не було попередньо узгоджене з Міністерством культури. Ба більше, Мінкульт видав заборонний припис! Утім, девелопер оскаржив цей припис у суді.

Це вже не вперше Вавриш за допомогою суду обходить заборону Міністерства культури безконтрольно забудовувати історичні зони столиці. Торік у липні Окружний адмінсуд Києва за позовом ТОВ "САГА 18" зупинив дію припису Міністерства культури України від 13 травня 2019 року, за яким потрібно було негайно припинити земляні та будь-які інші будівельні роботи на об’єкті "Будівництво ділового центру" на вул. Петра Сагайдачного, 18 у Подільському районі столиці.

Так само предметом численних судових розглядів став і розроблений структурою Вавриша ТОВ "Терра Проджект" ДПТ Рибальського півострова. Він не відповідав Генплану Києва, а громадських слухань із цього питання не було.

Щоправда, незаконною забудову півострова визнав лише суд першої інстанції. Верховний суд, своєю чергою, дав добро на будівництво. Нардеп Юрій Левченко, який виступав позивачем у цій справі, заявляв тоді про те, що сторона Вавриша фальсифікувала докази.

Та повернімось до багатостраждальної земельної ділянки на Лабораторній. Станом на березень 2020 року будівництво ЖК Washington Concept House ще триває, однак квартири вже продають. Ціна "однушки" тут — від 2,76 млн гривень.

Стан будівництва і ціни на житло в ЖК Washington Concept House Фото: LUN.ua

Техніка й робітники на будмайданчику активно працюють навіть у розпал карантину. Та столичні поліціянти чомусь замість належної реакції навпаки виступають "охоронцями" будівництв Вавриша й захищають порушників від мирних жителів навколишніх будинків.

Увечері 8 квітня автобус спецпризначенців із застосуванням сили "пов’язав" сімох місцевих жителів із собакою, які вийшли на вулицю через незаконне будівництво ЖЖ Washington Concept House біля свого дому на вул. Лабораторній, 12. Відео затримання оприлюднив у своєму профілі у Фейсбуці правозахисник Сергій Мельниченко.

https://www.facebook.com/aleks.navrotskaya/videos/1634615256693430/

Наразі всіх вісьмох затриманих (жінок, чоловіків та собаку) доставили до Печерського райуправління Нацполіції. Відомо, що одній із жінок після втручання правоохоронців довелося надавати медичну допомогу.

Поліціянти затримали й авторку відео "пакування" активістів Олександру Навроцьку – начебто "за порушення правил карантину".

На знятому дівчиною відео видно, що вона відійшла убік, щойно силовики почали "в’язати" людей біля паркану, але поліціянти все ж наздогнали її, змусили сховати смартфон і повели до свого автобусу.

Депутатка Київради Наталія Манойленко повідомила журналістам видання "Хмарочос", що Олександра 9 квітня написала їй із проханням допомогти притягти правоохоронців до відповідальності за неправомірні жорсткі дії.

За дивним збігом, того ж вечора 8 квітня Кабмін "уточнив" перелік видів діяльності, якими дозволено займатися під час карантину. До списку дозволених увійшли продаж будівельних матеріалів та робота будівельних компаній. Себто – усе те, що приносить мільярди неформальним "господарям" столиці. Турбувати їх – зась! А от пересічних українців можна сміливо "пакувати" до поліційних відділків навіть за уявні порушення.

"СтопКор" продовжує відстежувати ситуацію із забудовою історичних і "зелених" зон Києва. Підписуйтеся на наш ютуб-канал та сторінки у соцмережах, аби бути завжди в курсі подій.

Другие новости