ПоддержатьУкраїнська

Місцеві вибори – під загрозою: бюджетне фінансування скоротили у 2,2 раза

StopCor
StopCor

StopCor

Місцеві вибори – під загрозою: бюджетне фінансування скоротили у 2,2 раза

Чи відбудуться вибори до місцевих рад восени? Ініціатива влади зі скорочення витрат і перекладання фінансового тягаря на плечі місцевих бюджетів ставить проведення перегонів під загрозу. Про це заявив 4 червня під час круглого столу «Місцеві вибори-2020. Особливості та виклики» кандидат юридичних наук, доцент кафедри фінансового права юридичного факультету КНУ ім.Т.Шевченка Євген Маринчак.

 У Києві 4 червня відбувся круглий стіл «Місцеві вибори-2020. Особливості та виклики» Фото: СтопКор

На думку фахівця, у разі скорочення витрат на місцеві вибори, мають бути внесені відповідні зміни до Виборчого кодексу. Однак це може викликати певні розбіжності.

Зокрема, державний бюджет на поточний рік передбачає субвенцію місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських/міських голів у сумі 1 мільярд гривень. Хоча ще у серпні 2019 року ЦВК підготувала бюджетний запит, в якому потреба у фінансуванні була визначена у розмірі 2,2 мільярда. Цей запит був задоволений, а показники враховані – у держбюджеті-2020.

Утім, падіння економічних показників ще до початку епідемії коронавірусної хвороби та наслідки загальноукраїнського карантину спричинили недовиконання дохідної частини бюджету. І парламентарі вирішили зменшити фінансування перегонів більш ніж удвічі.

Однак, якщо скорочуються витрати, то мають бути внесені зміни до Виборчого кодексу України з метою оптимізації видатків на місцеві вибори, наголошує експерт.

 Скорочення видатків у 2,2 рази спричинить правову та фінансову колізію, – Євген Маринчак Фото: СтопКор

«Суспільство запевняють в тому, що держава знайде кошти на вибори. Але існує таке явище, як «касові розриви». Представники монобільшості запевняють, що існує домовленість з Урядом про фінансування виборчого процесу з резервного фонду (ред.: про це сказав Олександр Корнієнко, – голова партії «Слуга народу»). Очевидно, що це не зовсім відповідає положенням Бюджетного кодексу України. Враховуючи такий механізм фінансування, можна зрозуміти, що з публічними фінансами у цьому році все буде дуже непросто», – вважає пан Маринчак.

Другие новости