ПоддержатьУкраїнська

"Мильна опера" від можновладців: хто стоїть за мільйонним тендером, половину якого намагаються вкрасти?

StopCor
StopCor

StopCor

'Мильна опера' від можновладців: хто стоїть за мільйонним тендером, половину якого намагаються вкрасти?

Один з найулюбленіших видів "поборів" у дитячих освітніх закладах – на мийні засоби. Щомісяця батьки поповнюють таємничі "фонди школи" чи "фонди групи", щоб придбати рідке мило, пральний порошок, засіб для миття посуду тощо. Втім, репутацію "нечистоплотних" посадовців від освіти, мабуть, вже не відбілить жоден "містер Пропер". 

''Мильна опера'' від можновладців: хто стоїть за мільйонним тендером, половину якого намагаються вкрасти?

Як на мільйонній закупівлі можна наварити 500 тисяч? І заради кого можновладці дозволяють собі нехтувати рішенням Антимонопольного комітету? Читайте далі у новому розслідуванні від "СтопКору" та руху "За чесні закупівлі".

Кілька місяців тому "СтопКор" розповідав про черговий скандальний тендер від броварських освітян. Йдеться про закупівлю засобів для чищення, вартість яких було завищено вдвічі.

Нагадаємо, загальна сума закупівлі тоді перевищила 1 млн грн. Сумнозвісне Управління освіти й науки Броварської міської ради планувало придбати близько 15 тисяч літрів рідких засобів для миття посуду та підлоги, чищення туалетів тощо. З трьох пропозицій – ТОВ "Гренландія", ТОВ "ФАРТУНАТ" та ТОВ "ВІК-ХХІ" переможцем вийшла остання. До речі, найвища.

Цікаво, що аналогічна за змістом і масштабом закупівля обійшлася сусідньому місту вдвічі дешевше: того ж місяця Управління освіти м. Борисполя оголосило тендер UA-2019-01-25-000878-c на постачання 12 260 кг засобів для миття, прання і чищення за ціною 35,0-37,5 грн/кг. Загальна вартість контракту становила 447 950 гривень.

То що ж трапилось у Броварах? "Умови тендеру було прописано під конкретну компанію з наваром у 40%, але трапився "нежданчик": Антимонопольний комітет України зобов'язав замовника внести зміни", – розповідає координатор руху "За чесні закупівлі" Роман Сімутін.

Згодом повторна закупівля засобів чищення броварським УОН все ж відбулася, але замість очікуваної вартості в 1 млн грн вартість склала вже близько 800 тисяч.

Варто наголосити, що під час другого аукціону один з виробників запропонував ціну трохи меншу за 500 тис. грн, але цю пропозицію відхилили, з чим останні категорично не погодилися й оскаржили рішення управління освіти м. Бровари в Антимонопольному комітеті України. Тож АМКУ знову довелось втрутитись, скасувати рішення тендерного комітету та зобов'язати розглянути пропозицію учасника із ціною у 500 тис. грн.

Думаєте, це кінець "мильної опери"? Ні, все продовжується у кращих традиціях броварської освіти. Закупівлю скасували й оголосили нову – вже втретє!

Зазначимо, товариство з обмеженою відповідальністю "ВІК-ХХІ" є суб'єктом мікропідприємництва зі статутним капіталом в 1 тисячу гривень, що не заважає йому активно діяти на тендерному полі: з 3490 закупівель фірма виграла вже 1759 загальною сумою в понад 90 млн грн. Очільницею, засновником і бенефіціаром підприємства є Фаїна Марківна Іоффе.

Свого часу пані Фаїна також увійшла до кола засновників ГО "Єврейська правозахисна група", керівником якого став відомий медіамагнат Борис Фуксман, а співзасновниками – кузен пана Фуксмана та колишній власник телеканалу 1+1 Олександр Роднянський, нині покійна екс-депутатка від Партії регіонів Ірина Бережна та її мати Олена Бережна.

За даними громадської антикорупційної експертизи, індекс ФОКС за всіма тендерами ТОВ "ВІК-ХХІ" становить 45% і знаходиться в "червоній зоні", вказуючи на високий рівень корупційної складової. У ролі ключових замовників виступають переважно установи й заклади охорони здоров'я у Києві та Одесі.

З УОН Броварської міськради ТОВ "ВІК-ХХІ" теж вже мало справу: йдеться про невелику допорогову закупівлю агрохімічної продукції на початку 2018 року та про постачання продуктів для чищення на суму 757 тис. грн у квітні 2018-го. За оцінками порталу Clarity Project, низка маркерів вказує на високий рівень непрозорості тих торгів: це і мінімальне зниження виграшної ставки, і велика кількість дискваліфікацій, і виграш усіх лотів одним переможцем, яким, до речі, знову ж таки було обрано ТОВ "ВІК-ХХІ".

Слід нагадати, що тендери від управління освіти Броварської міськради вже потрапили у поля зору прокуратури Київської області, втім сумнівні закупівлі, на яких наживають статки ділки часів Януковича та відверті сепаратисти, у місті не припинилися.

Другие новости