ПоддержатьУкраїнська

Сотні тисяч процедур на 28 мільярдів: парламентарі не голосують за відкритість закупівель ЗІЗ

StopCor
StopCor

StopCor

Сотні тисяч процедур на 28 мільярдів: парламентарі не голосують за відкритість закупівель ЗІЗ

Не голосують та відправляють на доопрацювання. Народні депутати України поки що не підтримали законопроєкт №3715, який мав би зробити процедуру закупівель засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) відкритим. Про це журналістам «СтопКору» повідомила нардепка Лариса Білозір.

 Фото: УП

«Наразі триває закупівля вакцин, ліків. Навіть головні лікарі просять вивести законопроєкт. Ми хочемо зробити спрощену тендерну процедуру – не повну (2 місяці), а спрощену, на півтора тижня», – сказала вона.

Поки що законопроєкт було знято з розгляду.

«Після засідання комітету у середу ми будемо знову його вносити».

За словами Білозір, ініціатори законопроєкту через нестачу голосів змушені вивести з тендерної процедури вакцини, ліки і харчі для лікарень.

«Тепер комітет у середу переглядає і ми заново його вносимо. Ну, і нема голосів. Тому ми докладаємо зусиль, щоб принаймні спростити тендерну процедуру. Бо зараз їх взагалі немає. 133 тисячі процедур на 28 мільярдів поза тендером. Просто за 1-2 дні роблять, дуже багато зловживань», – наголосила вона.

 Фото: СтопКор

Зазначимо, йдеться про зміни, які регламентують виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель. Це створює ризик продажу українським лікарням контрафактного неякісного товару державним коштом.

Раніше активісти ГО «Стоп корупції» проводили акцію протесту, на якій намагались достукатись до народних обранців.

«Наразі не контролюється реальна вартість товарів. Тобто фактично закон є відкритим для шахрайських схем та відкатів. Без проведення тендеру маски можуть продавати, наприклад, по 5 гривень при реальній вартості 2 гривні. Різницю організатори схеми можуть лишати собі. А закупівлі при цьому здійснюються державним коштом», – наголошує активіст ГО «Стоп корупції» Георгій Жариков.

Нагадаємо, коли в Україні розпочалась пандемія коронавірусної хвороби, аби пришвидшити процес закупівлі необхідних ЗІЗ, ліків та обладнання, 20 березня Кабінет міністрів України ухвалив постанову «Про деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України».

Зокрема, нею було передбачено, що для ефективної та оперативної протидії коронавірусу медпрепарати можна купувати без оголошення тендерів.

І якщо тоді ініціатива була виправдана, то тепер вона створює серйозні корупційні ризики.

Другие новости