ПоддержатьУкраїнська

Прокуратура через суд повернула киянам рейдернуті «КПС-ГРУПП» 17 га на березі Дніпра

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Прокуратура через суд повернула киянам рейдернуті «КПС-ГРУПП» 17 га на березі Дніпра

Київська міська прокурора у судовому порядку повернула територіальній громади міста Києва земельну ділянку водного фонду. Вона розташована в Голосіївському районі столиці, займає площу 17 га та коштує 651 млн гривень. Раніше землі фактично привласнило ТОВ «КПС-ГРУПП».

 З ділянок вивозили пісок Фото: Скріншот

Так, прокуратурою встановлено факт незаконного зайняття та використання товариством земельної ділянки. Як стало відомо, використовували її для намиву і складування піску, а також для розміщення будівель та споруд промислової бази. Робилося це без відповідних правовстановлюючих документів на землю (рішення Київської міської ради, договору тощо).

Суд погодився з доводами прокурора та своїм рішенням задовольнив позов прокурора, зобов’язав товариство повернути територіальній громаді земельну ділянку водного фонду, звільнивши від будівель і споруд, повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Зазначимо, йдеться про гучну справу ВАТ «Мостобуд» та ТОВ й, яке в результаті й захопило землю.

Відтак, у 2006 році Київрада передала «Мостобуду» в оренду ділянку на 50 років. Ті не платили оренду та використовували ділянку в Голосіївському районі Києва не за цільовим призначенням. У результаті – договір було розірвано.

Пізніше виявилося, що з березня 2020 року ділянка обліковується за ТОВ «КПС-ГРУПП», та по факту використовується останніми для намиву (видобутку) піску. При цьому будь-яких рішень про передачу в оренду ТОВ «КПС-ГРУПП» спірної земельної ділянки Київська міська рада не приймала.

За цих та ряду інших обставин, було встановлено, що земельна ділянка, яка має особливий статус незаконно займається ТОВ «КПС-ГРУПП».

Правовстановлюючих документів на землю в підприємства теж не було, тож земля підлягає поверненню власнику – територіальній громаді в особі Київської міської ради. З приведенням її у придатний для використання стан шляхом звільнення від споруд – нежитлових будівель.

З огляду на викладене, прокуратурою у вересні 2020 року до господарського суду міста Києва подано позовну заяву про повернення земельної ділянки Київській міській раді. Разом з тим було встановлено, що рейдери використовують земельну ділянку не за цільовим призначенням, а фактично для намиву, складування, зберігання та відвантаження піску.

Проте, суд прийняв справедливе рішення та повернув громаді землі, що їй належать.

Другие новости