ПоддержатьУкраїнська

В Олімпійському коледжі Піддубного, куди не пускали перевірку з МОН, виявили порушення

StopCor
StopCor

StopCor

В Олімпійському коледжі Піддубного, куди не пускали перевірку з МОН, виявили порушення

Після відкриття кількох кримінальних проваджень, сутичок та звинувачень у рейдерстві, комісія Міністерства освіти й науки України усе ж таки розпочала перевірку в Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного та вже виявила там порушення. Про це говорили під час круглого столу на тему «Реорганізація Олімпійського коледжу імені Піддубного», що відбувся у пресцентрі «СтопКор».

 Фото: СтопКор

Зокрема, з навчального закладу зникли всі трудові книжки працівників, відомості про студентів, фінансова документація. У причетності підозрюють відстороненого директора. За словами представників комісії, викладачі та студенти залякані. 

Історія почалася з планів МОН приєднати Олімпійський коледж до Національного університету фізичного виховання. Реорганізацію вирішили провести через плачевний стан закладу, де виховують пів тисячі юних спортсменів. 

Цього року заклад не пройшов атестацію, тому студенти можуть не отримати диплому бакалаврів. Рішення про реорганізацію підтримав Кабмін, але колишній директор коледжу Олексій Семенюшко назвав це рейдерством, тому не пускав у приміщення коледжу жодну з перевірок. Зате організував масові заворушення.

 Правоохоронці в коледжі Піддубного Фото: СтопКор

За підтримки правоохоронців процес реорганізації розпочався.

«Серед мотивів урядового рішення — прагнення вдосконалити та підвищити ефективність відбору найталановитіших у спортивному відношенні школярів, створення належних умов для реалізації їхніх спортивних талантів, входження до складу збірних команд України, гідної презентації України на змаганнях, впровадження наскрізного навчання від здобуття базової середньої освіти, далі – молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії з фізичної культури та спорту. Переваги рішення для обох навчальних закладів – очевидні. Цього не хочуть сприймати лише ті, хто прагне до безмежного царювання на своїй вотчині шляхом деструктивних дій», заявив ректор НУФВСУ Євгеній Імас

 Євгеній Імас Фото: СтопКор

За словами державного експерта МОН Олександра Пижова, Міністерство освіти і науки України повністю стоїть на позиції збереження закладу.

«Він не ліквідується, а переходить зі статусу окремої юридичної особи у статус відокремленого структурного підрозділу Національного університету фізичного виховання і спорту України», зазначає він. 

 Олександр Пижов Фото: СтопКор

За словами колишнього працівника коледжу, який був старшим тренером відділення хокею, Вадима Кир'яна, з останнім директором коледж переживав не найкращі часи. Через занепад закладу звідти звільнились або були звільнені щонайменше 500 співробітників.

«Коли я працював у коледжі, було звільнено більше півт спеціалістів – це викладачі, тренери, вихователі та інші співробітники. Люди звільнялись, професіонали, а на їхнє місце приходили без досвіду, тому училище прийшло в занепад. Відділення хокею взагалі зникло. Знаючи, яка там ситуація, мені теж довелось звільнитись. Сподіваюсь, хокей повернеться туди і ми знову зможемо готувати гравців до національних збірних», наголосив він. 

 Вадим Кир'ян Фото: скріншот

Тиск на працівників триває. Про це розповів уповноважений комісії з питань реорганізації Олімпійського коледжу імені Піддубного Олександр Москаленко. Працівникам коледжу спочатку нав’язували позицію щодо того, що навчальний заклад хочуть ліквідувати, а потім і взагалі почали залякувати.

«Упродовж тижня ми спілкувались із представниками коледжу – їх там близько 150 чоловік. І викладачі, і персонал – усі хороші люди, вони всі хочуть працювати. Але є 6 чоловік, які не дають їм спокійно ходити. Тільки хтось заходить до мене в кабінет – вже їм телефонують, погрожують й таке інше», – підкреслив він.

 Олександр Москаленко Фото: СтопКор

Москаленко стверджує дійшло до того, що Семенюшко заборонив працівникам харчового блоку видавати продукти.

«Коли вже перейшли до харчоблоку (комісія з перевіркою, ред.), то виявили проблеми з поставкою та видачею продуктів. Коли комісія почала працювати, колишній директор Олексій Семенюшко зателефонував працівникам їдальні коледжу і сказав, щоб продукти не видавали, бо «будете нести відповідальність».

У той же час, за словами Москаленка, постачальники їжі, які раніше виграли тендер, з приходом комісії вирішили різко скасувати всі домовленності.

Другие новости