ПоддержатьУкраїнська

Неджентльменські ігри: як зять Тимошенко придбав сумнівний банк, що привласнив чуже майно

StopCor
StopCor

StopCor

Неджентльменські ігри: як зять Тимошенко придбав сумнівний банк, що привласнив чуже майно

До нашої редакції надійшов відкритий лист від працівників маленького підприємства з селища Ставище на Київщині, постраждалих від великої банківської афери, пов'язаної з продажем "кишенькового" "Укрбудінвестбанку". Яким чином цей банк незаконно використав чуже майно, щоб прикрити під час перевірки НБУ свої "фінансові діри"? Та які гучні імені замішані в цій заплутаній історії? Журналісти "СтопКору" провели власне розслідування.

https://www.youtube.com/watch?v=G27M7dSRwKw&feature=youtu.be

Коріння цієї історії сягає в часи Революції Гідності: поки нова влада святкує перемогу – стара намагається зберегти свої активи. Починається переділ сфер впливу. Саме в ці післяреволюційні часи на український політичний Олімп повертається Юлія Тимошенко. "Батьківщина" зі свою очільницею починає створювати плацдарм для майбутніх президентських та парламентських виборів, політична активність Тимошенко зростає.

Водночас країну лихоманить від банківської кризи: НБУ масово закриває 90 неплатоспроможних банків, зокрема й  багато так званих "кишенькових" – створених для обслуговування політичних та бізнесових цілей. Частина з них отримала від НБУ державні кошти під рефінансування. Та замість доступних кредитів для населення "дешеві" державні кошти, а це сотні мільйонів, дерибанили між собою "свої" люди.

Нагадаємо, на початку 2019 року "СтопКором" було викрито корупційну схему, за якою активи збанкрутілих банків продали за безцінь.

До ліквідованих банків свого часу мав потрапити й "УкрБудІнвест" екс-регіонала Мхітаряна, який голосував за диктаторські закони 19 січня. Створено його було для обслуговування будівельної корпорації "Познякижитлобуд". Та коли несподівано змінились часи й поки тривав переділ сфер впливу, цікавість до банку виявив бізнесмен Артур Чечоткін, чоловік доньки Юлії Тимошенко – Євгенії та екс-бенефіціар російського "Генбанку", що працює в анексованому Криму.

Проте на шляху вигідної для обох сторін угоди стала несподівана перевірка НБУ. Пройти її банк ніяк не зміг би, адже мав "діру" як мінімум в 30 мільйонів гривень – саме таку суму станом на 2015 рік заборгувала банку нафтова компанія "Народна" та її дочірні фірми. Якби аудит Нацбанку знайшов цю проблему – це б означало ліквідацію "УкрБудІнвесту". Тому банкіри вирішили цю "діру" залатати.

Як свідчать покази безпосередніх учасників цієї змови, саме майно Ставищенського РТП було незаконно використано як гарантію за кредитами на 30 мільйонів гривень, що були видані нафтовій компанії "Народна". Для цього довелося сфальсифікувати збори акціонерів РТП, на яких начебто було прийнято відповідне рішення про передачу майна підприємства в іпотеку.

Внаслідок махінацій власникам банку все ж таки вдалося уникнути ліквідації. Перевірку НБУ банк пройшов успішно, а відразу ж після вдалого аудиту відбувся і продаж установи за 200 мільйонів гривень. Новим власником "УкрБудІнвесту" став зять Юлії Володимирівни, бізнесмен та банкір Артур Чечоткін, який, очевидно, як покупець був в курсі всіх проблемних моментів.

Наразі колектив Ставищенського шукає правди в судах і готовий йти далі. Зі свого боку "СтопКор" спрямував до НБУ офіційне звернення з проханням вивчити наведені факти незаконних дій правління "УкрБудІнвестБанку" під час проходження перевірки НБУ у 2015 році та провести позачергову публічну перевірку банку.

Про результати – дивіться у наступних випусках "СтопКору".

Другие новости