ПоддержатьУкраїнська

Відео Бутусова дало Кремлю привід звинуватити Україну в ескалації, – воєнний експерт

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Відео Бутусова дало Кремлю привід звинуватити Україну в ескалації, – воєнний експерт

Скандальне відео Бутусова з гарматою: чи варто українським журналістам братися за зброю? Хто, коли та яким чином допустив Бутусова до зброї – має стати предметом серйозного розслідування не лише з боку ДБР, а й СБУ, вважає воєнний експерт, співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

 Дмитро Снєгирьов Фото з відкритих джерел

«Кримінальне провадження – а не кримінальна справа, наголошую – порушене не проти журналіста Юрія Бутусова. А за фактом події. Пан Юрій демонструє категоричне правове невігластво. Тому невипадково ДБР звернулося до нього з пропозицією надати йому безоплатні юридичні послуги», – зазначив Снєгирьов, коментуючи у програмі каналу Київ.Newsroom скандальне відео Бутусова.

Він також прокоментував заяву Бутусова про те, що той нібито дотримується конвенції.

«Це – гаубиця Д20. Калібр 152 мм. Максимальна дальність – до 24 км. Використання ствольної артилерії калібром більш як 100 мм заборонене Мінськими домовленостями. Пан Юрій мав прекрасно розуміти, яку провокацію він влаштовує, викладаючи своє відео.

Не випадково на відео звучить пояснення, що воно начебто зроблене в День пам’яті жертв Голодомору. Вже потім, зрозумівши юридичні наслідки, пан Юрій пояснює, що відео було відзняте декілька років тому. Але ця історія вже стала інструментом у руках російських пропагандистів», – стверджує аналітик.

 Головний редактор видання ''Цензор.НЕТ'' Юрій Бутусов Фото: скриншот

Снєгирьов зауважив, що відео Бутусова з гарматою легко можна знайти у російських ЗМІ. Вони стверджують, що постріл нібито був здійснений по так званих позиціях «ополчення» Донбасу.

«Відповідно, сам факт оприлюднення цього відео й пострілу є злочином. І це не перша подібна провокація», – наголошує експерт.

Проводячи паралелі з відео Бутусова, Снєгирьов також нагадав про ситуацію з використанням українською армією турецького Байрактара.

«Офіційна версія була така, що Байрактар завдав удару з території України. З території, контрольованої ЗСУ. Натомість журналіст дає інформацію про те, що, на його думку, використання Байрактара відбулося за межами лінії розмежування. І таким чином дає всі підстави російській стороні звинуватити Україну в порушеннях домовленостей від 2020 року й ескалації військової напруги.

Можна припустити, що системне оприлюднення подібних матеріалів має на меті дискредитацію Збройних Сил України. І тут уже не тільки ДБР має дати відповідь, а й Служба безпеки України. Бо йдеться про використання цих матеріалів в інтересах Кремля», – резюмував очільник ГІ «Права справа».

Другие новости