ПоддержатьУкраїнська

У Коростені цькують активістів через гучні протести

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

У Коростені цькують активістів через гучні протести

Тиск і цькування – за активну громадянську позицію. Коростенські активісти заявляють, що міський голова влаштував інформаційну атаку на найбільш активних учасників акції проти російської пропаганди у місті.

 Учасники акції проти російської пропаганди у Коростені Фото: скриншот

Активісти звинуватили мера у посібництві проросійській пропаганді і співпраці з телеканалом, який вони вважають проросійським. 30 листопада у Коростені відбулась мирна акція протесту "Ні- проросійській пропагагді". Кілька громадських організацій, депутати районної і міської ради, колишні депутати, політично активна молодь вийшли до міськради, щоб відкрито висловити претензії меру міста через співпрацю з телеканалом «Наш».

https://www.facebook.com/youthmediakorosten/videos/659139642129251/

Тепер на них влаштували справжне полювання у соцмережах. Про це розповіли у Коростенському відокремленому підрозділі ВГО «Стоп корупції». Членкиня місцевого осередку Леся Грищенко безпосередньо брала участь  в акції протесту і тепер розгрібає купу інформаційного бруду на свою адресу.

Раніше у Коростені розгорівся гучний медійний скандал. Громада Коростеня звинуватила телеканал «Наш» в проросійській пропаганді і завадила знімальній групі під час зйомки в міському парку Древлянський. Місцеві активісти  назвали телеканал «рупором Кремля». Телеканал в загальнонаціональному ефірі заявив про напад на знімальну групу.

Громада міста Коростеня вийшла до будівлі міськради з вимогами до міського голови Москаленка пояснити свої дії щодо співпраці з пропагандистським, на їхню думку, телеканалом "Наш".

 Патріотичні активісти Коростеня вийшли до мерії через російську пропаганду Фото: скриншот

«Ми не дамо дестабілізувати ситуацію в місті… Телеканал «Наш» - це дуже небезпечні люди. Вони приїзжають напередодні, для того, щоб підготувати почву для вторгнення», - зазначив ведучій акції.

Як стверджують активісти, до Коростеня телевізійників запросив мер. Учасники мітингу звинуватили очільника міста у посібництві сепаратизму.

«Якщо б ми свого часу не зупинили просування в нашому регіоні ідею – у нас би була своя ДНР – Дерунярська народна республіка», - сказала представниця «Стоп корупції» Леся Грищенко.

 Леся Грищенко на акції проти російської пропаганди у Коростені Фото: скриншот

Вона нагадала, що мер – найнятий громадою менеджер, який має відробляти свою зарплату.

Ініціативна група активістів зайшли до будівлі міськвиконкому, утім очільника міста там не було, мовляв, у відрядженні. Телефоном він призначив зустріч на 16.00.

«Наша ініціативна група домоглася таки зустрічі з Володимиром Москаленком з вимогою пояснити його таку далеко не однозначну поведінку, враховуючи факт війни вже восьмий (!) рік поспіль, та, як наслідок, тимчасову окупацію ворожим сусідом частини територій нашої держави, і високу ймовірність активізації дій на фронтах біля наших кордонів», - зазначила Леся Грищенко.

Коростенський керманич на звинувачення активістів відповів, мовляв, не запрошував телеканал «Наш» у місто. А лише випадково зустрів і коментував на їхнє прохання ситуацію в Коростені.

«Ми канал «Наш» або взагалі канали не запрошуємо… Цей канал був в м. Бердичеві – знімав. Цей канал був в м. Житомирі – знімав. Цей канал приїхав в місто Коростень, знімав наш музей «Скеля», а потім знімав парк. Я випадково дізнався, що вони у нас в місті, це була субота, я тут у місті працював, приїхали, попросили дати інтерв’ю по нашому парку, по тому, як працює місто Коростень. Я погодився. І вважаю, що це так і треба було, з тим, щоб показати місто Коростень, його позитив, як працюють містяни, які є успіхи, про проблеми ми не говорили… Ми ж не про політику говорили в суботу», - заявив міський голова Москаленко.

«Є закон про засоби масової інформації. І ми не можемо їм перешкоджати в роботі. І я, як міський голова, повинен особливо виконувати закон! І ви – у тому числі. А чий це канал, треба його закрить чи не закрить – то питання не моє. Він згідно з законом про ЗМІ має право їхати. Ми його не запрошували – вони самі приїхали, шановні», - зазначив очільник Коростеня.

Активісти також обурились з приводу посиленої озброєної охорони мерії і присутності на зустрічі кількох сторонніх осіб.

 Осередок ''Стоп корупції'' у Коростені взяв участь в акції протесту проти російської пропаганди Фото:т скриншот

«Приємно констатувати, що при усіх розкладах нас таки сприймають серйозно. Так, на шістьох членів ініціативної групи, з яких дві жінки, і плюс два оператори, Москаленко Володимир виставив не менш десятка правоохоронців в бронежилетах і з автоматами і не зміг пояснити присутності на зустрічі кількох осіб з сумнівною репутацією, які не були ні членами ініціативної групи, ані представниками влади, ані представниками ЗМІ тощо… Це не враховуючи ще кількох присутніх невідомих чоловіків старшого віку(?) і знімальної групи коростенського ТБ, секретаря міськради і одного з заступників міського голови. Мене, принаймні, це тішить», - зазначила вона.

Відео зустрічі з мером знімали журналісти місцевого комунального телеканалу.

 «Нагадаю також, що на утримання згаданого КП Коростеньмедіа з міського бюджету щорічно виділяється кілька мільйонів гривень на заробітну плату з преміями і надбавками та нарахуваннями на з/п. Тут виникає логічне запитання: а чим гірші, до прикладу, працівники КП Водоканал чи КП теплозабезпечення? Чому їм не платять зарплату з бюджету?.. Утримання власного комунального засобу масової інформації, цілком цензурованого і однобокого, як на мене, занадто дорого обходиться платникам податків!Вони нам брешуть за наші ж гроші!», - зазначила Леся Грищенко.

Сторони конфлікту не дійшли спільного висновку. Але після цього інциденту на активістів полились ріки «бруду» в соціальних мережах.

Зокрема, представниці Коростенського осередку «Стоп корупції» Лесю Грищенко чомусь пригадали її роботу у виконкомі міста 13 років тому, а також зняття своєї кандидатури на посаду міського голови під час місцевих виборів. Жінка публікує і відкрито відповідає на звинувачення.

З цькуванням у соціальних мережах також зіткнулась інша учасниця зустрічі з мером – керівниця ГО «Коростень – в твоїх руках» Наталя Шульгата. Обидві жінки кажуть: під негативом на їхню адресу не підписується жодна реальна людина, лише фейкові акаунти і групи. Риторика подачі і тези – ті ж самі. Після аналізу ситуації дійшли висновку: напади на них пов’язані саме після гучного скандалу і зустрічі з мером, на якій вони не мовчали. Активістки переконані: боти в соціальних мережах працюють за вказівкою очільника міста.

 Наталя Шульгата з Коростеня потерпає від наклепів у соціальних мережах Фото: скниншот

І це не вперше така ситуація, пояснює Грищенко. Щоразу після гучних звинувачень в обличчя меру починається інформаційний тиск.

«Місцева громада постійно відслідковує діяльність місцевої влади. Ми маємо багато зауважень і пропозицій.Але нас не чують. Не хочуть чути. Нас сприймають як тих, хто нібито порушує спокій і втручається в її приватне життя. Не в усіх незгодних з політикою міського головиє можливість вийти і відкрито у вічі висловити йому своє невдоволення. А тим, хто наважується це робити, у різний спосіб намагаються закрити рота: погрозами, залякуваннями, фізичною розправою, поширенням з фейкових ресурсів такої ж фейкової - неправдивої, відверто брудної - інформації про активістів, а також знищенням їхнього бізнесу тощо. Усі ці факти мають широкий розголосі засудження з боку думаючих людей. #Я_мер_а_ти_хто тут вже не проходить, пане мер. Вирішувати буде громада», - звернулась активістка до мера Коростеня.

Нагадаємо:

  •  Леся Грищенко також є активною учасницею акцій протесту проти функціонування Грозинського сміттєзвалища на Коростенщині. Місцеві активісти стверджують, що певні депутати і міський голова мають у сміттєвому бізнесі власний інтерес.
  • Також зазначимо, що раніше повідомлялось про побиття двох депутатів Коростенської міської ради, які відкрито виступали за закриття Грозинського сміттєзвалища.

Другие новости