ПоддержатьУкраїнська

Аграрій Штендера попередив іноземних інвесторів про гострі кути ведення бізнесу в Україні

StopCor
StopCor

StopCor

Аграрій Штендера попередив іноземних інвесторів про гострі кути ведення бізнесу в Україні

Не покупка землі, а інвестиції в самих землевласників – таку модель ведення бізнесу запропонував український аграрій Василь Штендера учасникам V Міжнародного GR-форуму, що відбувся 26 травня у Стамбулі.

 Фото: СтопКор

«Україна вийшла на світові ринки продажу основних продуктів – на жаль, сировини, а не готових товарів. Хотілося б враховувати ментальність українців і зокрема те, що ми хлібороби. Саме тому важливо стимулювати розвиток зсередини, а саме — власника, людини, яка любить землю не тільки як бізнес, а й як соціальний проєкт», – зазначив він.

Штендера також попередив потенційних інвесторів про небезпеки, з якими можна зіштовхнутися в Україні та до яких варто бути готовими.

 Фото: СтопКор

«Ведучи свій бізнес за технологією No-Till (система нульового обробітку ґрунту) – це інноваційна технологія, яка зберігає родючість ґрунту (це дуже дорога, але ефективна техніка) — я торік зіткнувся з непорядним ставленням і з тим, що мій партнер вирішив зарейдерити моє підприємство. Ми як партнери вирішили розділити наш бізнес та землю – по 1,5 тис. га. Мені, аграрію, довелося вчити юридичні нюанси та виходити з колізій, у які мене завів партнер. Реєстратори перереєстрували підприємство на нього, директором же був я. І в світлі нюансів ми повинні були розійтися, але завдання стояло позбавити мене як власника всього. Але допомога громадських організацій та Мін'юсту (мені допомогли ГО «Стоп корупції», команда адвокатів, друзів, партнерів) дозволили мені зберегти підприємство і, вийшовши з цього бруду рейдерства, відновити роботу. Люди працюють, виробничий цикл триває. Хочу наголосити, що такі юридичні моменти потрібно відшліфувати і прибрати гострі кути, бо вони можуть призвести до занепаду бізнесу. У цьому і є ризик для інвесторів. Зокрема, Мін'юсту потрібно відшліфувати проблемні законодавчі акти, які не давали б приводу для таких ситуацій», – додав він.

Штендера також наголосив, що закон про землю потребує доопрацювання та не може бути реалізований у тому вигляді, в якому існує зараз.

Нагадаємо, 26 травня 2021 року в Стамбулі відбувся V Міжнародний GR-форум – подія, де зібрались топові лобісти, політики та GR-спеціалісти (GR або Government Relations — налагодження взаємин з владою — ред.) з усього світу.

Другие новости