ПоддержатьУкраїнська

Ми сильні, якщо ми єдині: Рада азербайджанців України – шлях до об’єднання

Джейхун Маммадов
Джейхун Маммадов

Бизнесмен, управленец, журналист

Ми сильні, якщо ми єдині: Рада азербайджанців України – шлях до об’єднання

Не питай, що твоя батьківщина може зробити для тебе, спитай себе, що ти можеш зробити для своєї батьківщини. Покращення захисту прав азербайджанської діаспори в Україні, популяризація основних засад мирного співіснування представників різних національностей і віросповідань – основні цілі громадського об’єднання «Рада азербайджанців України».

 Рада азербайджанців України – шлях до об’єднання Ілюстрація: СтопКор

Існує давній вираз, який приписують римському філософу-стоїку, поетові та державному діячеві Луцію Аннею Сенеці: «Дорогу здолає той, хто йде». Він знайшов втілення у всіх світових релігіях. Сутність його в тому, що не можна стояти на місці, необхідно рухатися, бо інше, вічне життя гідне будь-якого, навіть тернистого шляху. Цей принцип постійного пошуку заради втілення в життя поставлених перед собою цілей є основним кредо громадського об'єднання «Рада азербайджанців України» (РАУ).

Так влаштоване життя, що перед кожною людиною завжди стоїть вибір її особистих вчинків, дій, втілення її бажань. Можна розглядати навколишній світ, як даність, необхідну для реалізації своїх побутових потреб. Можна, поставивши перед собою ясні та благородні цілі, повністю присвятити себе втіленню їх у життя.

І перший, і другий варіанти мають право на існування.

Але перший передбачає розмірений робочий день, вечірнє крісло або м'який диван біля телевізора. Другий же спричиняє абсолютний тимчасовий неформат робочого дня, необхідність бути завжди там, де на тебе чекають, постійний пошук.

У другому випадку життя перетворюється на феєрію, бурхливий потік, коли не вистачає повітря, щоб перевести дух, але ти щасливий від споглядання свого творіння – і в цьому велике щастя людей, що творять.

У нас, в Азербайджані, є великі приклади такого способу мислення. Це насамперед великий патріот – загальнонаціональний лідер Гейдар Алієв. Це його гідний наступник, син і президент Азербайджану Ільхам Алієв, який нині працює. Без їхнього генія, їхньої постійної спрямованості навряд чи змогла б наша держава піднятися до сьогоднішнього рівня у всьому – і в політиці, і в економіці, і в культурі. Завдяки мудрості та наполегливості, завдяки щоденній багатогодинній роботі Верховного Головнокомандувача Ільхама Алієва прийшла така довгоочікувана перемога в Карабаху.

Рада азербайджанців України (РАУ) – шлях до об’єднання

РАУ було створено 14 квітня 2019 шляхом об'єднання найбільших азербайджанських діаспорських організацій в Україні. РАУ об'єднала Конгрес азербайджанців Києва та Всеукраїнського МВ «Об'єднана діаспора азербайджанців України», а також усі діаспорські організації азербайджанців України.

Наразі співголовами РАУ є голова ККА Олег Крапівін та голова ОДАУ Хікмет Джавадов. Обидва співголови РАУ – люди високих моральних ідеалів. Вони у своїй діяльності чудово доповнюють одне одного.

Олег Крапівін – відомий борець, заслужений тренер Азербайджану та СРСР, Заслужений діяч фізичної культури та спорту, чемпіон світу та Європи з вільної боротьби серед ветеранів, президент клубу «Бакінець», успішний бізнесмен та меценат. Намагається не розповідати про ту величезну допомогу українським воїнам уже 8-й рік російсько-української війни, малозабезпеченим, інвалідам, дітям, старим. Він керує ККУ упродовж 15 років.

Хікмет Джавадов – доктор юриспруденції, видатний учений, фахівець із цивільного права, організував спеціальну службу безкоштовної юридичної допомоги для представників діаспори. На чолі ОДАУ – з 2012 року.

Створення РАУ в Україні, як і подібних координаційних центрів у всьому світі, є ідеєю Голови Державного комітету з роботи з діаспорою Азербайджану пана Фуада Мурадова.

Ми всі віримо, що для досягнення тісної єдності наших співвітчизників, які проживають за кордоном, необхідні координаційні центри. За короткий час з ініціативи Фуада Мурадова було створено 11 центрів, що охоплюють 25 країн світу.

Перед Радою азербайджанців України стоять великі та важливі завдання. Це і покращення захисту прав азербайджанської діаспори в Україні, і популяризація основних засад мирного співіснування представників різних національностей і віросповідань. Це розповідь про давню та сучасну культуру Азербайджану, про його багатовікові традиції та зміцнення взаємин між українцями та азербайджанцями, створення міцної діаспорної структури на регіональному рівні. Це безліч великих і не дуже великих, проте важливих питань побутового, політичного, правового, культурологічного характеру.

 Антикорупціонери з ВГО ''Стоп корупції'' домовилися про дружбу з представниками діаспори Азербайджану Фото: СтопКор

Без РАУ багато з них не можна розв'язати, тому життя – в постійному пошуку, постійних зустрічах, постійній роботі.

РАУ є мозковим, матеріальним, духовним центром для азербайджанців, які живуть в Україні.

Саме тут вони можуть знайти відповіді на багато своїх питань.

«Бути почутим – це велике щастя, а бути почутим своїм народом – це щастя безмірне!» – ці слова великого лідера азербайджанського народу Гейдара Алієва, сказані багато років тому у Нахічевані, є для нас – членів Ради азербайджанців України – головним постулатом нашої життєвої діяльності.

Нещодавно в одному з інтерв'ю народний депутат України Мар'ян Заблоцький так схарактеризував нашу діяльність: «Україна – багатонаціональна країна. Азербайджанські діаспорні організації відрізняються високою громадянською позицією у доленосних для України питаннях. Діяльність РАУ справила фантастичне враження як у період пандемії, так і в період 2-ї Карабаської війни».

Попереду – 12 лютого 2022 року – ІІ з'їзд РАУ.

На ньому буде прийнято багато важливих рішень та буде розширено склад Ради азербайджанців України. Якщо хтось хоче працювати з РАУ, нехай звертається до нас офіційно, у нас ще є час. Ці звернення будуть розглянуті на з'їзді та з цими організаціями буде підписано меморандум.

Ми сильні – якщо ми єдині, ми єдині – якщо ми чесні одне з одним! Перед нами стоять ясні цілі, ми маємо яскраві приклади самовідданості в ім'я Вітчизни – нам ніколи чекати, що хтось прийде та за нас зробить, нам треба працювати!

Не питай, що твоя батьківщина може зробити для тебе, спитай, що ти можеш зробити для своєї батьківщини! Слава Азербайджану! Слава Україні!

Блог підготований за матеріалами LIGA.net

Другие новости