ПоддержатьУкраїнська

Сміттєве протистояння: на Житомирщині – бунт через львівське сміття

StopCor
StopCor

StopCor

Сміттєве протистояння: на Житомирщині – бунт через львівське сміття

Жителі села Грозине Коростенського району Житомирської області більш як тиждень чергували біля сміттєзвалища. Люди вийшли на смітник, щоб зупинити потік сміттєвозів, що вночі нелегально вивантажували сміття з інших регіонів майже впритул до житлових будинків. Про це розповіла членкиня Коростенського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Леся Грищенко.

 Цілодобове чергування біля Грозинського сміттєзвалища з метою недопустити завозу сміття з інших регіонів. Фото: СтопКор

Конфлікт із грозинським полігоном твердих побутових відходів триває два роки, а в останні місяці перейшов у відкрите протистояння. Місцева громада розгорнула активну боротьбу проти перетворення місцини на смітник. Адже сміттєзвалище розташоване за 300 метрів від житлових будинків, і жити в такому сусідстві неможливо, скаржаться місцеві. Коростенський відокремлений підрозділ «Стоп корупції» підтримав жителів села Грозине у боротьбі за довкілля.

У березні неподалік Коростеня зафіксували кілька сміттєвозів, які прямували на грозинське сміттєзвалище з інших регіонів України, деякі з них — без жодних документів. Викликали поліцію і зупинили нашестя вантажівок. Та за 2-3 дні місцеві помітили, як ті ж сміттєвози вже вивантажувалися на полігоні твердих побутових відходів.

«Коли ми нарешті потрапили на полігон разом з журналістами, я на власні очі побачила побутове сміття – комунальні платіжки, інші документи з львівськими адресами. Отже, сміття на Житомирщину везуть зі Львова!» — обурюється активістка Леся Грищенко.

Люди поставили намет, запалили вогнище і тиждень чергували цілодобово біля звалища, щоб не дати вантажівкам з інших регіонів завезти сміття на полігон.

 В Коростенському районі громада не пускає львівське сміття на полігон ТПВ. Скріншот: СтопКор

Представники громади також штурмували усі інстанції з запитами.

За інформацією місцевих активістів, у лютому полігоном ТПВ почав опікуватися новий інвестор, який за договором має налагодити сортування сміття. Та це на папері. На практиці правозахисники разом з журналістами з’ясували, що обіцяного сортування на звалищі немає. Невеличка конвейєрна лінія фактично не працює, а її потужність не дозволить упоратись навіть з десятою частиною сміття, що прибуває. До того ж нашестя сміттєвозів з інших регіонів бачили з осені, ще до укладання договору з інвестором. Місцеві активісти лише у січні зафіксували більш як 600 сміттєвозів, що вивантажили тонни сміття.

"Інвестор" лише пів року тому змінив свій вид діяльності з операцій з нерухомості на діяльність з поводження з відходами, тобто досвіду роботи у цій галузі не має; кінцевим його власником є 18-річна дівчина; його еколог (якщо тільки його ПІБ не є повним збігом) є засновником однієї ТОВки-прокладки, яка фігурує в кількох кримінальних справах про відмивання грошей; статутний фонд його - 1000 грн; його не злякали кабальні умови договору з нашим КВГП на орієнтовну суму інвестицій не менш ніж 5-7 млн грн; полігон наступного року "відсвяткує" свій 50-річний ювілей і має піти "на пенсію", а договір з "інвестором" підписано на 3 роки», - розповідає Леся Грищенко цікаві подробиці цієї угоди, які вдалося з’ясувати під час громадського розслідування.

Також представники «Стоп корупції» повідомили, що перед укладанням з інвестором договору жодних консультацій з громадськістю, презентацій проєкту сортувальної станції та планів діяльності, як і аналізу фінансово-господарської діяльності "інвестора" не проводилося. До того ж громаді невідомо, на яких умовах укладено договір оренди (суборенди) земельної ділянки для ведення бізнесу на території полігону. Як зазначають представники "Стоп корупції", громада від такої діяльності отримає лише нелюдські умови життя у смороді та згубний вплив на довкілля. Адже жодним документом не передбачено гарантовані компенсації громаді села Грозине  на поліпшення умов проживання мешканців, покращення екологічної ситуації навколо полігону, внесків у інфраструктуру тощо.

https://www.facebook.com/1146505872/videos/pcb.10218598638094271/10218598633814164

Активісти обурюються: місцева влада активно просуває інвестора, а не захищає інтереси громади.

«З офіційної інформації, в т.ч.  двох засідань робочої групи, а також з документів, викладених у вільному доступі на різних інтернет-ресурсах, відомо, що вартість утилізації "місцевого" сміття становить 20 грн/т,  "львівського" - в середньому 750 грн, з яких 200 грн лишається перевізнику, 550 грн - осідає в кишенях "інвестора", який приймає непотріб. Один прийнятий сміттєвоз - це (на око, бо вагів на полігоні немає) щонайменше 15-25 т сміття, тобто 8-15 тис. грн осідає в кишенях "інвестора" тільки з однієї (!) прийнятої машини. За добу на полігоні може розвантажитися 10-20 таких авто.

Скільки це в грошах - рахуйте самі», - пояснює антикорупціонерка.

Отже, на львівському смітті коростенські царики роблять чималий бізнес. Цікава деталь: у штаті "інвестора" є чинна депутат міськради від ОПЗЖ Вадим Дідківський, який, за чутками, "кришує" смердючий бізнес. Також стало відомо, що деякі колишні борці зі "львівським"сміттям , наприклад, Дмитро Хмелюк,  уже працюють в штаті "інвестора".

Зі слів першого заступника міського голови Володимира Вигівського, полігон може працювати ще кілька десятиліть.

"Поки новому регіональному полігону бути, діючий може працювати ще... майже 30 років!

Це говорить про те, що "львівському" сміттю всіляко пробиватимуть шлях на грозинське сміттєзвалище усі зацікавлені в цьому особи", - зазначила Леся Грищенко.

Та обурення громади вже має певні результати.

«Активними діями ми змусили місцеву владу створити робочу групу, вже відбулося кілька засідань. Ініціювали збір підписів під електронною петицією. Зараз наша мета – скасувати договір з інвестором. І добитися цього можливо лише через широкий розголос ситуації», - розповідає представниця «Стоп корупції» в Коростенському районі.

Зазначимо, нещодавно антикорупціонери на Житомирщині виявили факти масової роздачі спецдозволів на видобуток копалин без узгодження з громадою.

Другие новости